Šarić ostaje u pritvoru

Šarić ostaje u pritvoru

Darko Šarić (foto: M. Ćakić /KRIK)

Optuženom narko-bosu Darku Šariću Viši sud u Beogradu produžio je pritvor za još mesec dana, saopštio je sud. On je uhapšen prošlog meseca zbog sumnje da je organizovao ubistvo svog dugogodišnjeg saradnika Milana Milovca zvanog Cigla u Ekvadoru, a na saslušanju u tužilaštvu je negirao krivicu.

Piše: Jelena Radivojević

Sud je prihvatio zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal da Šariću produži pritvor jer postoji opasnost da pobegne, uništi dokaze ili ponovi krivična dela za koja se sumnjiči.

Šarić je uhapšen sredinom aprila u vili na Dedinju, a tužilaštvo je tada saopštilo da ga sumnjiči da je, dok je bio u pritvoru, organizovao ubistvo svog dugogodišnjeg saradnika Milana Milovca zvanog Cigla. Milovac je sa Šarićem bio optužen za međunarodni šverc kokaina i označen je kao jedan od njegovih glavnih ljudi za trgovinu drogom u Italiji. On je izbegao hapšenje i od tada je bio u bekstvu, sve dok nije ubijen početkom prošle godine.

Osim za ubistvo Milovca, tužilaštvo tereti Šarića i nekoliko njegovih saradnika za podmetanje bombe i pokušaj diskreditacije Nebojše Joksovića, ključnog svedoka saradnika u postupku za međunarodni šverc kokaina.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarićevi saradnici podmetnuli bombu jednom od svedoka odbrane Goranu Nikolaševiću i pokušali da za to okrive svedoka saradnika Joksovića kako bi ga predstavili kao nepouzdanog svedoka koji je i dalje u svetu kriminala.

Osim Šariću, pritvor je produžen i ostalim uhapšenima – njegovom advokatu Dejanu Lazareviću, policajcu Dušku Mirkoviću, osuđivanom huliganu Urošu Mišiću koji je promenio prezime u Radovanović, Aleksandru Boškoviću kao i Danilu Odoviću.

Šarić je od 2014, kada se predao posle četiri godine bekstva, bio u zatvorskom pritvoru, a krajem prošle godine prebačen je u kućni – vilu na Dedinju. U svom domu čekao je konačne presude u postupcima koji se vode protiv njega zbog međunarodnog šverca kokaina i pranja para.

Ta suđenja počela su pre 12 godina, ali još nisu završena.

U postupku za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu dva puta je osuđivan – prvo na 20, pa na 15 godina zatvora, ali poslednja presuda još nije postala pravosnažna i čeka se odluka drugostepenog suda.

Uporedo sa ovim postupkom, traje i suđenje za pranje više od 20 miliona evra kokainskog novca. Šariće je osuđen na devet godina zatvora, ali i ovu presudu trenutno razmatra beogradski Apelacioni sud.

Više o postupcima protiv Šarića pročitajte u našim tekstovima:
Mali vodič za pranje novca – Šarićev model
Žalbe na presudu za pranje para
Izbačeni ključni dokazi za šverc kokaina
Slučaj Šarić: od međunarodne istrage do druge presude

Comments are closed.