Rumunski sud ukinuo poternicu za Sebastijanom Gicom

Rumunski sud ukinuo poternicu za Sebastijanom Gicom

Sebastijan Gica (foto: printskrin)

Sud u rumunskom gradu Ploeštiju ukinuo je poternicu za biznismenom Sebastijanom Gicom, pa imućni Rumun, koji je prošle godine dobio politički azil u Srbiji, može slobodno da se vrati u zemlju, piše rumunski portal digi.24.

Piše: Bojana Pavlović

Sud je juče odobrio zahtev Gicinih advokata za ukidanje naloga za njegovo hapšenje. Odluka je konačna, pa on sada može da se vrati u Rumuniju.

Gica je posle ove odluke zahvalio sudijama jer nisu bili zavedeni „lažnim dokazima“ protiv njega.

Gica je uhapšen u aprilu pretprošle godine u Beogradu po Interpolovoj poternici koja je raspisana na zahtev Rumunije jer se protiv njega vode istrage – zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija.

Prilikom hapšenja kod njega je pronađen falsifikovan pasoš zbog čega je srpsko tužilaštvo pokrenulo postupak, ali je on bio u prekidu jer se odlučivalo o Gicinom izručenju Rumuniji.

Sud je krajem avgusta prošle godine doneo konačnu odluku da Gicu ne izruči rumunskim organima, pošto mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo politički azil u Srbiji.

Postupak protiv njega je posle toga nastavljen – Gica je iskoristio institut oportuniteta odnosno uplatio u humanitarne svrhe 1,2 miliona dinara koliko je srpsko tužilaštvo tražilo da obustavi istragu.

Kontroverzni biznismen i političar

Gica je bio poslanik rumunskog parlamenta i blizak je prijatelj bivšeg premijera ove zemlje Viktora Ponte. Rumunski „Forbs“ procenio je 2012. godine Gicino bogatstvo na oko 100 miliona evra.

Prema pisanju rumunskih medija, kontroliše brojne kompanije, a neke od njih su sklapale unosne poslove sa državom. Tako su firme „Asesoft“ i „Teamnet“ u poslednjih 10 godina na osnovu ugovora o prodaji softvera od države dobile stotine miliona evra, o čemu je pisao rumunski istraživački portal Rise Project.

Firme povezane sa Gicom rumunski novinari otkrili su i u projektu „Panamska dokumenta“.

Jedna od glavnih optužbi protiv Gice u Rumuniji odnosi se upravo na oblast u kojoj posluje – postoji sumnja da je od drugih IT kompanija zahtevao mito kako bi im obezbedio dobijanje javnih ugovora. Pod istragom je i zbog korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine, navode rumunski mediji.

Gica je imao poslove i u Srbiji. Njegova firma „Teamnet International SA“ bila je u grupi ponuđača kojima je srpsko Ministarstvo finansija dodelilo ugovor vredan više od milion evra  u aprilu 2017. godine, o čemu je pisao „Danas“. U trenutku kada je potpisana odluka o dodeli ugovora, Gica je već nekoliko meseci bio u bekstvu od rumunskih istražnih organa.

Comments are closed.