Skupština slobodne Srbije traži hitnu smenu Siniše Malog

Skupština slobodne Srbije traži hitnu smenu Siniše Malog

Skupština slobodne Srbije (foto: MC.rs)

Skupština slobodne Srbije zatražila je od premijerke Ane Brnabić da hitno smeni ministra finansija Sinišu Malog nakon što je KRIK juče u okviru međunarodnog novinarskog projekta „Pandorini papiri“ otkrio da je Mali definitivno bio vlasnik 24 luskuzna apartmana u Bugarskoj.

Piše: Sara Smolović

Skupština slobodne Srbije ističe da je KRIK izneo nepobitne dokaze da je Siniša Mali zaista bio vlasnik 24 skupocena apartmana u Bugarskoj, kao i da se on, po svemu sudeći, bavio i ozbiljnim malverzacijama.

„Njegove transakcije preko ofšor kompanija, do kojih se došlo objavljivanjem tzv. Pandora papira, neminovno ukazuju da se Mali, po svemu sudeći, bavio pranjem novca i ozbiljnim finansijskim malverzacijama“, naveli su u saopštenju. 

Podsećaju da je o ovom slučaju KRIK ranije već pisao, ali da su Mali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić to demantovali. 

„Vreme je da kao društvo jednom pokažemo odgovornost i da oni koji su se na bilo koji način ogrešili o zakon budu procesuirani i nađu se iza rešetaka. Siniša Mali je svakako jedan od njih“, piše u saopštenju.

Skupština slobodne Srbije upozorava i da „u društvu koje je ogrezlo u kriminal i korupciju gde predsednik države uverava javno naciju kako je tona marihuane sitnica, posledice po sve građane Srbije mogu biti više nego tragične“. 

Podsetimo, KRIK je juče objavio prvu priču iz projekta „Pandorini papiri“ koja otkriva da je aktuelni ministar finansija Siniša Mali definitvno bio vlasnik 24 luskuzna apartmana na bugarskom primorju. 

KRIK je još 2015. otkrio da je Mali kupio stanove posredstvom dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva. U dokumentima koja smo tada imali Mali je bio naveden kao direktor ovih firmi, ali su u „Pandorinim papirima“ procurila nova dokumenta koja pokazuju da je on bio i vlasnik ovih kompanija.

U vreme kupovine stanova, 2012. i 2013, Mali je bio ekonomski i finansijski savetnik Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade. Vrednost apartmana višestruko je premašivala njegove zvanične prihode od plate – vredeli su oko 5 miliona evra. 

Mali je negirao da stoji iza ofšor kompanija, a novinare KRIK-a optužio da lažu. Isto to je učinio i Aleksandar Vučić koji mu je stao u zaštitu, a potom ga i unapredio – Mali je 2018. sa mesta gradonačelnika Beograda prešao na funkciju ministra finansija. 

„Pandorini papiri“ su najveće međunarodno novinarsko istraživanje zasnovano na dokumentima koja su procurila iz agencija za osnivanje ofšor firmi. Istraživanje je predvodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ, a KRIK je bio deo tima koji je analizirao dokumenta u vezi sa Srbijom. Više o „Pandorinim papirima“ i o tome na koja poznata imena su novinari naišli tokom istraživanja, pročitajte ovde.

Pročitajte priču Nova dokumenta sa Devičanskih Ostrva: Mali je definitivno bio vlasnik 24 stana

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play