Šarić traži suđenje pred Apelacionim sudom

Šarić traži suđenje pred Apelacionim sudom

Darko Šarić u sudnici (foto: printskrin)

Advokat Radoslav Baćović koji brani Darka Šarića, osuđenog na 15 godina zatvora zbog organizovanja međunarodnog šverca gotovo 6 tona kokaina, u svojoj žalbi na presudu traži od Apelacionog suda da Šarića oslobodi ili ponovo pregleda sve dokaze i sasluša svedoke. 

Piše: Milica Vojinović

Presuda Šariću i njegovoj grupi doneta je u decembru prošle godine, ali ju je sudija Siniša Petrović pisao sve do ovog jula. Zbog toga branioci i dalje podnose žalbe, a potom će o njima odlučivati Apelacioni sud.

U svojoj žalbi, Šarićev advokat Baćović ponovio je je ono što su i ostali branioci isticali tokom trajanja postupka – da je Šarić prisluškivan nezakonito i da stoga ne smeju da se koriste kao dokazi u postupku.

„Odbrana je u više navrata predlagala da se svi telefonski razgovori, kao nezakoniti izdvoje iz predmeta jer se na njima ne može zasnovati sudska odluka“, navodi se u žalbi.

Ovakve predloge sud je u više navrata odbijao i razgovore prihvatio kao dokaze.

Podsetimo, prisluškivani razgovori jedni su od ključnih dokaza protiv Šarića i njegove grupe. U njima se ne čuje direktno pominjanje droge, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, govorili u šiframa, ali je tužilac Saša Ivanić zaključio o čemu su pričali na osnovu njihove sadržine i okolnosti, ali i šifrarnika pronađenih kod pojedinih članova grupe.

Tako ovi razgovori, između ostalog, otkrivaju i da je među članovima grupe zavladala panika nakon zaplene dve tone kokaina na jahti Maui u Urugvaju 2009. godine i hapšenja članova grupe u Srbiji, piše u optužnicama podignutim protiv Šarićeve grupe.

Osporavanje svedoka saradnika

Šarićev branilac u žalbi pokušava da ospori i iskaze svedoka saradnika koji su pomogli tužilaštvu da otkrije nove detalje, kao i da dokaze stavi u kontekst. Zbog toga je odbrana tokom suđenja ulagala velike napore da svedoke diskredituje, a njihova svedočenja opovrgne.   

Tako Šarićev advokat u žalbi ponovo negira tvrdnje svedoka saradnika Nebojše Joksovića navodeći da sud nije trebalo da mu poveruje jer je u više navrata govorio kontradiktorno . 

„U postupku je izneo brojne neistine i na brojna pitanja davao različit spektar odgovora „jesam“ , „ nisam“, „nego šta nego jesam“, „možda jesam“, „možda nisam“, „verovatno jesam“, tako da on nudi sve odgovore na isto pitanje koje mu se postavlja“, piše u žalbi advokata Baćovića.

Šarićev advokat zamera sudiji Petroviću što je, iako je utvrdio da ima nedoslednosti u Joksovićevom svedočenju, zaključio da one nisu od presudnog značaja za sud, već samo otkrivaju „kakav je on ’narodski rečeno čovek’“.

Joksović, nekada Šarićev blizak prijatelj, jedini je ispričao da je direktno od Šarića dobijao informacije o švercu kokaina pa je pobijanje njegovog svedočenja za odbranu od najveće važnosti.

Baćović u svojoj žalbi navodi i da je Petrovićeva presuda nerazumljiva i nedovoljno detaljna, baš kao i ona prethodna koja je ukinuta.

„Iz izreke presude u ovom delu nije razumljivo kada su tačno okrivljeni oformili organizovanu kriminalnu grupu, gde su je oformili, da li su je oformili istovremeno na teritoriji Republike Srbije, više zemalja bivše SFRJ, Zapadne Evrope i Južne Amerike ili je ona oformljena u vremenu sukcesivno i na kojim teritorijama“, navodi Baćović.

„Imate me samo za Italiju“

Advokat je u žalbi pokušao da opravda Šarićevu rečenicu upućenu tužiocu na jednom od suđenja u kojoj kaže da ga tužilac „ima samo za Italiju“.

Naime, iako je od početka tvrdio da nema nikakve veze sa švercom droge za koji je optužen, Šarić je u jednom od svojih obraćanja na sudu kazao „Imate me samo za Italiju i ništa drugo“.

Na pitanje sudije da objasni šta je to bilo u Italiji dodao je „Pa ono za šta ste me optužili“, ali se potom ispravio i naveo da ništa od iskaza svedoka saradnika Joksovića, koji je govorio o švercu droge u Italiji, nije istina.

„Rečenica ‘ako ćemo iskreno tužioče, imate me samo za Italiju.’, nerazumljiva je i nije jasno šta je sud iz iste zaključio, posebno kada se uzme u obzir i obrazloženje te rečenice od strane Darka Šarića, koje sud smatra ’nemuštim’“, navodi Šarićev advokat u žalbi.

On dalje dodaje da  je Šarić jasno rekao: „Znači, mene dva svedoka ne terete. Tereti me Joksović i ja kažem, eto tu imate da me pitate.“ Baćović dodaje da nije jasno zašto je sud to procenio kao „nemušto“ obrazloženje.

Na kraju svoje žalbe Baćović traži od Apelacionog suda da preinači osuđujuću presudu i Šarića oslobodi optužbi ili da se pred ovim sudom održi suđenje na kome će se ponovo izvesti svi dokazi osim onih za koje odbrana tvrdi da su nezakoniti. 

On takođe traži i da na tom suđenju ponovo svedoče svedoci saradnici, kao i još 10 svedoka među kojima su i članovi grupe koji su osuđeni jer su priznali krivicu i sklopili sporazum sa tužilaštvom.

Baćović zahteva i da Šarić o ovom suđenju bude obavešten i pozvan da prisustvuje.

Podsetimo, nakon osam godina suđenja narko-bos Darko Šarić u decembru prošle godine osuđen je na 15 godina zatvora, što je pet godina manja kazna nego ona na koju je bio osuđen prvom presudom. 

Šarić je prvi put osuđen na 20 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Apelacioni sud zbog toga što je, između ostalog, bila napisana nerazumljivo, odnosno nije dovoljno detaljno opisano koja je bila uloga svakog člana grupe. Takođe, Apelacioni sud zamerio je i to što se Šariću tada sudilo po strožem zakonu. pri donošenju druge presude, sudija Petrović je manju kaznu obrazložio upravo time da je ovaj put primenio blaži zakon. Naime, u periodu kada je grupa švercovala drogu zakon je promenjen pa mu je u ponovljenom postupku suđeno po starijem, blažem zakonu.

Ovaj postupak obeležilo je i to što traje dugo. Na to su uticala i brojna odlaganja suđenja, ali i to što su nekoliko puta menjani članovi sudskog veća zbog čega je  proces počinjao ispočetka.

Sud je utvrdio da je Šarić bio na čelu kriminalne grupe koja je prošvercovala 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ovom presudom 23 člana narko-kartela osuđena su na ukupno gotovo 300 godina zatvora.

Pročitajte više o postupku protiv Darka Šarića

Comments are closed.