Salai: Kojić i Mali spasavali Bogićevića

Salai: Kojić i Mali spasavali Bogićevića

Miroslav Bogićević (foto: KRIK)

Miodrag Salai, optužen da je kao predsednik kreditnog i izvršnog odbora Privredne banke Beograd odobravao sporne kredite firmi Miroslava Bogićevića, juče je na suđenju izjavio da su bliski saradnici premijera Aleksandra Vučića, Ivica Kojić i Siniša Mali, pomagali kontroverznom biznismenu da nastavi da posluje bez obzira na ogromne dugove.

Piše: Bojana Pavlović

Biznismen Miroslav Bogićević optužen je da je oštetio državnu Privrednu banku za 30 miliona evra kredita koje je njegova firma podigla, ali nije vratila. Suđenje je počelo u ponedeljak.

Salai, koji mu je odobravao kredite u Privrednoj banci, na sudu je govorio o tome da je Bogićević imao podršku vlasti dok se zaduživao.

On je opisao sastanak koji su sazvali predstavnici države nakon što je Bogićevićeva firma upala u blokadu. Dve privatne banke, blokirale su račun „Farmakoma“ jer im nije isplatio dugovanja.

Državni sekretar Ivica Kojić i pomoćnik prvog potpredsednika vlade Siniša Mali sazvali su potom sastanak kom su prisustvovali predstavnici 20 banaka koje su potraživale novac od ,Farmakomaʼ. Zahtevano je od svih banaka da ne posežu za naplatom već da se strpe da će uslediti akcije države da se firma konsoliduje“, ispričao je Salai.

Salai je ispričao da je Bogićević postao klijent banke 2011. godine, u vreme kada je banka zbog finansijskih problema bila pred gašenjem. On je u banku došao na preporuku bivšeg premijera iz Demokratske stranke Mirka Cvetkovića.

Miodrag Salai (google +)

Miodrag Salai

Video sam da se radilo o jednom državnom projektu i da je Bogićević čovek koji ima podršku države“, rekao je Salai.

U prvih godinu dana, banka je Bogićevićevim firmama odobrila oko 13 miliona evra kredita, koje je on uredno vratio tokom 2012.

Poslednjeg dana 2012. godine na račun „Farmakoma“, kaže Salai, leglo je 25 miliona evra. Od ovog novca Bogićević je platio sva dugovanja za tu godinu. Najavio je da će stići još 35 miliona evra, pa je u narednih šest meseci banka odobrila još 21 milion evra kredita.

Nedugo potom „Farmakom“ upada u blokadu koju su inicirale dve banke koje su tražile svoja nedospela potraživanja, pa je sazvan pomenuti sastanak.

O ovom sastanku ranije je pisao list „Danas“, koji je došao do dokumenata koji pokazuju da je tokom 2013. godine država radila na tome da se spreče državne banke da naplate svoja potraživanja od „Farmakoma“ kako bi firma nastavila da radi bez obzira na ogromne dugove.

Prema pisanju „Danasa“, sadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali poslao je mejl državnim poveriocima „Farmakoma“ navodeći da je potrebno da se nađu sredstva za oporavak ove kompanije.

Salai je naveo da je Privredna banka bila jedina kojoj je država pisano dopisom zabranila da blokira „Farmakom“. Predstavnicima ostalih banaka, to je saopšteno usmeno.

Banke nisu poslušale državu – blokada se nagomilala i „Farmakom“ je potpuno paralisan.

Kontaktirao sam Bogićevića na dan kad je firma blokirana. Na moje pitanje o sudbini ,Farmakomaʼ, on me je uveravao da će sve biti u redu i da nema razloga za brigu – rekao je da će država preduzeti korake u pogledu stabilizacije koncerna“, kaže Salai.

Siniša Mali (beograd.rs)

Siniša Mali

On ističe da su u tom periodu bili česti sastanci na kojima su predstavnici države nastojali da reše problem dugova Bogićevićeve firme.

Sve se to radilo pod patronatom države, a to mi je ulivalo nadu da će se rešiti kako treba. Ovi događaji potvrđivali su kontinuitet državne brige.“

Međutim, država je nekoliko meseci kasnije oduzela dozvolu za rad Privrednoj banci, a da dugovanja nisu naplaćena.

Briga za ,Farmakomʼ je nastavljena, a postojeće mere obezbeđenja nisu aktivirane. Ugašena je banka, a ,Farmakomʼ je godinu dana kasnije otišao u stečaj.“

Tužilaštvo navodi da je Bogićević od marta 2012. do marta 2013. godine od Privredne banke Beograd dobio 32 kredita u vrednosti oko 30 miliona evra i da nije imao nameru da ih vrati. U tome su mu pomogli zaposleni u ovoj banci koji su u periodu od godinu dana odobrili 32 kredita.

Bogićević je godinama bio jedan od najvećih privrednika u Srbiji. Njegov „Farmakom“ proširio se u prvim godinama privatizacije kada je napravio koncern koji su činila devet preduzeća među kojima su bile mlekara, fabrika akumulatora, rudnici…

Bogićević je bio blizak bivšoj, ali je ostao u dobrim odnosima i sa aktuelnom vlasti.

O njegovim vezama sa Demokratskom strankom u septembru 2012. godine, govorio je i Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik vlade. Vučić je tada rekao da je Miroslav Bogićević kao uslugu Demokratskoj stranci kupio dnevne listove „Politiku“, „Večernje novosti“ i „Dnevnik“.

Vučićevi saradnici Siniša Mali i Ivica Kojić nisu odgovorili na pitanja KRIK-a.

PR gradonačelnika Beograda novinarima KRIK-a je rekla da ne zna kada će im biti odgovoreno na pitanja zbog putovanja Siniše Malog.

„On danas putuje u zvaničnu posetu Teheranu i neće biti tu nekoliko dana, tako da ne možemo ništa da Vam obećamo.“

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pronaći u bazi dokumenata.

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da izveštavamo sa bitnih suđenja u zemlji. Informacije o tome kako da rad KRIK-a podržite donacijom, pročitajte na ovom linku. Hvala na podršci! 

1 Comment

  1. Дејан kaže:

    Што се коментари не виде