Šarić negirao da je imao lažne hrvatske isprave

Šarić negirao da je imao lažne hrvatske isprave

Darko Šarić u sudnici (foto: KRIK)

Darko Šarić odbacio je optužbe da je na osnovu lažnih dokumenata od hrvatskih organa dobio lične isprave na ime Tomislav Savatović. Suđenje je počelo danas pred Trećim osnovnim sudom.

Piše: Nataša Marković

Šarić je prošlog meseca optužen da je 2007. godine hrvatskom konzulatu priložio lažna dokumenta – bosansku ličnu kartu, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o hrvatskom državljanstvu na osnovu kojih mu je izdat hrvatski pasoš na ime Tomislav Savatović. Uz pomoć ovog pasoša u Hrvatskoj je kasnije izvadio i ličnu kartu, tvrdi tužilaštvo.

U sudnici Okružnog zatvora u Beogradu danas se raspravljalo o dokazima tužilaštva – overenim fotokopijama pasoša i lične karte izdatih na ime Tomislav Savatović, na kojima je Šarićeva fotografija.

Tužilaštvo tvrdi da su overene fotokopije dovoljne jer se Šariću ne stavlja na teret falsifikovanje dokumenata, dok Šarićeva odbrana zahteva da se pribave originali.

„Ako se veruje u slike i fotokopije, naše pravosuđe ode u aut“, rekao je Šarićev advokat Dejan Lazarević.

Tužilac je naglasio da „pasoša nema jer je kod Šarića, njemu je izdat, a nije oduzet“.

Šarić, međutim, tvrdi da pasoš nikada nije dobio, niti koristio.

„Nek se utvrdi jesam li ja taj pasoš ikada igde koristio, to je makar danas lako. Tek kada se pribavi nešto originalno, odgovaraću na pitanja. Ja tužiocima volim da odgovaram na pitanja“, rekao je Šarić u maloj zatvorskoj sudnici, pojavljujući se prvi put u istoj prostoriji sa novinarima.

Suđenje je odloženo na neodređeno kako bi se iz Crne Gore pribavila kaznena evidencija za Šarića.

Postupak protiv Šarića jer je na osnovu lažnih dokumenata od hrvatskih organa dobio pasoš i ličnu kartu Hrvatska je pokrenula 2012, a predmet je krajem 2015. ustupila Srbiji. Nadležnost je pripala Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu jer je Šarićevo zvanično prebivalište na Novom Beogradu.

Šariću se na teret stavljaju tri krivična dela zbog navođenja na overavanje neistinitog sadržaja. Pošto je maksimalna propisana kazna za navedena krivična dela pet godina, zastarelost nastupa 10 godina kasnije – u ovom slučaju ove godine i to za svako od tri pojedinačna dela. Prvo delo moglo bi da zastari u maju, a poslednje u oktobru ove godine.

Tužilaštvo je od suda zatražillo kaznu od osam meseci zatvora.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv Šarića vode se dva postupka – za šverc kokaina i za pranje novca.

Šarić je u julu 2015.osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca više od pet tona kokaina iz zemalja Južne Amerike u Evropu, ali je presuda prošle godine ukinuta i sudi mu se ispočetka.

I suđenje za pranje 22 miliona evra kokainskog novca počelo je početkom prošle godine ispočetka posle šest godina suđenja zbog promene jednog od sudija.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca

Dokumentaciju o postupcima protiv Šarića možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.