Šarićeva odbrana traži novo suđenje

Šarićeva odbrana traži novo suđenje

Radoslav Baćović, advokat Darka Šarića

Advokati Darka Šarića istakli su da protiv njega nema dokaza i zatražili od suda da Šarića oslobodi ili da ukine presudu kojom je osuđen na 20 godina zatvora i suđenje vrati na početak.

Piše: Bojana Pavlović

Šarićev branilac Dejan Lazarević u žalbi na presudu naveo je da Šarić nije osuđen na osnovu dokaza već na osnovu pretpostavki.

Sve policije i tužilaštva ovog sveta prate Darka Šarića, a dokazi protiv njega ne postoje. Kako je to moguće? Iz izvedenih dokaza, može se zakijučiti samo jedno, а to је da Šaric nije akter nijednog od pobrojanih događaja, niti ima bilo kakve veze sa kokainom“, rekao je Lazarević.

Doniraj KRIK_300x140On je u žalbi pokušao da diskredituje izjave trojice svedoka saradnika na osnovu čijih izjava je tužilaštvo potvrdilo da je Šarić na čelu narko-organizacije koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Evropu.

Svedok Radan Adamović rekao je da od Šarica nije nikada dobijao naređenja niti uputstva, da ga on nikada nije upućivao na izvršenje bilo kakvog zadatka. Draško Vuković nam nabraja sve navodne organizatore kriminalne grupe i sve članove i tvrdi da tu nema Šarića.“

Treći svedok saradnik Nebojša Joksović, nekada Šarićev blizak prijatelj, jedini je tužilaštvu ispričao da je od Šarića dobijao informacije o švercu kokaina i stoga je pobijanje njegovog svedočenja od najveće važnosti za odbranu.

Joksović svedoči samo o onome što mu je Šarić pričao. On nije svedok nijednog događaja, pa nije jasno kako je dobio status svedoka saradnika“, rekao je branilac Radoslav Baćović.

Odbrana tvrdi da je Joksović „za lažno svedočenje od tužilaštva i suda dobio višemilionske iznose u evrima“.

DarkoSaric

Darko Šarić u sudnici (foto: S. Dojčinović)

Jedna od zamerki koju su uložili advokati odnosila se i na sastav prvostepenog veća koje je osudilo Šarića i njegovu grupu. Sudija Vladimir Vučinić, koji je kao član veća učestvovao u donošenju presude, takođe je potvrđivao optužnicu.

Sudija Vučinić је učestvovao u odlučivanju o potvrđivanju optužnice, zato nikako nije mogao da bude član veća u ovom predmetu“, rekao je Baćović.

Zbog ovoga su advokati tražili Vučinićevo izuzeće.

Vučinić je za KRIK rekao nije bilo prepreka da on sudi u ovom predmetu, jer je to bilo po zakonu koji je bio na snazi kada je počelo suđenje. Dodao je i da je zahtev za njegovo izuzeće stigao nakon završetka suđenja – dva dana pre objavljivanja presude.

Šarić je u julu prošle godine osuđen na 20 godina zatvora jer je organizovao šverc 5,8 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Suđenje je počelo 2010. godine, a Šariću se sudilo u odsustvu sve do 2014. godine kada se predao srpskim pravosudnim organima. Sa kim je i o čemu pregovarao u vezi sa svojom predajom, kao i da li mu je nešto obećano u pogledu visine kazne, Šarić nije otkrio.

Više o slučaju Šarić pročitajte u posebnoj vesti.

1 Comment

  1. mikamika kaže:

    ako je to tako gospodine advokatu da niko nema dokaze a Saric nije kriminalac cime ce VAS PLATITI I CIJIM PARAMA JE KUPIO ONA SILNA PREDUZECA I NEKRETNINE PO sRBIJI. zNAM DA VAM JE POSAO DA BRANITI I DA DOKAZUJETE I DA KRIMINALCI NISU KRIMINALCI ALI NE BI REKLA DA NEMA DOKAZA KAD SU I STRANE SLUZBE ZNALE I LOCIRALE sARICA. DOSTA VISE SARICA I RIALITIJA PO OVOJ ZEMLJI A O JADNIM BEDNIM RADNICIMA NIKO NE PISE JEDINO KAD TREBA DA SE ISKORISTE U POLITICKOM PREPUCAVANJU. zALOSNO.