Slijepčević: Saopštenje Agencije o kampanji „Budućnost Srbije“ pamflet SNS-a

Slijepčević: Saopštenje Agencije o kampanji „Budućnost Srbije“ pamflet SNS-a

Dušan Slijepčević (Foto: Peščanik/Printskrin)

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da aktivnostima koje obavlja u kampanji „Budućnost Srbije“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne krši Zakon o Agenciji, jer ne promoviše političku stranku korišćenjem javnih resursa. Dušan Slijepčević, član Saveta za borbu protiv korupcije, kaže za KRIK da ovo saopštenje ne čudi s obzirom na to da je Agencija pod strogim rukovodstvom vladajuće partije.

Piše: Milica Vojinović

„Kako se u konkretnoj situaciji radi o vršenju ustavnih ovlašćenja predsednika Republike, a ne o aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa, Agencija je stava da u kampanji ’Budućnost Srbije’ nije prekršen Zakon o Agenciji“, navela je u saopštenju ova institucija.

Za Agenciju nije sporno ni to što je Vučić tokom ove kampanje komentarisao lidere političkih partija i pokreta jer, kako navode, funkcioneri izabrani neposredno na izborima nisu obavezni da naglašavaju da li je ono što govore stav političke stranke ili institucije koju predstavljaju.

Promovisanje kampanje na sajtu vucic.rs je, prema mišljenju Agencije, takođe u redu jer ga nije osnovala državna institucija, niti je finansiran javnim novcem.

Agencija je ove zaključke iznela zbog prijave koja joj je podneta protiv predsednika, ali se u saopštenju naslovljenom „Predsednik Republike nije prekršio Zakon o Agenciji“ ne navodi ko je prijavu podneo.

Motivacija za ovakvo saopštenje Agencije, navodi Dušan Slijepčević, jeste to što je i ova institucija, kao i mnoge u Srbiji, urušena.

„Jasno je da je Agencija pod strogim rukovodstvom SNS-a, tako da oni ne mogu da daju nikakvo drugo saopštenje, niti će ikada dati neko saopštenje koje će biti eventualno suprotno stavu vladajuće partije“, kaže Slijepčević za KRIK.

„Tu nema nikakve osmišljenosti, jednostavno izlaze pamfleti vladajuće stranke.“

Nepoznato kojim novcem se finansira kampanja

Kampanju „Budućnost Srbije“ Vučić je počeo početkom februara i u okviru nje će, kako je najavio, obići 29 okruga u Srbiji kako bi građanima predstavio postignute rezultate i najavio dalje planove.

Još nije poznato kojim novcem se finansira ova kampanja.

Premijerka Ana Brnabić je na pitanje novinara televizije N1 da li se za kampanju koriste sredstva iz budžeta rekla „da se pravi tema od nečega što nije tema“ i da se kampanja finansira u skladu sa ustavnim ovlašćenjima Vlade i predsednika.

Comments are closed.