Siniša Mali pomogao ocu da privatizuje „Bratstvo“

Siniša Mali pomogao ocu da privatizuje „Bratstvo“

SRBIJA BEOGRAD NA VODI RUSENJE

Zbog sumnje da je Siniša Mali, tada službenik Agencije za privatizaciju, svom ocu otkrio osetljive informacije koje su mu pomogle da kupi proizvođača vagona „Bratstvo“, Ministarstvo privrede je 2004. godine tražilo da se poništi prodaja. Agencija, međutim, nije želela da postupi po nalogu ministarstva, a „Bratstvo“ je nakon nekoliko godina pod upravom oca Siniše Malog i njegovog partnera propalo – otkriva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK. Iz ovog posla Srbija je izašla kao privatizacijski gubitnik, a kupac bogatiji nego što je bio.

Istraživali: Stevan Dojčinović i Dragana Pećo

Posle petooktobarskih promena 2000. godine, Srbija je postala otvorena za strane investitore i nastupio je optimističan period u pogledu ekonomskog razvoja zemlje.

U tom duhu, Mikloš Timotić, predstavnik mađarske železničke firme „Dunavagon“, posetio je aprila 2002. godine Agenciju za privatizaciju. „Dunavagon“ je želeo da kupi „Bratstvo“, domaće preduzeće koje je proizvodilo i popravljalo železnička vozila, i investira u njega. U to vreme, ova kompanija iz Subotice osnovana 1886. godine, uspešno je izvozila svoje proizvode.

Na sastanku Timotić je objasnio mladom službeniku agencije da je „Dunavagon“ u poslednjih pet godina kupio čak dve trećine izvezenih proizvoda „Bratstva“. Blizina preduzeća mađarskoj granici bila je još jedan razlog interesovanja ovog investitora.

Timotić je mladiću s kojim je sedeo, pokazao tržišnu analizu i plan plasiranja proizvoda „Bratstva“ u regionu, kao i planove ulaganja u preduzeće kako bi ono nastavilo da uspešno posluje.

KRIK zabranaOsoba s kojom je Timotić razgovarao bio je Siniša Mali, tridesetogodišnji službenik agencije školovan u Americi, koji je važio za perspektivnog ekonomistu i zvezdu u usponu. Malog je u to vreme hvalio i tadašnji ministar finansija Božidar Đelić, koji ga je nazvao delom talasa inteligentnih i sposobnih mladih ljudi koji su u stanju da Srbiju povedu u novu evropsku privredu.

U Agenciji za privatizaciju Mali se zaposlio odmah pošto je osnovana – krajem 2001. Zauzeo je važnu funkciju za svoje godine – vodio je Centar za tendere, odeljenje koje je kontrolisalo prodaju najvećih kompanija u zemlji.

Mali je napustio Agenciju dva meseca pred održavanje aukcije za prodaju „Bratstva“.  No, štetu je već napravio, tvrdili su Mađari.

Sumnjiva prodaja

Uprkos činjenici da je „Dunavagon“ bio najveći kupac proizvoda „Bratstva“, ova mađarska kompanija je izgubila na aukciji u martu 2004. godine i to od rivala koji nije pripadao železničkoj industriji. Preduzeće su kupili otac Siniše Malog Borislav i njegov poslovni partner Vladimir Delić. Ponudili su 66 miliona dinara (blizu 950.000 evra) uz obećanje da će uložiti još 31 milion (blizu 450.000 evra). Ugovorom o prodaji predviđena je isplata na rate. Delić je uplatio prvu ratu u iznosu od 40 odsto ukupne vrednosti. Borislav Mali postao je vlasnik 10 odsto udela u konzorcijumu iako nije ništa platio.

Dva meseca pošto je njegov otac kupio preduzeće, Siniša Mali imenovan je za člana upravnog odbora „Bratstva“, pokazuje dokumentacija Agencije za privredne registre koju su prikupili novinari KRIK-a i OCCRP-a.

„Dunavagon“ se žalio na ishod prodaje. Predstavnik mađarske firme smatrao je da je razgovor s Malim upotrebljen protiv „Dunavagona“.

Njihov advokat uložio je žalbu Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju i zatražio poništenje prodaje. Tvrdio je da je Mali svom ocu otkrio osetljive informacije o „Bratstvu“, što mu je pomoglo da pobedi na aukciji.

