Suđenje za „Jovanjicu 2“ posle skoro tri godine i dalje na početku

Suđenje za „Jovanjicu 2“ posle skoro tri godine i dalje na početku

Predrag Koluvija (foto: KRIK/arhiva)

Suđenje Predragu Koluviji, policajcima i pripadnicima BIA i Vojnoobaveštajne agencije koji su optuženi da su štitili Koluviju i njegovo imanje „Jovanjica“ na kome je pronađeno više od tone i po marihuane, danas je održano tek šesti put od maja 2021. godine kad je suđenje i počelo. Suđenje, koje je do sada odlagano 21 put, i dalje je na samom početku, u fazi pripremnog ročišta koje je po zakonu zatvoreno za javnost.

Piše: Sofija Bogosavljev

Nastavak pripremnog ročišta, tokom kojeg sve strane u postupku daju uvodnu reč i izjašnjavaju se o predloženim dokazima, sudija Zoran Ganić zakazao je za 16. maj. Prvobitno je bilo predviđeno da se sledeće pripremno ročište održi sutra, 5. aprila. 

„Na današnjem pripremnom ročištu advokati okrivljenih su iznosili svoje dokazne predloge i protivili se dokazima tužilaštva. Naredno ročište zakazano je za 16. maj,” izjavio je za KRIK advokat Veljko Delibašić. 

Od samog početka suđenje „Jovanjicu 2” prate odlaganja, pa ono ni nakon gotovo tri godine praktično nije ni počelo. Prvo pripremno ročište trebalo je da bude održano još u maju 2021. ali je ono odloženo zbog nepojavljivanja nekoliko advokata. Potom je odloženo i jer je Predrag Koluvija, inače optužen da je šef kriminalne grupe, otkazao punomoć svojim advokatima. 

I nadalje je suđenje odlagano iz različitih razloga, od toga da se nisu pojavili okrivljeni ili njihovi advokati, pa zbog zahteva za izuzeća tužioca, do angažovanja novih advokata, kojima je bilo potrebno dodatno vreme da se upoznaju sa slučajem.

Osim Koluvije, u postupku „Jovanjica 2” sudi se i policajcima, pripadnicima BIA-e i VOA-e. Oni su optuženi da su štitili Koluviju i pružali mu logističku podršku na imanju njegove firme u Staroj Pazovi gde je, kako je utvrdilo tužilaštvo, proizvedeno više od tone i po marihuane. 

Policajci i bezbednjaci su, osim što su fizički čuvali imanje, prema optužnici, Koluviji javljali i poverljive informacije iz policije, obezbedili mu oružje, specijalne policijske registarske tablice, kao i lažno rešenje da je potpukovnik VOA-e.

Među ključnim dokazima tužilaštva su i poruke iz aplikacije „Razgovor“ u okviru koje su, prema optužnici, Koluvija i njegovi saradnici imali posebnu čet-grupu „Savet za bezbednost“. Kako navodi tužilaštvo, poruke pokazuju da su se optuženi međusobno dogovarali oko dežurstava i čuvanja imanja, kao i da su smišljali plan kako da utiču na medije da se vest o hapšenju Koluvije u novembru 2019. godine ne proširi.

Koluviji se sudi u još jednom postupku poznatom kao „Jovanjica“ gde je optužen da je bio na čelu kriminalne grupe koja je uzgajila 1,6 tona marihuane. On, kao i ostali optuženi, su negirali krivicu.

U septembru 2021. godine Koluvija je posle gotovo dve godine provedenih u pritvoru prebačen u kućni pritvor sa nanogicom. Nakon toga je više puta davao intervjue provladinim medijima, a prvo ga je intervjuisao njegov advokat Vladimir Đukanović – važan član vladajuće Srpske napredne stranke.

U junu prošle godine Koluviji je ukinut kućni pritvor i izrečena mu zabrana napuštanja boravišta, uz obavezu da se svakog ponedeljka javlja u nadležnu policijsku stanicu.

Osim advokata iz SNS-a koji ga brani u sudnici i u medijima, Koluviju su javno podržavali i ljudi na najvišim državnim pozicijama, pre svega predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić – koji su izjavljivali da Koluvija ne treba da bude u pritvoru jer nikoga nije ubio, odnosno da je „Jovanjica“ izmišljena afera.   

Za razliku od Koluvije koji uživa podršku i blagonaklonost, policajci koji su ga hapsili su se zbog toga, kako tvrde, našli u problemu – duže vreme bili su pod napadom predstavnika vlasti i tabloida, životi su im bili ugroženi, smenjeni su, odnosno raspoređeni u drugo policijsko odeljenje, protiv njih su pokretani postupci, a jedan je čak i optužen. Kako su neki od njih ispričali na sudu, sve to im se desilo jer su uhvatili “državu u kriminalu”.  

„Skoro ceo državni i politički vrh je stao u odbranu ‘Jovanjice’ i smatramo da to nije slučajno“, kazao je jedan od njih.

Optuženi Koluvija je i pre hapšenja imao veliku podršku čelnika države, a njegovo imanje posećivali su razni funkcioneri – između ostalog bivši direktor BIA-e Aleksandar Vulin, bivši direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić, kao i bivši direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić. U Koluvijinom društvu tada se često mogao videti i član gradskog veća Grada Beograda Dragomir Petronijević.

Više o slučaju pročitajte u sledećim pričama:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Sve vesti sa suđenja Koluviji koje je u toku pročitajte ovde

Comments are closed.