Slučaj „Tilt“: Novo veštačenje potvrdilo da je udarac u stomak doveo do smrti Vukića

Slučaj „Tilt“: Novo veštačenje potvrdilo da je udarac u stomak doveo do smrti Vukića

MIlovan Tadić (foto krik.rs)

Novo veštačenje pokazalo je da je udarac u stomak koji je Milovan Tadić, pripadnik obezbeđenja noćnog kluba „Tilt“, zadao gostu Slobodanu Vukiću u decembru 2015. godine uzrokovao povredu koja je posredno dovela do njegove smrti, ispričao je danas veštak Radovan Karadžić. Tadić je prošlog meseca uhapšen kao član ekipe Veljka Belivuka.

Piše: Bojana Pavlović

Tadić je na suđenje doveden iz pritvora u kome se nalazi od februara kada je uhapšen sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka. Kako je danas rekao, njemu se u ovoj istrazi na teret stavlja samo da je bio član ove grupe i istakao da je prošle godine oslobođen za trgovinu drogom.

Suđenje zbog povreda koje je naneo Vukiću traje tri godine, od čega prošle nije održano nijednom jer se čekao novi izveštaj veštaka. Da bi se utvrdila Tadićeva krivica neophodno je da se ustanovi da li je udarac u stomak koji je naneo Vukiću doveo do njegove smrti.

Ovaj izveštaj mogao bi da reši slučaj – kako je danas istakao Radovan Karadžić iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu Tadić je Vukiću naneo tešku telesnu povreda i „postoji posredna uzročno-posledična veza između povrede i smrtnog ishoda“.

Karadžić je rekao da je veštačenje bilo izuzetno složeno i da su u njemu učestvovali kardiolozi, anesteziolozi, hirurzi i patolozi. Mišljenje su zasnovali na obdukcionom nalazu, medicinskoj dokumentaciji, iskazima svedoka, fotodokumentaciji i video snimcima iz sudskog predmeta.

Karadžić je rekao da je Vukić preminuo od izumiranja srčanog mišićnog tkiva i objasnio šta je do toga dovelo. 

„Nastanak teške telesne povrede, okolnosti povređivanja, nužna hirurška intervencija, predstavljaju stresnu situaciju za organizam što je imalo za posledicu izumiranje srčanog mišića“, kazao je Karadžić. 

Ono što je naročito interesantno jeste što se novo veštačenje razlikuje od prvog koje je sprovela komisija veštaka iz Novog Sada – a koji su tvrdili da je usled udarca u stomak kod Vukića došlo do zapaljenskog procesa kao odgovora na povredu što je dovelo do smrti. 

Njihovo veštačenje je, međutim, do kraja postupka srušila odbrana. Kao savetnik odbrane u ovom slučaju pojavio se Slobodan Savić koji je i obavio obdukciju i utvrdio da je Vukić preminuo od zastoja srca. 

Delovalo je da će optužba pasti, ali je sudija Marina Anđelković naložila novo veštačenje. Ono bi, deluje, moglo da promeni ishod postupka.

Karadžić je sada oborio tvrdnje veštaka iz Novog Sada, ali je svoj nalaz uspešno odbranio i od Savićevih pitanja koja su bila precizna i opsežna. 

„Odbacili smo u potpunosti nalaz. Ne radi se o sistemskoj zapaljenskoj reakciji organizma“, rekao je Karadžić. 

Veštak je dodao i da nije saglasan da je reč o udarcu slabog intenziteta.

„Na osnovu jednog snimka koji nije jasan, ja ne bih imao hrabrosti da kažem da je reč o udarcu slabog intenziteta. Pogotovo jer se radi o ljudima u pokretu. Ono što je meni upalo u oči jeste da se pokojnik držao rukom za ogradu prilikom udarca što je povećalo otpor, pa je sila udarca bila veća“, naveo je Karadžić.

Ispitivanje veštaka trajalo je više od dva sata zbog čega je sudija morala da opominje savetnika jer, kako je rekla, ona ne može da dođe na red. 

Ovim svedočenjem završeno je sa izvođenjem dokaza te je sudija zakazala završne reči za kraj meseca.

Podsetimo, Vukić je preminuo u januaru 2016, dve nedelje nakon tuče sa članovima obezbeđenja kluba „Tilt“. Vukić je navodno pravio probleme za šankom zbog čega mu je prišlo obezbeđenje i iznelo ga iz kluba zadavši mu pritom nekoliko udaraca. On je nasrtao na vrata kada je krenulo koškanje – jedan od radnika ga je udario u glavu, a Tadić šutnuo nogom u stomak. 

Tadić je jedini optuženi u ovom slučaju. 

Član Belivukove ekipe 

Na suđenju se branio tvrdeći da ga je Vukić napao sa leđa, da se on okrenuo i odgurnuo ga nogom u predelu butine, međutim, njegov iskaz opovrgli su snimci sigurnosne kamere na kojima se vidi da ga je šutnuo u stomak. Osim snimaka, na suđenju su svedočili i brojni članovi obezbeđenja koji su tvrdili da nisu videli udarac.

Tadić je bio član ekipe ubijenog kriminalca i vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, a posle njegovog ubistva grupu je preuzeo Veljko Belivuk. Članovi ove grupe bavili su se obezbeđenjem i prodajom droge, a učestvovali su u brojnim nasilnim incidentima.

Belivuk je i sam bio osuđen za tuču ispred splava „Blejvoč“, kao i za prebijanje obezbeđenja predsednika FK Partizan Miloša Vazure. Sudilo mu se za učestvovanje u ubistvu, ali je za to oslobođen. Tadić se često pojavljivao u sudnici da podrži Belivuka, a odanost mu je bila uzvraćena – Belivuk se pojavio na suđenju Tadiću po optužbama za drogu i to kad je svedočio policajac koji ga je uhapsio. Tadić je u tom postupku oslobođen. 

Ova grupa imala je duboke veze u državi uključujući i generalnog sekretara vlade Novaka Nedića. Tadić je na suđenju za drogu čak tvrdio da je po ugovoru bio angažovan u sekretarijatu vlade, ali je ova institucija to negirala. 

Belivuk je uhapšen pre mesec dana zajedno sa dvadesetak saradnika među kojima je i Tadić. Za sada im se na na teret stavljaju tri ubistva, otmice, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja. Istraga protiv grupe još je u toku, a više detalja pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.