„Kupci nisu došli da pregledaju kompaniju pre aukcije jer su bili povlašćeni u saznanju podataka i detaljno informisani od strane Siniše Malog“, navodi se u žalbi „Dunavagona“.

pomoziteNovi vlasnici su, kako piše u žalbi,  prvi put došli u kompaniju nekoliko dana posle kupovine – u društvu Siniše Malog.

Ministarstvo privrede je, postupajući po žalbi, sprovelo istragu i utvrdilo da su predstavnici mađarske kompanije bili u pravu. Ministar privrede Predrag Bubalo je u julu 2004. obavestio Agenciju za privatizaciju da je uvažio žalbu „Dunavagona“ i zatražio ponavljanje aukcije.

Novinari KRIK-a poseduju rešenje ministarstva, do kojeg su došli putem Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja.

U njemu se navodi da je kupac koristio podatke koje je mogao da dobije samo od Siniše Malog. Osim što je neetički postupao, Mali je prekršio i ugovor koji je imao s agencijom, tvrdi ministarstvo. U rešenju se zaključuje i da je očigledna protivusluga – kupci koji su dobili poverljive informacije, imenovali su Malog za člana upravnog odbora „Bratstva“.

Agencija za privatizaciju se, međutim, nije saglasila i odlučila je da se ogluši o instrukciju Ministarstva. Potvrdila je rezultat aukcije. Tadašnji direktor agencije Miodrag Đorđević naveo je da je, bez obzira na sastanak koji je održao s Mađarima, Mali radio u Centru za tendere i nije uticao na aukcije.

Deceniju kasnije, Bubalo i Đorđević su obojica uhapšeni zbog sumnjive privatizacije. Optuženi su za zloupotrebu položaja u privatizaciji „Luke Beograd“. Bubalo nije želeo da razgovara s novinarima KRIK-a o „Bratstvu“ i Siniši Malom jer se, kako je rekao, ne seća slučaja.

Pad „Bratstva“

Umesto „Dunavagona“, železničke kompanije koja je želela da ulaže u „Bratstvo“, radnici su dobili Delića i Borislava Malog, koji su se pokazali kao nesposobni rukovodioci i investitori koji su malo znali o poslu. Njihovo loše rukovođenje dovelo je do propasti firme.

Na početku, stvari su izgledale dobro. Radnici su primali plate, a neki dugovi su otplaćeni.  A onda je počela kriza nakon što su izgubili svog najbitnijeg kupca – mađarski „Dunavagon“.

Bratstvo Subotica

„Bratstvo“ (foto: subotica.com)

Siniša Mali, kao član upravnog odbora i kupac Delić otišli su u Budimpeštu na pregovore. Ako im je namera bila da izglade odnose sa „Dunavagonom“, u tome nisu uspeli.

Delić je zatim najavio ugovore sa železnicama Makedonije i Republike Srpske kako bi nadoknadio izgubljeni posao s Mađarima. To se nije desilo.

Od 2005. godine plate su prestale da stižu, a novi ugovori se nisu ostvarili. Činilo se da Delić i Mali nemaju nameru da ulažu u „Bratstvo“, iako je izostanak obećanih ulaganja značio kršenje ugovora s Agencijom za privatizaciju.

To je dovelo do problema s radnicima od kojih su mnogi bili i mali akcionari. Oni su se žalili da je firma prodata jeftino i da nije došlo do ulaganja. Umesto da ulažu, novi vlasnici su krali i rasprodavali imovinu preduzeća i stavljali nekretnine pod hipoteku, tvrdili su radnici.

Radnici su često štrajkovali. Uprava ih je otpuštala, ne isplaćujući plate ponekad i po devet meseci. Četiri godine radnici su slali žalbe Agenciji za privatizaciju, ministarstvu i drugim institucijama žaleći se na loše upravljanje i situaciju u firmi i pozivali ih da istraže prodaju i poslovanje „Bratstva“.

„Mi ne želimo da stvaramo probleme novom vlasniku. Želimo da fabrika stane na svoje noge, da se oporavi i bude jaka na tržištu, da oni koji su se bavili protivzakonitim aktivnostima budu privedeni pravdi“, kažu u zahtevu upućenom agenciji u septembru 2004. godine, predsednik skupštine malih akcionara Stjepan Marić i predsednik izvršnog odbora Ranko Beatović.

Krajem marta 2005, Ministarstvo privrede i Skupštinski odbor za privatizaciju zahtevali su da agencija istraži navode radnika. Agencija je odgovorila da je nekoliko puta posetila „Bratstvo“ i upozorila vlasnike da su obavezni da poštuju odredbe ugovora.

