Pucano na vođu rakovičkog klana

Pucano na vođu rakovičkog klana

Nebojša Stojković Stojke (foto: facebook)

Vođa rakovičkog klana Nebojša Stojković Stojke izrešetan je u pucnjavi koja se dogodila sinoć u Barseloni u Španiji, prenose mediji. Nema zvanične potvrde da je Stojković podlegao povredama, kažu za KRIK iz ambasade Srbije u Španiji.

Piše: Bojana Pavlović

U pucnjavi je, prema pisanju medija, ranjen i Dejan Jusufović zvani Jusa Čupavi. Stojković i Jusufović bili su u automobilu kada su na njih pucali nepoznati napadači.

U Beloj knjizi organizovanog kriminala srpske policije iz 2002. godine, Stojković se spominje kao vođa grupe koja se bavila iznudama, reketiranjem, zelenašenjem, otmicama i naplatom dugova. Grupa je bila naročito agresivna i brutalna prilikom vršenja ovih dela.

Kada žrtva nije imala da vrati dug, članovi grupe bi joj uzeli stan, kuću ili lokal koji su neretko vredeli više nego što je iznosio dug. Iznude su prethodno „pravno regulisali“ tako što su primoravali vlasnike da potpišu fiktivne ugovore. Na taj način vlasnici u kasnijem sudskom postupku nisu mogli da povrate imovinu.

Novac stečen kriminalom ulagali su u izgradnju stambenih i poslovnih objekata na Čukarici i u Rakovici.

Oslobođen za ubistva

Stojković je uhapšen u akciji „Sablja“ krajem marta 2003. zbog različitih krivičnih dela među kojima su bila i ubistva Miroslava Sekulića i Veselina Božovića iz 2001. odnosno 2002. godine. Suđenje je završeno 2011, Stojković je oslobođen optužbi za ubistva zbog nedostatka dokaza. Osuđen je na šest godina zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja.

U oktobru 2008. godine policija je uhapsila trojicu muškaraca koji su planirali da likvidiraju Stojkovića postavljajući dva kilograma eksploziva pod njegov automobil. Tada je uhapšen bivši pripadnik rakovičkog klana koji je navodno bio u sukobu sa Stojkovićem.

Ubistvo Veselina Božovića

Ubistvo Veselina Božovića dovodilo se u vezu sa zemunskim klanom o čemu su govorili svedoci saradnici na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Članovi rakovičkog klana ranili su Božovića koji je prebačen u Urgentni centar. Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi ispričao je da je Božovićevu smrt priželjkivao i Dušan Spasojević, vođa zemunaca.

On je rekao da je Zlatibor Lončar, tada tridesetogodišnji lekar Urgentnog centra, a danas ministar zdravlja, navodno ubrizgao Božoviću nešto u infuziju od čega je preminuo. Spasojević mu je kao nagradu za pomoć kriminalnom klanu poklonio stan, ispričao je Bagzi

O ubistvu Božovića i vezama Lončara i zemunskog klana pročitajte ovde

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play