Šaranovićeva grupa osuđena na više od 140 godina zatvora

Šaranovićeva grupa osuđena na više od 140 godina zatvora

Žrtve Nikola Bojović (gore) i Miloš Vidaković (dole) (arhiva/fejsbuk)

Članovi grupe ubijenog kriminalca Slobodana Šaranovića osuđeni su danas u Višem sudu na ukupno 141 i po godinu zatvora zbog ubistava Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića.

Pišu: Milica Vojinović, Jelena Radivojević

Današnjom presudom osuđen je i Miloš Delibašić, istaknuti član ove grupe, koga su iste sudije ranije oslobodile krivice za organizovanje ubistva. Njemu je danas izrečena kazna od 30 godina zatvora.

Kao i prethodnom presudom Saša Cvetanović zvani Pitbul koji je pucao u Bojovića osuđen je na 35 godina zatvora, a Ratko Koljenšić koji je nabavio oružje, automobil i stan u kom je boravio ubica osuđen je na 30 godina zatvora. On se nalazi u Crnoj Gori gde se protiv njega vodi istraga za isto ubistvo.

Za ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi na osnovu sporazuma o priznanju osuđen je Miloš Vojnović na kaznu zatvora od 10 i po godina, a kao njegov saučesnik na 35 godina osuđen je Slaviša Novaković koji je u bekstvu.

Bojan Maletić, koji je prethodnom presudom oslobođen optužbi da je bio pripadnik kriminalne grupe danas je osuđen na godinu dana zatvora.

Šef kriminalne organizacije, Slobodan Šaranović nije dočekao presudu jer je ubijen pre dve godine.

Ovo je druga presuda u ovom slučaju i na nju može da se uloži žalba Apelacionom sudu.   

Krvna osveta

Članovi grupe Slobodana Šaranovića optuženi su u junu 2016. za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2013. godine, kao i pripremu još četiri likvidacije.

Najistaknutiji u grupi je Miloš Delibašić koji je pod Šaranovićevim nadzorom organizovao pljačke, iznude, kidnapovanja, a kasnije i likvidacije.

Nedugo posle ubistava uhapšen je jedan od članova ove ekipe – Miloš Vojnović, koji je odlučio da sve što zna ispriča tužilaštvu. Njegov iskaz pomogao je da se podigne optužnica u ovom slučaju. 

Ubistvo Nikole Bojovića bila je krvna osveta. Slobodan Šaranović je verovao da je Nikolin brat, kriminalac Luka Bojović, ubio njegovog brata Branislava Šaranovića 2009. godine.

Za likvidaciju je angažovao kriminalca iz Vranja Sašu Cvetanovića zvanog Pitbul, koji je Nikolu upucao u centru Beograda. Drugi član grupe, Ratko Koljenšić ubici je obezbedio oružje i stan.

Vojnović je ispričao da je posle ubistva Bojovića nastao haos jer ga je Šaranović izveo bez znanja Delibašića.

Strahujući od odmazde, članovi grupe isplanirali su da ubiju nekoliko najbližih saradnika Luke Bojovića. Tokom priprema, ispričao je Vojnović, Delibašić mu je rekao da je došlo do promene plana i da treba da ubije Miloša Vidakovića.

Vojnović je uhapšen dve nedelje posle ubistva.

Pritisak na svedoka

Suđenje je počelo u decembru 2016, a na optuženičkoj klupi našla su se četvorica od sedmorice optuženih.

Šaranoviću se sudilo u odsustvu jer je bio u pritvoru u Crnoj Gori. U trenutku kada je srpsko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv njega, isto je učinilo i crnogorsko, sprečavajući tako da on bude izručen Srbiji. On je ubijen u martu 2017, pa su svi postupci protiv njega obustavljeni, ali je suđenje ostalim članovima grupe nastavljeno.

Vojnovićevo priznanje i iskaz bili su od velike važnosti za slučaj. Zbog toga je on tokom suđenja i najviše napadan.

Delibašić ga je vređao, pretio mu i tražio da povuče iskaz uz obećanje da će mu sve oprostiti. Vojnović je, međutim, ostao pri onome što je rekao.

Ispričao je da je ranije robijao zbog Delibašića koji je uvek uspevao da izbegne pravdu.

Oslobađanje

Ovakav Vojnovićev stav potvrdila je i prva presuda iz aprila prošle godine – osuđeni su svi osim Delibašića.

Sud je prihvatio Vojnovićevo svedočenje, ali odbacio deo koji se odnosi na Delibašića uz obrazloženje da iz mržnje prema njemu nije govorio istinu.

Presudu je ukinuo Apelacioni sud i naložio da se sudi ponovo. U obrazloženju, ovaj sud je istakao da Vojnović nije promenio iskaz uprkos brojnim pritiscima kojima je bio izložen, već je jasno i dosledno pričao o onome što je mu je bilo poznato.

U ponovljenom postupku sudilo je isto sudsko veće u sastavu Vladimir Duruz, Vinka Beraha Nikićević i Vera Vukotić.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Nikole Bojovića

Pročitajte posebnu priču o tome kako je funkcionisao Šaranovićev klan

Comments are closed.