Novinari KRIK-a pribavili su interni izveštaj agencije od 11. aprila 2005. u kom piše da je firma u lošem stanju i da krši ugovor o privatizaciji. Inspektori agencije utvrdili su da je „Bratstvo“ u opasnosti od bankrota i zatvaranja. Potvrdili su i da kupac nije uložio obećani novac. Delić se branio time da je preduzeće u krizi i zbog duga koji „Dunavagon“ nije platio.

Dve nedelje pošto je agencija podnela izveštaj o zloupotrebama, Borislav Mali se odrekao vlasništva nad „Bratstvom“ i svoj udeo od 10 odsto u konzorcijumu predao Deliću.

Agencija je poslala dopis o raskidu ugovora u maju 2005. Delić je ignorisao odluku, a agencija nije ništa preduzela. Firma je nastavila da propada.

Delić je napustio firmu posle četiri godine i vratio državi vlasništvo. Inspektori agencije otkrili su da je pre odlaska sklopio sumnjive aranžmane između „Bratstva“ i beogradske firme u vlasništvu kiparske ofšor kompanije „Unibros“. Prema navodima agencije, imovina „Bratstva“ stavljena je pod hipoteku kod dve banke koje su „Unibrosu“ odobrile kredite od 310 miliona dinara. Direktor „Unibrosa“ bio je upravo Delić.

Agencija se 2010. godine obratila tužilaštvu u Subotici tražeći da ispita Delićeve poslove u „Bratstvu“  jer sumnja da je bilo zloupotreba. Tužilaštvo je u odgovoru KRIK-u navelo da je u martu ove godine odbacilo krivičnu prijavu u ovom slučaju.

Sinisa Mali (foto beograd.rs)

Siniša Mali (foto: beograd.rs)

Uspon Siniše Malog

Osim u „Bratstvu“, Mali je učestvovao i u drugim spornim privatizacijama i poslovnim aranžmanima, otkrilo je istraživanje KRIK-a i OCCRP-a.

Vodio je prodaju lanca benzinskih pumpi „Beopetrol“ ruskom Lukoilu 2003, a ovu privatizaciju je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao koruptivnu. Savet tvrdi da je kupac prekršio propise izvlačeći milione evra iz firme.

Slično kao u slučaju „Bratstva“, Mali je nakon prodaje „Beopetrola“ postao direktor ove kompanije, o čemu je KRIK pisao u prethodnoj priči.

Dok je Mali radio u agenciji prodat je i „Alfa Protein“ iz Vršca. Kupac Srđan Gajić osuđen je za nezakonito otuđenje 10 hektara državnog zemljišta kojim je upravljala ova kompanija. Prema istraživanju KRIK-a, zemlju je poklonio firmi kojom su upravljali članovi porodice Mali – otac Borislava i sinovi Siniša i Predrag. Zemlja do danas nije vraćena državi, a porodična firma na njoj proizvodi kompost za gajenje šampinjona.

Uprkos sumnjivim aranžmanima, Mali je napredovao. Njegov veliki uspon nastupio je kada ga je Aleksandar Vučić, nakon što je formirao vladu 2012, imenovao za svog savetnika za privredu. Mali je bio angažovan na sklapanju dogovora s Ujedinjenim Arapskim Emiratima prilikom privatizacije srpske aviokompanije i na projektu „Beograd na vodi“.

Vučićeva stranka postavila ga je 2014. za gradonačelnika Beograda što je jedna od najvažnijih pozicija u zemlji.

Dok obavlja javnu funkciju, otkrio je KRIK, Mali kao direktor ofšor firmi s Britanskih Devičanskih ostrva trguje luksuznim apartmanima u bugarskom letovlištu „Sveti Nikola“.

On do danas nije pristao na intervju za KRIK, ali je na internetu objavljen video u kojem se šali sa otkrićima njegovih koruptivnih poslova.

 

Dopada vam se priča? Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo. Možete da nam pomognete donacijama od 500, 1.000 ili više dinara preko uplatnice ili PayPal-a. Detaljnije o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate.

