Radosavljević: Državni organi će ignorisati otkriće KRIK-a o Malom

Radosavljević: Državni organi će ignorisati otkriće KRIK-a o Malom

Goran Radosavljević (foto: N1)

Ekonomista i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević smatra da će državni organi ignorisati i da neće reagovati na otkriće KRIK-a o tome da je ministar finansija Siniša Mali definitivno bio vlasnik 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj. Ovo otkriće nastalo je u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Pandorini papiri“. 

Piše: Sara Smolović

Radosavljević je istakao da je u Crnoj Gori Vlada reagovala na otkrića iz novinarskog projekta „Pandorini papiri” u vezi sa predsednikom Milom Đukanovićem i rekla da će da se istraži taj slučaj, a da u Srbiji ne da nema reakcije državnih organa, već otkriće o ministru finansija ne spominje ni javni servis. 

„Mislim da su oni dali dobar ugao kakav će da bude stav države prema tome – ignorisaće se, kao i do sada”, kaže Radosavljević i dodaje da je mala šansa da će tužilaštvo ili drugi organi reagovati. 

On navodi i da poslovanje u ofšor zonama samo po sebi nije nelegalno, međutim, kada neko pokušava da to sakrije i negira, kao što je uradio Mali, to budi sumnju u kriminalne aktivnosti i zbog toga treba tražiti njegovu odgovornost. 

Radosavljević podseća i da je nakon serijala istraživačkih priča o sumnjivim poslovima Malog koje je KRIK objavio 2015, on bio nagrađen funkcijom ministra finansija. Time je pod njegovu kontrolu došla i Uprava za sprečavanje pranja novca – institucija koja je nakon KRIK-ovih tekstova utvrdila da pojedine novčane transakcije Malog ukazuju na pranje novca.

„Ministar finansija se direktno bavi sprečavanjem pranja novca, a postoji sumnja da je on sam prao novac. To je van svake pameti u svakoj normalnoj zemlji, osim u Srbiji“, podsetio je Radosavljević.

KRIK je u okviru velikog novinarskog projekta „Pandorini papiri“ koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) juče objavio priču u kojoj je otkrio da je Mali definitivno bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. 

Pre šest godina KRIK je već otkrio da je Mali, tada gradonačelnik Beograda, posredstvom dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio stanove u Bugarskoj – jedan je uknjižio na svoje ime, a 23 na kompanije. Mali je u dokumentima koje su novinari tada imali bio naveden kao direktor ofšor firmi, a novinari su u „Pandorinim papirima“ pronašli dokumenta koja otkrivaju da je Mali bio i vlasnik. Više o tome pročitajte ovde.

Više o „Pandorinim papirima“ i o tome na koja poznata imena su novinari naišli tokom istraživanja, pročitajte ovde.

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play