Slučaj 24 stana: banka i država oduzele 6 apartmana u Bugarskoj

Slučaj 24 stana: banka i država oduzele 6 apartmana u Bugarskoj

Siniša Mali (foto: N1)

Šest luksuznih stanova koje je Siniša Mali kupio kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva i koji se vode na njihove ćerke firme u Bugarskoj – „Erma 11“ i „Erul 11“, oduzeto je jer su ove firme prestale da plaćaju porez i vraćaju kredite banci u Bugarskoj, pokazuje dokumentacija koju su prikupili KRIK i portal Bivol.

Pišu: Dragana Pećo i Atanas Čobanov (Atanas Tchobanov, Bivol.bg)

Dva stana blokirala je u julu ove godine poreska uprava opštine Sozopolj, na čijoj teritoriji je primorsko letovalište „Sveti Nikola“ u sklopu kojeg su apartmani. 

Četiri apartmana oduzela je krajem prošle godine banka Bulgarian-American Credit Bank od koje su firme „Erma 11“ i „Erul 11“ sredinom 2011. uzele kredite. Osim stanova, banka je blokirala i 21 garažno mesto.

Ovi stanovi su oduzeti kako bi se njihovom prodajom namirila dugovanja firmi.

Dva su već javno ponuđena na aukcijsku prodaju.

Iz dokumentacije koja je javno dostupna nije moguće saznati koliko tačno ove kompanije duguju za porez, niti iznose kredita koje su uzele od banke.

Kompleks „Sveti Nikola“

Firme „Erma 11“ i „Erul 11“ od marta ove godine su u stanju mirovanja, odnosno privremeno su prestale da posluju. Prema dokumentu koji je potpisao direktor kompanija, one u prošloj godini nisu imale prihoda.

Vlasništvo ovih bugarskih firmi vodi na ofšor kompanije „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Direktor ofšor firmi, kako je ranije otkrio KRIK, u vreme kada su kupljeni stanovi u Bugarskoj bio je Siniša Mali, tada savetnik Aleksandra Vučića.

Istrage i napredovanje

Mali je kao direktor ovih „školjka“ firmi 2012. i 2013.  kupio 23 luksuzna apartmana u kompleksu „Sveti Nikola“ na bugarskom primorju i jedan na svoje ime, kako je KRIK otkrio pre gotovo četiri godine.

Mali je tada negirao da je povezan sa stanovima u Bugarskoj tvrdeći da je njegov potpis na dokumentima – falsifikovan. Rekao je da za ovu tvrdnju ima kao dokaz izveštaj bugarskog grafologa, ali u javnosti nije saopštio ni njegovo ime, niti izveštaj. 

Nakon otkrića KRIK-a Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak tokom kojeg je od bugarskih organa dobila podatke o slučaju. Agencija je sastavila izveštaj koji potvrđuje otkrića KRIK-a i dostavila ga Višem tužilaštvu u Beogradu. 

U izveštaju je, između ostalog, navela da su bugarski organi otkrili da je veliki broj transakcija u vezi sa kupovinom stanova sumnjiv „jer se radi o gotovinskim uplatama ili bezgotovinskim prilivima… u velikim iznosima, u kratkom vremenskom periodu i bez jasne logike.“

Po nalozima Agencije, Malog je proveravala i Uprava za sprečavanje pranja novca koja je otkrila da Mali i njegova tadašnja supruga kontrolišu najmanje 45 bankovnih računa. Više detalja o trgovini stanovima u Bugarskoj, ali i sumnjama na pranje para, pročitajte ovde.

Tužilaštvo je nakon godinu dana proveravanja izveštaja utvrdilo da nema dokaza da je Mali prao novac i zatvorilo slučaj. Predmet je prosledilo nižem tužilaštvu koje se bavilo time da li je Mali prijavio svu imovinu. 

I ova istraga je obustavljena, jer je Mali uplatio 200 hiljada dinara u humanitarne srvhe da izbegne krivično gonjenje. 

Tako, čuveni slučaj 24 stana do danas nisu istražili držani organi i ne zna se u čije ime je on kupio sve te stanove, odnosno ko je bio vlasnik misterioznih ofšor kompanija.

Dok je tužilaštvo zatvaralo istrage, Mali je napredovao i prošle godine je postavljen za ministra finansija, a od nedavno je i na čelu državnog tela koje se bavi sprečavanjem pranja novca.

Više o slučaju 24 stana pročitajte ovde

O drugim sumnjivim poslovima Siniše Malog pročitajte ovde 

Podrži KRIK, doniraj i pomozi da nastavimo da istražujemo imovinu političara.

3 Comments

 1. Milan Radojlović kaže:

  Šta reći, a ne zaplakati?
  Vama ix Ktika svska čast.

 2. Martin kaže:

  Stanovi su Siniše Malija a ne Malog…a sve ostalo 100%je tačno!
  Malo gramatike nije na odmet!

 3. bb kaže:

  bravo za novinara..