Dokumentaciju o kompanijama i nekretninama u vezi sa porodicom gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kao i druga dokumenta iz  priče, možete da pogledate u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

37 Comments

 1. Aleksandar kaže:

  Mali je izgleda navikao da je uz vlast jer su tu pare. Surfovanjem po Bugarskim sajtovima se vidi da je i tamo uz vlast uzimao za sebe. Zena koja mu je bila partner je zbog korupcije izbacena iz vlade (Edit Getova) i tu je bio Sinisa da se sve to lepo propere. Pa budzet Beograda je veci od Srbije, zato tamo i sedi. Mrzelo me dalje da gledam, ali u komsiluku ima toga koliko hoces vezano za Sinisine partnere i drugare.
  http://www.blitz.bg/article/25205
  https://bivol.bg/sinisa-mali-lawyer-forged-documents.html

  • Slavas kaže:

   Da li je neko u predhodnih 20g odgovarao za pljačke, pronevere, korupciju. Taj -oko koga se digne prašina javno -samo se smeni ili elegantno nestane sa scene sa punim džepovima. Posebno oni koji su učestvovali u privatizaciji. Ali taj nikad nije sam. Psi laju, karavane prolaze. Zato je narod Srbije gladan.

  • Миодраг kaže:

   Поштована редакцијо,
   уз честитке за храброст и одважност, молио бих вас, да по могућству, истражите наводе „Телепромтера“ о начину
   „испумпавања“ пара из новосадског буџета током јула и августа ове године у износу од 16 милиона дин.
   По наводима и табеларном приказу види се да одборници градске скупштине нису летос користили год.одмор(?)
   већ су радили свакодневно па чак и суботом.
   пс. на жалост, након 37 година стажа, остао сам без посла и без икаквих примања, те нисам у могућности да
   донацијом помогнем ваш рад, а ви заслужујете и помоћ и сарадњу.

 2. cvonjak kaže:

  Nije on doktor niti je političar. On je jedan najobičniji kriminalac…

 3. Vladimir kaže:

  Siniša Mali – *opov veliki …

 4. Pekman kaže:

  Kako da ga smenimo ljudi? Jel moguce da sve ove navode krika svi ignorisu? U kakvoj to drzavi zivimo 🙁

  • MILENA kaže:

   TU sam da se udruzimo, sta ce nam kriminalci u vladi. Isti nam je i premijer i svi cute. Kao smesno im. A nama, narid gladan, gladan ljudi!

 5. Nada kaže:

  Bravo za KRIK ! Vi ste poslednja nada za Srbiju ! Rešila sam da Vam uplaćujem donaciju, svakog meseca, po malo !

 6. Pera kaže:

  Možda je sve to tačno što pišete, ali mi je fascinantno kako KRIK zna dosta toga. Ako se uradi sajt da to izgleda malo ozbiljnije, KRIK staje na crtu sa ostalim medijima koji imaju reputaciju kod stanovništva. I nemojte kao političari da lažete ljude… Pozz

  • Isto Pera kaže:

   KRIK dozna dosta toga jer se time bavi – istrazivanjem. Ko su im izvori i na koje se sve nacine snalaze bi bilo interesantno saznati, ali svakako nije nuzno.

   P.S. – sta fali sajtu?

 7. bv kaže:

  Ne ulazim u to ko stoji iza KRIK-a (zapadne, ili istocne sluzbe), ali mu verujem 100%, tj. da je sve sto objavi istina.
  Toliko se mnogo djubreta sakupilo posle 2000. godine (kada nam se pocela rasturati/odumirati drzava) da je vrlo tesko raspoznati ko je sta tu uradio.
  Ono sto je jasno vidljivo je da svi oni, koji vec 15 godina mute po Srbiji, su se sada nasli na okupu u sadasnjoj vlasti.
  Najgore je sto nam takvi prdvidjaju ‘svetlu’ buducnost.

 8. stevan krstić kaže:

  MISLIM DA STE DOSTA TOGA PRESKOČILI OKO „BRATSTVA“

 9. Saša kaže:

  Svaka Vam cast na hrabrosti oko otkrivanja malverzacija gradonacelnika Beograda,naravno da celokupna javnost ocekuje reakciju javnog tuzioca. Verujem da postoji zelja i mogucnost da se istraze velike pljacke i u ostalim zavisnim i nezavisnim preduzecima pod okriljem zeleznice Srbije . Sinvoz Zrenjanin, Želvoz Smederevo,Žellind,Želturist, KsrBeogradturs,Nega kola, Zastitne radionice, Ksr vozno ugostitelstvo, Drustvo za odrzavanje zgrada Zas itd. Od 5 oktobra se samo nastavlja kontinuitet pljacke u ovom javnom preduzecu pcev od kadje nafte sina elektro sklopva preko topljenja remonta masina vagona i voznih sredstava do malverzacija oko broja odliva i prijema radne snage kroz konkurse, otpremnine te nezakonito deljenje stanova stimovanje raznih faktura u okviru samog preduzeca te kradju zarada dnevnica , neuplacivanje socjalnog i penzionog radnicima uz sveobuhvatnu podrsku 27 sindikanih organizacija. znaci 15 godina jedni te isti koji se vrte u krug na vlasti ovog javnog preduzeca sem sto generalnog postavlja partija na vlasti. insajder b92 je malo zagrebao ovu tematiku te vam moze posluziti kao izvor informacija. pozdrav sasa.

