Protest u Beogradu bez većih incidenata

Protest u Beogradu bez većih incidenata

Foto: KRIK

Večeras je u centru Beograda treće veče zaredom održan protest. Za razliku od prethodna dva, večeras nije bilo sukoba građana i policije. U nekoliko navrata, međutim, demonstranti su se sukobili između sebe.

Izveštavaju: Vesna Radojević, Milica Vojinović, Dragana Pećo

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se i večeras oko sedam sati na platou ispred Narodne skupštine. Građani su seli na ulicu, uzvikivali: „Nećemo nasilje“, i držali papire na kojima je, između ostalog, pisalo: „Ne nasedaj, sedi“, „Hapsi huligane, ne tuci svoj narod“.

Jedna od poruka koja je deljena na protestu, foto: KRIK

„Građani su uglavnom stajali bez poštovanja fizičke distance, ali su molili jedni druge da sednu“, javila je novinarka KRIK-a Vesna Radojević koja izveštava sa protesta. „Oseća se tenzija među demonstrantima – jedni žele miran protest, drugi žele da se situacija zaoštri.“

Jedan mladić koji večeras mirno protestuje posvedočio je novinarima KRIK-a da ga je više osoba pozivalo na nasilje.

„Treba nam nasilje. Mirnim protestima se ništa ne postiže“, rekao mu je navodno muškarac sa crnom maskom.

U jednom trenutku, negde oko deset sati, među demonstrantima je i došlo do manjeg sukoba – jedni druge su gađali kamenjem.

„Sukobila se grupa koja želi da protestuje mirno i koja sedi na ulici sa grupom koja insistira da na protestu dođe do nasilja“, kaže novinarka KRIK-a Milica Vojinović koja se nalazi ispred skupštine.

Na meti napada našli su se i novinari – Vojislava Milovančevića, novinara portala Nova.rs napali su huligani sa kapuljačama dok je izveštavao sa protesta, a Ivan Ivanović je objavio da je njegovom fotoreporteru polomljen nos.

Osim u Beogradu, mirni protesti večeras su održani i u Nišu, Novom Sadu, Vranju, Kruševcu, Čačku, Boru i Zrenjaninu, objavila je televizija N1.

Za razliku od večerašnjeg, protesti koji su u glavnom gradu održani prethodne dve večeri nisu protekli bez incidenata. Na njima je dolazilo do sukoba građana i policije i više osoba je povređeno. Na video-snimcima koje je zabeležila televizija N1, ali i na onima koji su objavljeni na društvenim mrežama, moglo je da se vidi i kako policija brutalno prebija građane. Više o tome pročitajte ovde. 

Comments are closed.