Šabić: Država da otkloni sumnju da stoji iza rušenja u Savamali

Šabić: Država da otkloni sumnju da stoji iza rušenja u Savamali

Rodoljub Šabić (foto: N1)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić istakao je da država treba da otkloni sumnju da stoji iza rušenja u Savamali tako što će dokazati da je to počinio neko drugi ili kazniti one koji su u tome učestvovali.

Priredila: Bojana Pavlović

„Svakako nije dobro da za pet sedmica mi, osim izvešataja Ombudsmana, nemamo pouzdanu informaciju o svemu što se dešavalo“, rekao je Šabić gostujući na televiziji N1 i dodao da je dobro što postoji eksplicitnija najava da će se istražiti ko stoji iza toga, kao i okolnosti celog slučaja.

Šabić je istakao da je, nakon rušenja u Hercegovačkoj, bio jedan od prvih koji je insistirao na pravu javnosti da zna.

„Pozvao sam sve nadležne, pre svega gradske vlasti, da daju informacije o tome. Taj isti dan razgovarao sam sa državnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Oboje su rekli da će preduzeti sve mere, a mi do sada nemamo efekte tih mera.“

Na pitanje da li postoji sumnja da je nalogodavac neko iz vrha države, Šabić je rekao da za to postoji javno izneta sumnja, na kojoj insistiraju demonstranti koji su se dva puta okupili povodom ovih događaja.

„Onaj ko želi da je otkloni mora to da učini na jasan i nedvosmislen način – bilo tako što će dokazati da je to uradio neko drugi, bilo tako što će one iz dela aparata koji su u tome učestvovali kazniti.“

Šabić je rekao da sve i da su srušeni objekti bili nelegalni, i za rušenje takvih objekata postoje zakonske procedure.

„Ruši se nakon pravosnažnog akta u periodu koji zakon predviđa. Vlasniku se ostavlja neko vreme da obezbedi pokretnu imovinu koja je unutra, a ne da se i ona sa objektom ruši. Irelevantno je da li su legalni ili ne, ali dodatan je problem što je dobar deo tih objekata legalan. To je i razlog više da razgovaramo o potpuno protivpravnom uništavanju imovine.“IMG_6001

Pre više od mesec dana, tri bagera bespravno su srušila oko hiljadu kvadrata u vlasništvu firmi „Iskra“ i „Transport peroni“, kao i restoran „Savski ekspres“. Tridesetak maskiranih muškaraca zaustavljali su prolaznike i privremeno ih lišavali slobode sprečavajući ih da posvedoče rušenju. Zadržani građani obratili su se policiji koja je odbila da izađe na teren.

Zaštitinik građana Saša Janković obavio je kontrolu rada policije i utvrdio da su građani govorili istinu i da je policija odbila da im pruži zaštitu dok je maskirana grupa de facto preuzela vlast u tom delu grada.

Predstavnici vlasti, uključujući i premijera Aleksandra Vučića, u proteklih mesec iznosili su različite informacije o rušenju. Državni zvaničnici najpre su negirali umešanost države u događaje, da bi potom pravdali rušenje uz tvrdnje da su objekti bili nelegalni i stečeni kriminalom. Ovo je u javnosti stvorilo ozbiljne sumnje da je rušenje obavljeno uz saglasnost države.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali.

1 Comment

 1. cat kaže:

  Da ovo nije urađeno uz saglasnost države, Vučić bi već prvog dana izašao na sve televizije da preti NN počiniocu a ne bi se pravio blesav više od mesec dana kao i svi ostali iz policije, komunalne policije itd.

  Na ovu temu, u emisiji Insajder prikazan je Ugovor Vlade RS sa investitorom, koji su skinuli sa zvaničnog sajta Vlade RS, gde se prvo na srpskom jeziku, zvaničnim ćiriličnim pismom, navodi da Hercegovačka ulica spada u 2 fazu raščišćavanja za koji je rok 31.12.2019. a koji je definisan Prilogom 5B tog Ugovora.
  Listajući dalju dokumentaciju dolazi se do Priloga 5B gde se sad na englesko-srpskoj verziji navodi da objekti u Hercegovačkoj ulici pripadaju Pilot nepokretnostma koje moraju da se raščiste do 30.06.2016. !!!

  Ljudi, strasno!

  Možda su investitori poslali nindže da noću u fantomkama brzinski obave raščišćavanje, uvidevši da Vlada RS nije sposobna da do dva meseca pred istek roka nešto preduzme!?

  Ili je Vlada RS, koja je potpisala ovaj Ugovor 27.05.2015. taktizirala i štimala tajming kako bi elementi Ugovora bili ispunjeni na vreme a kasije će se baviti rešavanjem „čuda“ koje se dogodilo, i o kom niko iz Vlade „ništa ne zna“!

  Pa, ovo vređa inteligenciju deteta petog razreda OŠ koji iz matematike ima daleko složenije logičke zadatke!

  Kao što je svakog „ČUDA“ mesec dana dosta, tako će i ovaj slučaj iz medija brzo otići sa scene jer će ga zameniti izrežirana ili ne nova afera! Na tu kartu igra Vučić i sva bagra oko njega! A gde je sada opozicija da maše protiv Vučića ovim jasnim dokazima, skinutim sa zvaničnog sajta Vlade RS!!
  Nemamo mi opoziciju. Na žalost, Srbija nema nikoga ko je sposoban za 6. Oktobar! Svima im je dobro!

  Vama u Uredništvu svaka pohvala za rad i čestitke za hrabrost a nadajmo se da ćete ovu priču (kao i sve druge koje radite) držati glasnom dovoljno dugo dok dobrom delu javnosti ne dopre do mozga šta nam se u zemlji Srbiji dešava. Možda će to nekada u budućnosti nešto promeniti – ko zna!?