 10. platisa komunalija kaže:

  Bilo bi zanimljivo prikazati i vezu sa kumom i gazdom, za sada su samo ona dva miliona, gde ima dima ima i vatre, blize nam se lokalni i pokrainski izbori, treba sns potpuno marginalizovati kako bi bili izpod cenzusa, sto je i realni, obzirom da su kao balon ili sapunica kako kome bolje pod uvo legne.

  • Realista kaže:

   Petica za optimizam!

   Samo sto ce ovo da bude mnogo duza i nepostednija borba od te koju ste zamislili.

   Vlast koja ignorise ove (i mnoge prethodne: od plagijata, preko palih helikoptera, zlatiborskih pasnjaka, sve do generali infostan uplatnica) afere sigurno nema nameru mirnim putem da ode sa prestola, sve i da ne dobiju nijedan glas.

 11. Branko8448 kaže:

  Otac Siniše Malog, Borislav u SFRJ bio je jedan od direktora „Tehnohemije“.

 12. Zoran kaže:

  Iskreno, ne razumem ko i kakve interese ima iskopavanjem ovakvih baljezgarija od Kulina Bana i pre toga. Ne videh tekst u kom ste istrazili koliko toga je u beogradu upropasceno, uradjeno na stetu naroda, pokradeno….za vreme vladavine Djilasa i drugih pre njega. Sad kad se svakog dana nesto novo i lepo radi po tom Beogradu vi ste najpametniji da pljujete po coveku koji je delom zasluzan za to, tako sto iskopavate nege gluposti 100 godina stare i nekim falsifikovanim papirim toboze to dokazujete. Koliko vam narod veruje u to sto pisete, vidi se po broju komentara koje imate, a i ovih jedanaest koji su komntarisali su verovatno zaposleni kod vas i njihova rodbina….. E sad mozete da ne objvite ovaj komentar ali objavice neko drugi to da vi niste hteli da ga objavite 🙂

  • Pera kaže:

   Ako ti ne razumes interese ovog clanka, mi drugi i te kako razumemo i zahvalni smo Kriku. Mali je ocito bio ukljucen u korupciji kod privatizacija Bratstva (zato je dobio 10% firme preko oca), kao i kod Beopetrola i Alfa proteina. Cinjenica da u tome nije bio sam ga nikako ne opravdava niti vraca Srbiji milione koje je izgubila.

   • voyager kaže:

    Zar s4tvarno ne razumete? Kako lus4tracija nije provedena, ovo je nacin da se neki (svi od Milosevica do danas) zakonski uklone iz redova vlasti. Mislim da bi za vlast trebalo vucic da ode prvi. Ali ne brinite, ne spava on mirno. Panika je os saveznik, a znzkovi joj se jasno primecuju u vladi.

  • Bot Hunter kaže:

   Ajde botu bezi … sta je uradjeno u Beogradu ? Vojvode stepe su zuti poceli a sns zasrao ! Ne verujes ? Ajde kreni pesaka od komande na gore ! Poceli su da sredjuju reku jel ? Hmmm , za 40 godina gotova gradnja a zemljiste odmah . Vidim da Mali nije gadljiv na zemlju a znam jos 1 koji nije … kad smo kod reke a onaj nelegano sagradjen objekat koji je nikao letos ? Sta ima jos tu tako sjajno uradjeno jeli botu ? Vidim skole nicu I bolnice kao posejane … uostalom botu jel zivis ti bre u Beogradu ?

