Radnici sa „Jovanjice“ svedočili na suđenju za proizvodnju marihuane

Radnici sa „Jovanjice“ svedočili na suđenju za proizvodnju marihuane

Predrag Koluvija (foto: KRIK)

Dvoje radnika kompanije „Jovanjica” svedočilo je danas na suđenju Predragu Koluviji, vlasniku ove firme optuženom da je organizovao grupu koja je proizvela više od tonu i po marihuane. Sledeće suđenje zakazano je za februar.

Piše: Sara Smolović

Posle više gostovanja u medijima naklonjenim vlasti u kojima su negirali gajenje marihuane na „Jovanjici“, Predrag Koluvija i njegovi advokati danas su se ovim slučajem bavili i na sudu – u postupku koji se protiv Koluvije vodi pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal.

Današnje suđenje nije trajalo ni sat vremena, a za to vreme svedočili su radnici sa imanja „Jovanjica“ na kojem je, kako tvrdi tužilaštvo, u novembru 2019. pronađeno više od tone i po marihuane. Na ovom imanju se, inače, odvijala organska proizvodnja povrća. 

Svedoci su govorili kratko, a sudija, tužilac i odbrana nisu imali mnogo pitanja za njih. 

Jelena Gemeri ispričala je da je radila na „Jovanjici“ od 2012. godine u delu gde se pravi rasad biljaka, a potom je prešla u plastenik kada je firma počela da se bavi proizvodnjom, kako kaže, industrijske konoplje 2019. Objasnila je šta je bio njen posao, bez iznošenja detalja.

Ona je na početku rekla da bi htela delimično da promeni iskaz koji je dala u tužilaštvu, ali se ono što je danas ispričala nije posebno razlikovalo od onoga što je rekla tužiocu tokom istrage. 

Koluvijini advokati, međutim, tražili su da se deo njenog iskaza datog tužiocu izuzme iz postupka. Naime, Gemeri je u tužilaštvu govorila i o sveskama i rokovnicima koji su pronađeni tokom policijskog pretresa „Jovanjice“, a u kojima su pisani podaci o proizvodnji konoplje, sa različitim nazivima, oznakama i datumima. Oni  predstavljaju jedan od dokaza tužilaštva, ali Koluvijini advokati tvrde da su nezakonito prikupljeni, te da ne mogu da budu dokazi.

Osim nje, svedočio je i Strahinja Radoičić Janković, koji je u „Jovanjici“ radio kao magacioner, viljuškar, vozač i na utovaru i istovaru robe. On je sudiji odgovorio da je prevozio konoplju na imanju, a da su viljuškare vozili i ostali muškarci iz firme osim Predraga Koluvije. 

Tužilac Saša Drecun imao je, kako je rekao, „dobronamernu primedbu“ na sudijino ispitivanje ovog svedoka. Predsednik sudskog veća Zoran Ganić prihvatio je ovu zamerku. 

„Dobronamerna primedba, jer ste u svojim pitanjima govorili industrijska konoplja, sa obzirom na to da se sporimo da li je bila industrijska ili indijska (marihuana) konoplja, jedan naziv bi bio konoplja samo“, zapazio je tužilac Drecun. 

Sudija Ganić je u jednom momentu morao da reaguje i na ponašanje Koluvijinih advokata, kada se njih nekoliko u glas pobunilo u vezi sa načinom Drecunovog ispitivanja svedoka, govoreći da unakrsno ispitivanje nije dozvoljeno. 

„Hoćete li da sednete na moje mesto? Ne možete tako da se ponašate, možete samo primedbu da stavite“, podsetio ih je Ganić na pravila u sudnici. Ubrzo potom svedoku je rekao da može da ide, te zakazao sledeće suđenje za početak februara naredne godine. 

Koluviji ovo nije jedino suđenje za organizovani kriminal. 

Već sutra bi trebalo da se nađe ispred sudskog veća zbog optužbi  da je sa pripadnicima policije i obaveštajnih agencija BIA i VOA organizovao kriminalnu grupu. U tom postupku, u javnosti poznatom kao „Jovanjica 2“, policajci i bezbednjaci su optuženi da su Koluviju i njegovo imanje „Jovanjica“ štitili na različite načine, od obezbeđivanja poverljivih informacija, preko oružja, do fizičkog čuvanja imanja. 

Ovo  suđenje je i dalje na samom početku, u fazi pripremnog ročišta kada je zatvoreno za javnost. Više meseci se otkazuje, najčešće zbog nedolaska advokata i optuženih koji se brane sa slobode, zahteva za izuzeće sudije i otkazivanja punomoćja advokatima. 

Koluvija je u septembru ove godine iz zatvorskog pritvora u kome se nalazio od kraja 2019, pušten u kućni pritvor. On je od tada u više navrata davao intervjue i izjave za medije bliske vlasti, u kojima je optužio policajce koji su ga uhapsili da mu smeštaju, tvrdivši da su mu nudili da prizna da je radio za brata predsednika države Andreja Vučića i ozloglašenog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića. Svoje hapšenje okarakterisao je kao državni udar, a za biljke pronađene na njegovom imanju tvrdio da su isključivo industrijska konoplja, dozvoljena za uzgoj u Srbiji. 

Koluvija je posle izlaska iz pritvora dva puta tužio portal KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića. U tužbama tvrdi da mu je u KRIK-ovim tekstovima prekršena pretpostavka nevinosti, te na ime povređene časti i ugleda tužbama traži gotovo tri miliona dinara. Novinarska udruženja u Srbiji su to ocenila kao pritisak na rad KRIK-a. 

Comments are closed.