Sedmoro uhapšeno zbog zelenašenja i pranja novca, zaplenjena imovina od gotovo milion evra

Sedmoro uhapšeno zbog zelenašenja i pranja novca, zaplenjena imovina od gotovo milion evra

Arhivska fotografija (foto: MUP)

Policija je u Novom Sadu i Nišu uhapsila sedam ljudi zbog sumnje da su zelenašenjem, pranjem novca i neovlašćenom prodajom polovnih automobila i čamaca nezakonito zaradili 1,6 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Od uhapšenih je zaplenjena imovina u vrednosti od gotovo milion evra.

Piše: Jelena Radivojević

Uhapšeni se sumnjiče da su građanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu i od njih tražili da založe nekretnine kako bi osigurali da će novac vratiti. Ugovore o zajmu i priznanice su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije, u slučaju da im novac ne bude vraćen, postali vlasnici založenih nekretnina, piše u saopštenju MUP-a.

Oni su tako stekli veliki broj stanova i kuća jer su na osnovu ranije overenih dokumenata sklapali lažne kupoprodajne ugovore sa oštećenima, utvrdila je policija.

Osim toga, uhapšeni se sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu nedozvoljeno prodavali polovna putnička, teretna i plovna vozila.

Sumnja se da su novac zarađen naplatom velikih kamata i raspolaganjem preuzetih nekretnina dalje koristili za nove zajmove, ali i za različite investicije i da su protivzakonito stekli gotovo 1,6 miliona evra.

Pretresom njihovih stanova i drugih objekata, policija je pronašla i privremeno oduzela imovinu u vrednosti od oko 970 hiljada evra – od toga oko 5,2 miliona dinara (44 hiljade evra) u kešu, ali i 29 automobila, dva kvada (četvorotočkaš terenac), skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit.

Osumnjičenima je, naredbom tužilaštva u Novom Sadu i Nišu, zabranjeno da raspolažu oduzetnom imovinom.

Njima je određeno zadržavanje do 48 sati tokom kojih će biti saslušani u tužilaštvima.

Comments are closed.