   • Zoran kaže:

    Jel da, najbolje je bilo da se prvo izgrade objekti u vazduhu, pa posle tog da se ponudi zemljiste i ti izgradjeni objekti samo da se posade dole i zaliju da bolje puste korene??? I ako bi ikako bilo moguce cim se postave da se taj koji ih je gradio odmah skloni da ne smeta, pa onda mi polako da razgrabimo koliko kome treba….. Pusti brate te munje tipa „botu“ i ovo i ono, ovde cim neko kaze nesto sto se drugima ne svidja, automatski se krece sa napadima „botu“, SNS-ovcu“, „seljaku“… Nisam ja prijatelju nista od toga, niti imam bilo kog politicara u koga imam neko poverenje, cak sta vise uopste nisam zeleo da kazem da taj Mali mozda nije sve to radio i upravo tako kako je ovde napisano, za to postoje institucije ako ne ove onda neke druge nekada koje ce to da sankcionisu, i iako sam politicki skroz neutralan, ali mogu da potpisem da ako se ispostavi da je bilo sta od napisanog istina on ce biti smenjen po kratkom postupku i ako se pokaze da u bilo kom postupku ima bilo kakve krivicne odgovornosti opet potpisujem da ce odgovarati za to, jer iznad Malog stoji Veliki koji nece dozvoliti da taj Mali rusi ono sto on pokusava da izgradi. Bar to tako deluje nekom ko sve posmatra sa strane, zivi bili pa videli. Elem, poenta svega ovoga nije uopste Mali, vec ako neko moze da mi objasni ove i sto pre, zasto ne mogu da nadjem nijedan clanak, niti jedno istrazivanje o nekome ko je bio na vlasti pre ovih sada, ko je bio gradonacelnk BG-a, ili predsednik republike recimo ili neka slicna zverka…. ? Svi do jednog su bili bezgresni a zemlja dosla tu gde jeste? Ili za 12 godina nisu mogli da poprave ono sto je Milosevic unistio, ali zapravo nisu ni to stanje zadrzali neko standard otisao u minus? Sad ovi novi trebaju biti krivi sto za 3 godine nisu sagradili oko 100 bolnica i oko 128 skola…. i u njmanju ruku za 6 meseci taj BG na vodi potpuno zavrsili (kao kinezi onaj hotel…), ali i tada bi se nasao neki KRIK ili N1 ili Informer koji bi iskopao da je neko iz vlasti u toku gradnje odneo kuci WC solju sa gradilista i ugradio u svoj wc ili kupatilo…. E da, moz` misliti otac mu prepisao 10% firme jer mu je rekao nesto sto nije trebao, pa moj otac bi meni prepisao 100% od svega sto poseduje a ne moram nista da mu kazem niti uradim za to….. i sad sam ja gresnik i korumpiran zbog toga ? Zamisli da mu je komsija tek prepisao koji procenat necega, pa tada bi mu uz sve ovo i majku prozvali pgrdnim imenima… I dokle god su ova istrazivanja orijentisana samo na ljude koji su u aktuelnoj vlasti a ne na sve ljude koji mozda imaju grehe takve prirode, nema svrhe polemisati o tome jer jasno je kao dan o cemu se tu radi i ko to sve finansira….. U zdravlje braco Srbi

    • Шогор kaže:

     Као прво, нисмо браћа, као друго, ниси ни Србин. Да си брат и Србин, сигурно не би релативизовао криминалне радње политичара са том пијачарском реториком а ла Веља. Радите све што вам се нареди, тачније све што се нареди Вучићу из других држава, ви сте оно што је он сам говорио за такве док је био у СРС, петоколонаши, издајници и квислинзи. Довиђења.

     • Zoran kaže:

      Ma ti i ja nismo braca sigurno, a ja sam svoje Srpstvo dokazivao 6 meseci po Hrvatskoj 91 i 92 godine, ti si poslednja osoba kojoj bi tako nesto dokazivao. Zapamtio sam i Milosevicevo vreme, i Kostunicino, i Djindjicevo, i Tadicevo i imam dovoljno iskustva da znam sam da uporedim stvari i shvatim kad je bolje a kada losije… Nego … pisi kao sto citas a CITAJ KAKO JE NAPISANO!!! Tri puta sam ponovio ovde da ne opravdavam nicije kriminalne radnje, samo kazem da su za optuzbe potrebni pravi dokazi a ne mahanje nekim falsifikovanim sarenim lazama od strane nekog ko je sumnjivog kredibiliteta. Da bi neko bio kredibilan i imao poverenje vecine mora brate da bude neutralan a ne da vecito optuzuje samo kadrove iz je te jedne stranke, a svi ostali koji su u zadnjih 15 godina bili na tim mestima su sve do jednog nevini.

     • Srbistan kaže:

      auuu ti si dobio dva sendviča, bolje da ti vaspitanje plate.. naučio si da se prostitujišeš od malena…

  • pozitiv kaže:

   Bilo bi više komentara da ovde puštaju poruke vaših sns botova, kao na ostalim sajtovima!!!

