Rakić-Vodinelić: Ministar Selaković ne krije svoj uticaj na sud

Rakić-Vodinelić: Ministar Selaković ne krije svoj uticaj na sud

Vesna Rakić-Vodinelić (foto: mc.rs)

„Sudija Vladimir Vučinić je pokazao odlučnost da primenjuje zakon bez obzira na to ko je stranka u postupku. Ako se na nekoga vrši pritisak zato što primenjuje zakon u skladu sa sudskom praksom, ne ostaje ništa drugo nego da odatle ode“, kaže za KRIK profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić povodom odluke sudije Vladimira Vučinića da napusti pravosuđe.

Piše: Bojana Pavlović

U intervjuu za KRIK Vučinić je naveo da su pritisci na njega počeli kada je doneo odluku da Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš. Predsednik suda Aleksandar Stepanović tražio je od njega da odluku opozove i zapretio da će ga iz Specijalnog suda premestiti u drugo odeljenje, što se i ostvarilo posle dve godine različitih pritisaka – medijskih napada i disciplinskih postupaka.

Doniraj KRIK_300x140„Predsednici sudova, s obzirom na način na koji su izabrani, ostali su prenosioci izvršne vlasti i njenih pritisaka na sudsku vlast i na same sudije. Kada je odlučio da progovori i da se brani od napada u tabloidima koji su tvrdili da je korumpiran, Vučinić je bio ponovo izložen disciplinskom progonu. Ako izostaje glasna podrška kolega, profesionalnih udruženja i struke, morate se osećati kao neko ko se bori protiv vetrenjača. Jednostavno, on je ostao sam sa sobom“, kaže sagovornica KRIK-a.

Odluku sudije Vučinića da Miškoviću vrati pasoš javno je komentarisao i ministar pravde Nikola Selaković. Rakić-Vodinelić kaže da to nije prvi put da ministar utiče na rad suda.

„Ministar je mnogo puta pokazao šta misli o nezavisnosti pravosuđa – nije ni krio svoj uticaj na sud. Ali, to što on čini je nedopušteno čak i u ovoj državi. U nekoj državi gde vlada pravo, verovatno bi se suočio sa sankcijom za iznošenje takvog javnog stava, ali u ovoj državi od onih koji vladaju on doživljava samo aplauze.“

 

1 Comment

  1. Милош kaže:

    А шта бих тек ја могао да кажем о српском правосуђу ? На захтев министра (не)правде, а није Селаковић у питању, послушне судије су „испитивале“ законитост мојих правноснажних решења и непоништених судских поравнања из грађанске материје током кривичног поступка који је монтиран против мене, кршећи тако одредбу чл. 145. ст. 4. Устава Републике Србије у којој је прописано да се судске одлуке могу преиспитивати само у закон прописаном поступку, и то је трајало пуних СЕДАМ ГОДИНА.Са појединцима из српског правосуђа, којима је важнија жеља министра правде од Устава, Србија ће тешко „савладати“ препреку ка ЕУ, а која се односи на владавину права. Случај судије Вучинића није усамљен али је он имао среће да су јавна гласила „обратила“ пажњу на њега.