Sledeće nedelje završne reči na suđenju grupi za šverc 800 kilograma kokaina

Sledeće nedelje završne reči na suđenju grupi za šverc 800 kilograma kokaina

Dragan Đanković i Vladisalav Funštajn (foto: društvene mreže)

Nakon što su sudu predstavljeni svi dokazi na suđenju Vladislavu Funštajnu, optuženom da je organizovao grupu koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Evropu, kraj suđenja zakazan je za sledeći utorak. Funštajnu se sudi u odsustvu pošto je zbog istog krivičnog dela, šverca 800 kilograma kokaina zaplenjenog na brodu u blizini Azorskih ostrva, već osuđen u Španiji. 

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Velimir Lazović koji vodi ovaj postupak rekao je danas da je iz Španije stigla dugo čekana dokumentacija iz istrage koja je vođena u toj zemlji, ali da je tužilaštvo ipak odustalo od prevođenja tih dokumenata i njihovog svrstavanja u dokaze.

Tužiteljka Mirjana Ilić ranije je ovu za ovu dokumentaciju rekla da je ključna jer dokazi koje je srpska policija pronašla u stanovima i mobilnim telefonima optuženih, kao i iskazi nekoliko svedoka ne pokazuju direktnu vezu optuženih sa kokainom. Nedostatak dokaza tokom suđenja tužiteljka je opravdala time da španski organi nisu dostavili dokumentaciju, pa sada iznenađuje odluka da oni ipak ne budu prezentovani na sudu.

Advokatica Sanja Čupić Maljković koja brani Dragana Đankovića, jednog od optuženih, pobunila se protiv ove odluke tužilaštva i zatražila od suda da se dokumenta koriste u ovom predmetu.

Sudije su njen predlog odbile, podsećajući da je teret dokazivanja krivice na tužilaštvu.

„To je to ako oni misle da nema ništa interesantno tu“, rekao je sudija Lazović i konstatovao da su pregledani svi dokazi, te da je  dokazni postupak završen i za sledeću nedelju zakazao iznošenje završih reči.

Funštajn je u julu prošle godine u Španiji pravnosnažno osuđen na sedam godina zatvora pošto je tamošnja policija u avgustu 2019. na njegovom brodu pronašla 800 kilograma kokaina. Osim zatvorske kazne koju izdržava u Madridu, dobio je i novčanu kaznu od 130 miliona evra.

Funštajn je bio kapetan broda „Seascape“ , kada je policija dok se nalazio nedaleko od Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, na njemu pronašla 800 kilograma kokaina upakovanog u pakete sa likom Gavrila Principa. Osim Funštajna, tada je uhapšena i njegova posada, a u Srbiji su nedugo potom uhapšeni Dragan Đanković, Mirko Đanković i Borislav Istijanović jer su, kako tvrdi tužilaštvo, Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koji je korišćen za šverc kokaina. U optužnici, međutim, nije objašnjeno za šta je taj novac potrošen.

Funštajnu se u Srbiji sudi u odsustvu, a drugi optuženi su negirali krivicu i tvrdili da nemaju veze sa švercom droge. Kazali su da su mu novac uplaćivali jer ih je tako zamolio.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.