  • Svaka cast! kaže:

   Prijatno!

  • Jelena kaže:

   E samo nek ti nisi Vučićev bot, sve ostalo je nebitno!

   • Zoran kaže:

    Ljudi o cemu vi pricate, kakvi botovi, je li moguce da ne mozete podnesete drugacije misljenje ??? U svetlu vasih komentara moram da pitam, ali gde su onda vasi botovi, ili da drugacije formulisem gde su botovi koji nisu za Vucica vec podrzavaju drugu stranu? I oni izleda imau savest ….. ili ? A ovima koji ostavljaju komentare u toku radnog vremena mogu samo da kazem, da bi blo bolje svima mora doci vreme kad se u toku radnog vremena mora raditi, videli smo da nikuda ne vodi sistem svi cemo pametovati i ziveti od toga, a ko je lud nek radi, morace drugacije ako zelimo da nam bude bolje, a smartfon, drustvene mreze, internet portali i slicne stvari mogu na red doci posle zavrsenog radnog dana ako se ima snage i volje za to….

    • Dejan kaže:

     Jesi li ti čuo nekad u svom životu da ne rade svi u prvoj smeni?

 13. JackCNNrep kaže:

  Zorane, pa daj KRIK-u to što znaš, ili ovde u komentarima navedi podatke i sve O.K., umesto što prosipaš prazne fraze.
  KRIK je grupa entuzijasta, nepokolevljivih ljudi, kojima se veruje i kojima mnogi anonimno šalju informacije i dokumenta, jer će tako ugledati svetlo dana, ako su tačne i značajne, povezane sa vlastima, koja je jedini i najveći generator korupcije i pljačke.
  Oni te informacije i dokaze proverava ju, istražuju i objavljuju. Ne jure oni nikoga. Nešto kao Wikileaks, ali koji proverava pa objavljuje. Sve više ljudi će im slati informacije i dokaze.
  Svako u vlasti i povezan sa vlastima nek se nada razotkrivanju.
  A što se tiče Malog, dokazi pokazuju da je lopuža. Ali zanimljivo je zašto ga Vučić blanko brani, kao i sve slične oko sebe.
  Takvog manira nikada nije bilo do sada u Srbiji, a saznaćemo zašto, možda baš od KRIK-a.
  Ali sta će ti drugih saznanja, ako su mnogi njegovi ljudi ili njemu bliski u koruptivnoj ili nemoralnoj osnovano sumnji, a on ih brani svakodnevno, u monologa, amnestirajući ih blanko. Kao da kradu, uzimaju, otimaju za njega, tako ispada. Šta mu to treba, ako nije tako?

 14. Марјан kaže:

  Дали је господин Мали крив? По мени и јесте и није .Он се школовао у иностранству а филозофија школовања економиста у елитним колеџима је како да покрене сопствени бизнис и успеју у томе.
  Е,господин мали је успео у томе и још пуно других који су дошли после петооктобарских промена, а ја и остала руља смо гутали сузавац на протестима.Шта смо тражили то смо и добили.

 15. kigen kaže:

  Lepo ste Vi ovo napisali, ali preskočili ste vrlo bitne stvari, a to je da je advokat Kovač kupovao Bratstvo NE za Dunavagon, već za jedni lopurdu , a koji se preziva DAVIDOVIĆ.On je hteo da jednom malverzacijom, a to je ja tebi dugujem, da sa tim parama plati Bratstvo. Taj isti čovek ipak ponovo ulazi 2010. g kao generalni direktor.On je firmu i bacio na kolena mnogo pre prodaje, jer je prvo bio prodavač starog željeza u firmi, pa onda šef nabavke, pa VD direktor i onda GENERALNI DIREKTOR. DIPLOMU JE KUPIO.Na preporuku MOĆNIH on se vraća da bi uništio ono što je ostalo.Fabrika u RESTRUKTURIRANJU. Vrši mobing nad zaposlenima,pere fotelje i zavese u svojoj privatnoj firmi Zora.Iz svojih firmi, a ima ih nekoliko dovodi 30-50 ljudi.Samo da netraže ništa od njega.Sukobi interesa postoje jer istovremeno ima i firmu koja se bavi inžinjeringom, a ista oblast Vagoni.Tu je i uglađeni gospodin JURIĆ, direktor PANONVAGONA, koji mu dosta pomaže.Pomagača je dosta i blokirali su rad Bratstva.POD IZVOĐAČI dobiju poslove, a fabrika koja se bavi vagonima NE.Zar to nije čudno…No DAVIDOVIĆU ne ide sve kako je zamislio i januara 2008. mu ne uspeva da uđe u firmu, jer da je uspeo BRATSTVO ne bi POSTOJALO.U ovoj priči postoji još jedan čovek koji mu je pomrsio račune i zahvaljujuć njemu BRATSTVO i danas postoji kao Tatravagonka Bratstvo i bavi se USPEŠNO proizvodnjom VAGONA.Njegovi koreni i sada postoje, ali izgleda da ih novi vlasnik NE PREPOZNAJE. DAVIDOVIĆ JE I DALJ E NEDODIRLJIV.Neko ga očito štiti,vlade se menjaju,a on se i dalje šepuri.Mali je mali za njega. Vredelo bi pozabaviti se, sa DAVIDOVIĆEM jer tu bi bilo jako mnogo materijala.Šinvoz, Želvoz,Angrosirovina,Drvoimpexs, MIN Niš i td…Sve ovo je istinito…a nemu bi trebalo oduzeti svu imovinu jer ju je NEZAKONITO STEKAO…

