Radoičić izbegao hapšenje, poternica zbog zastrašivanja svedoka u slučaju „Brezovica“

Radoičić izbegao hapšenje, poternica zbog zastrašivanja svedoka u slučaju „Brezovica“

Milan Radoičić (foto: N1)

Za Milanom Radoičićem, kontroverznim biznismenom sa severa Kosova, raspisana je poternica u slučaju koji se vodi protiv bivšeg gradonačelnika opštine Štrpce Bratisava Nikolića u vezi sa nelegalnim izdavanjem građevinskih dozvola na Brezovici, u nacionalnom parku Šar-planina, objavio je Radio slobodna Evropa. Radoičić je juče pokušao da uđe na Kosovo, ali je pobegao sa granice, saopštila je kosovska policija. Protiv njega se vodila istraga da je predvodio kriminalnu grupu koja je ubila političara Olivera Ivanovića. 

Piše: Bojana Pavlović 

Radoičić je, kako navodi kosovska policija, juče u popodnevnim časovima stigao na administrativni prelaz Brnjak u pratnji još jednog sugrađanina i granična policija je zaustavila automobil i zatražila dokumenta radi provere. 

„Granični službenici su zamolili vozača da parkira vozilo na parking mesto da bi mogli da obave policijske radnje, ali se vozač prilikom parkiranja automobilom brzo udaljio nazad ka teritoriji Srbije“, navodi kosovska policija u saopštenju. 

Kako ističu, policajci nisu mogli da ga spreče da pobegne pošto je u pitanju zajednički administrativni prelaz. 

„O slučaju je obavešten nadležni tužilac, koji je preporučio pokretanje postupka ometanja službenog lica u vršenju dužnosti“, piše dalje. 

U saopštenju kosovske policije ne navodi se da je reč o pokušaju hapšenja, ali je Radio slobodna Evropa (RSE) objavila da kosovske vlasti traže Radoičića zbog umešanosti u slučaj „Brezovica“. 

Njemu tužilaštvo u Uroševcu, kako piše RSE, stavlja na teret da je zastrašivao svedoke kako ne bi svedočili u postupku koji se vodi protiv bivšeg gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića i još pet osoba zbog zloupotrebe položaja, primanja i davanja mita za izdavanje građevinskih dozvola na Brezovici, u opštini Štrpce.

Da je reč o pokušaju hapšenja i da je Radoičić na poternici potvrdila je danas i Srpska lista, stranka čiji je Radoičić potpredsednik, koja je istakla da je reč o neosnovanom hapšenju i progonu. 

„Zahtev za hapšenje Radoičića ne sadrži nijedan dokaz niti je navedena ikakva protivpravna radnja koju je on preduzeo, već se uopšteno govori o slučaju u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju u opštini Štrpce“, navode iz ove stranke.

Biznismeni pod sankcijama

Radoičić, moćni biznismen sa severa Kosova, i njegov kum Zvonko Veselinović poseduju desetine firmi koje se bave izgradnjom puteva. Obojica godinama neguju čvrste veze sa vlastima kako na Kosovu tako i u Srbiji.

Krajem prošle godine zbog sumnje da su podmićivali političare dospeli su i na crnu listu američkih vlasti koje su pod sankcije stavile članove njihovih porodica, saradnike, ali i firme u njihovom vlasništvu. 

Kako navodi američki Trezor oni su plaćali političare i finansirali im kampanje, a političari su im zauzvrat dali kontrolu nad određenim teritorijama gde su mogli da obavljaju svoje nezakonite poslove i vredne infrastrukturne ugovore. 

Pre desetak godina Radoičić i Veselinović bili su pod istragom srpske obaveštajne agencije koja ih je sumnjičila za šverc droge, oružja i nafte, pranje novca i zelenašenje, ali za ove radnje nikad nisu optuženi. Protiv njih su se vodili postupci za zloupotrebe u privredi i u svim su oslobođeni.

Veselinović je 2011. pobegao sa Kosova jer mu je pretilo hapšenje zbog optužbi da je učestvovao u paljenju administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, a Radoičić je preuzeo poslove na severu Kosova.

Radoičićeva uloga je rasla, a bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da pregovara sa Radoičićem pošto se on pita za sve. Srpski političar OIiver Ivanović označio je Radoičića neformalnim centrom moći na severu Kosova, a ubijen nekoliko meseci posle ove izjave. 

Kosovsko tužilaštvo utvrdilo je da iza ubistva stoji kriminalna grupa koju predvode Veselinović i Radoičić, ali njih dvojica nisu optužena pošto kosovski zakon ne dozvoljava da se postupak vodi u odsustvu.

Kosovska policija pokušala je da uhapsi Radoičića u novembru 2018, ali je on već tada bio u Srbiji. Posle ovog neuspelog pokušaja hapšenja, tamošnji sud raspisao je za njim poternicu. Interesantno je da je poternica povučena u martu prošle godine i da je Radoičić odlazio na Kosovo. 

Više o Radoičiću i Veselinoviću pročitajte ovde

Comments are closed.