Slučaj Savamala: Grad Beograd i EPS ćute o poprečnoj vezi

Slučaj Savamala: Grad Beograd i EPS ćute o poprečnoj vezi

Službe za informisanje Grada Beograda i Elektroprivrede Srbije (EPS) ne odgovaraju na pitanja novinara KRIK-a šta je poprečna veza kojom je u noći rušenja u Savamali iz grada stigla prijava u vezi sa isključenjem struje u Hercegovačkoj ulici.

Piše: Jelena Radivojević

U izveštaju policije o nelegalnom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici koji je KRIK objavio prošle nedelje konstatuje se da je tokom rušenja bila isključena ulična rasveta.

Policija je, piše u izveštaju, od Elektrodistribucije zatražila objašnjenje i dobila odgovor da „nije bilo planskih isključenja sve do prijave dobijene preko poprečne veze sa gradom“.

Nigde u izveštaju, međutim, nije objašnjeno šta je poprečna veza.

Novinari KRIK-a su prošle nedelje uputili pitanja Elektroprivredi Srbije, EPS Distribuciji i Gradu Beogradu i zatražili informacije o tome šta je poprečna veza, čemu služi i u kojim situacijama se koristi.

Odgovore nismo dobili.

Podsetimo, na snimcima rušenja objekata u Savamali koje je KRIK objavio nekoliko dana nakon događaja vidi se da je ulična rasveta na početku rušenja radila, a potom je isključena.

„Nakon sat i 43 minuta snimka može se videti da ulična rasveta prestaje sa radom, najpre jedna sijalica, a zatim i sve sijalice“, konstatuje policija u izveštaju.

Ovo je policiji potvrdilo još nekoliko svedoka, među kojima i radnik beogradske autobuske stanice koji je mrak u Hercegovačkoj ulici opisao kao „čudnu“ okolnost.

Detalji izveštaja

Nakon istrage koja je trajala više od godinu dana, policija je početkom jula ove godine tužilaštvu dostavila izveštaj u kojem je prezentovala svoje nalaze o rušenju u Savamali.

Izveštaj, koji se mesecima krio od javnosti, nije otkrio ništa novo o ovom događaju.

Pojedini detalji, međutim, ukazuju da su neka gradska javna preduzeća pružila podršku osobama sa fantomkama koje su rušile objekte u privatnom vlasništvu. Osim što je ugašena rasveta, Parking servis uklonio je automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše, a radnici Gradske čistoće te noći nisu čistili Hercegovačku ulicu iako su to činili svake noći, piše u izveštaju.

Policija, međutim, nije saslušala one koji su javno pričali o odgovornima za događaj u Savamali. Tako, nije razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je ranije izjavio da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti. Nije saslušana ni bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog koja je u intervjuu za KRIK februara ove godine ispričala da joj se on pohvalio da je organizovao rušenje.

Nakon objavljivanja izveštaja, ministar policije Nebojša Stefanović nije želeo da komentariše nalaze policije. Novinare KRIK-a uputio je na tužilaštvo rekavši da se on ne bavi istragom. Dodao je i da izveštaj nije trebalo da dospe u javnost.

Slučaj Savamala još je u predistražnoj fazi. Nakon više od godinu dana Više javno tužilaštvo u Beogradu proglasilo se nenadležnim i predmet ustupilo Prvom osnovnom tužilaštvu.

Pročitajte šta piše o izveštaju policije o Savamali

Sve dosadašnje priče i vesti o rušenju u Savamali pročitajte ovde

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *