Šabić traži da Vlada obezbedi dostavljanje informacija

Šabić traži da Vlada obezbedi dostavljanje informacija

Rodoljub Šabić (foto: KRIK)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je danas od Vlade Srbije da obezbedi da državni organi u osam slučajeva dostave informacije koje su od njih tražene po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Poverenik je u saopštenju ukazao na probleme koje ima ova institucija, prvenstveno u vezi sa izricanjem novčanih kazni državnim organima koji krše Zakon.

Piše: Bojana Jovanović

Kako se navodi u saopštenju ove institucije reč je, između ostalog, o rešenjima koja se odnose na pristup informacijama u vezi sa poslovanjem preduzeća „Air Serbia“, zatim izveštaji koje je MUP dostavljao tužilaštvu u vezi sa slučajem Savamala, te informacije tražene od Ministarstva rudarstva i energetike.

Poverenik je ukazao da je mehanizam prinudnog izvršenja rešenja koji ima na raspolaganju u praksi potpuno blokiran ističući da ne može novčano da kažnjava institucije koje ne postupaju po njegovim rešenjima.

„Novčane kazne koje poverenik može da izriče u funkciji prinudnog izvršenja odnose se na organe vlasti koji su budžetski korisnici. Radi utvrđivanja osnovice za izricanje novčanih kazni propisanih Zakonom o opštem upravnom postupku (kazne su izražene kroz procenat prihoda), Poverenik se obraćao Upravi za trezor i Ministarstvu finansija Republike Srbije, ali je od istih dobio odgovor da takvi podaci ’ne postoje’, jer Zakonom o budžetskom sistemu ’nije definisan pojam ukupnog prihoda korisnika budžetskih sredstava’“, piše u saopštenju.

U saopštenju Poverenik navodi da čak i da raspolaže ovim podacima, izvršenje njegovih rešenja bila bi stvar „’dobre volje’ izvršenika, s obzirom da su se svi potencijalno nadležni za prinudno izvršenje novčanih kazni koje bi Poverenik izricao izjasnili da ’nisu nadležni“. Među njima Poverenik navodi osnovne sudove, Poresku upravu, Narodnu banku, Prekršajni sud u Beogradu, Komoru javnih izvršitelja.

Poverenik je stoga zatražio od Vlade da obezbedi izvršenje njegovih rešenja neposrednom prinudom, kako je to propisano zakonom, i da ga obavesti o preduzetim merama.

„Poverenik je, razume se, svestan činjenice da Vlada u praksi ne izvršava ovu svoju zakonsku obavezu, te da je malo verovatno da će i ovaj put to učiniti, ali je zahteve podneo rešen da, kao i u svakoj drugoj prilici, dosledno primenjuje zakone Srbije“, piše u saopštenju.

Comments are closed.