 16. Malilije kaže:

  Mlad, perspektivan, kako da ne! Sto onda nije uspeo u privatnom biznisu, nego se samo vajdio od pozicija u drzavnim institucijama! Mali je mali, al smo mi banana drzava, u kojoj je sistem korupcije – najjaci sistem!

 17. ja kaže:

  sta to vredi kada javni tuzilac neradi svoj posao? a VUCICEV MALI obican kriminalac,a drugi? dacici? djilas? ruzic? opet nikom nista!
  trebalo bi ih privatno tuziti

 18. Jan kaže:

  Opet mešate babe i žabe. Nemožemo sve trpati u isti koš. Kakve veze imaju Đilas i Ružić sa pričom koju je KRIK ispričao o Malom. Dokle ćemo gutati naprednjačke laži da je pljačkaška privatizacija posle 2000. kriva za sve. Počeci istinskog sunovrata su krenuli 1991. uvođenjem sankcija Srbiji. Tada je počelo bezvlašće i neviđena pljačka privrede od strane direkrora preduzeća, a pod blagoslovom socijalista kojima je bio potreban ogroman novac za održavanje vlasti. Posle 2000. su se pojavili „mladi, perspektivni, školovani ljudi“ kao što su Mali, Vlahović, Đunić, Bubalo, Vesić i mnogi drugi koji su uz pomoć korumpiranih političara: Dinkić, Velja Ilić itd.,danas jedni od najbogatijih Srba.

 19. Родољуб Пашћановић kaže:

  Ако сам добро схватио Синиша Мали је крив зато што су на лицитацији извесни Делић и Мирослав Мали понудили више од Дунавагона .
  У тексту наводите да су запослени имали примедбе да је Братство продато јефтино што је , убеђен сам , основана примедба . Ипак ми се чини да би фирма била продата и јефтиније да је на лицитацији прихваћена понуда Дунавагона .
  Мени као лаику није јасно зашто би могући купац откривао своје пословне планове представнику агенције за приватизацију коме је обавеза да покуша да се на аукцији оствари што већа цена но нека је и тако .
  Мислим да је обавеза агенције и Синише Малог била да свима који се појаве укажу на могућности развоја фирме (без обзира како су за те могућности сазнали ) која се продаје , Синиша Мали је крив ако је само свом оцу указао на могући развој Братства а прећутао га осталим интересентима за куповину братства ако их је било јер би бло више заинтересованих на лицитацији и Братство би било продато за већу суму да су сви лицитанти знали за перспективност Братства .
  Основни проблем је криминално нереаговање Агенције на чињеницу да готово ниједан купац у приватизацији не извршава преузете обавезе на улагање у купљену фирму а често и не исплати излицитирану цену . Ваљало би знати зашто се агенција тако понаша .

 20. Radnik kaže:

  Ovo sto ste napisali je samo deo pljacke Srbije od strane Vladimira Delica u saradnji sa kriminalcima iz vlasti nazalost takvih je pun Kipar recimo Dafinin zet Goran Svetlana Brasnjevic i to sve u saradnji sa kriminalcom iz Kosjerica koji im cuva ledja i obezbedjuje kontakte sa Rusima kriminalcima a takodje ima jake veze u policiji Kipra tako da su nedodirljivi .