Posle više sati sukoba, policija rasterala demonstrante u Beogradu

Posle više sati sukoba, policija rasterala demonstrante u Beogradu

Foto: KRIK

Ispred Narodne skupštine u Beogradu oko sedam sati se okupilo nekoliko hiljada građana kako bi iskazali nezadovoljstvo jučerašnjom najavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će za vikend biti uveden policijski čas. Negde posle osam sati, došlo je do sukoba policije i demonstranata, a nakon upotrebe suzavca građani su rasterani.

Izveštavaju: Vesna Radojević, Milica Vojinović, Dragana Pećo, Bojana Jovanović

Protest je započeo mirno, ali je potom došlo do incidenta. Građani su gađali policajce bakljama, a oni su uzvratili bacanjem suzavca. Građani su se potom razbežali, javljaju novinarke KRIK-a koje se nalaze na terenu, a policija širom centra postavila kordone.

Policija na raskrsnici Takovske ulice i Bulevara kralja Aleksandra

Demonstranti su se raštrkali u nekoliko grupa. Najviše ih je bilo u Bulevaru kralja Aleksandra, ali su se razbežali pošto je policija bacila veliku količinu suzavca.

Novinska agencija Beta navela je da je policija prilikom intervencije u Bulevaru kralja Aleksandra kojom je nešto iza ponoći razbila demonstrante tukla njihovog izveštača iako im je pokazao novinarsku legitimaciju.

„Oni su ga tukli pendrecima, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku, čak i onda kada je pao na zemlju. Novinar Bete zadobio je povrede i posekotine po glavi i kod oka, a policajci su se vraćali da ga tuku na zemlji“, objavila je ova agencija.

Na društvenim mrežama objavljen je i snimak na kome se vidi kako grupa demonstranata u ovom bulevara beži od policije. Na snimku se vidi i kako policija brutalno prebija jednog od njih.

Ranije su u bulevar stigla oklopna vozila.

Građanima koji su okupljeni ovde pridružila se grupa demonstranata koji su bili potisnuti ka Ulici kralja Milana i „Londonu“. U jednom trenutku među demonstrantima je došlo do tuče, a policija nije reagovala.

Građani su se pod topovskim udarima i ispaljenim suzavcem povukli ka Terazijama i Takovskoj ulici, javljaju novinarke KRIK-a. Kordon policije postavljen je i kod „Londona“.

Građani su se ispred Narodne skupštine okupili oko sedam sati večeras, protest je bio miran, ali je došlo do komešanja. Neke osobe iz mase bacale su kamenice na policiju, a ona je uzvratila topovskim udarima i suzavcem.

U jednom trenutku krenuo je i stampedo.

Nešto ranije, u masi je povređen lider Pokreta građana Srbije Sergej Trifunović pošto je zadobio udarac u glavu dok se nalazio tik ispred skupštine. On za KRIK kaže da ne zna šta se desilo, ali da je u gužvi neko počeo da ga udara.

Na protestu je mirno. Građani zvižde i uzvikuju: „Milo, lopove!“, „Izlazite napolje!“, „AV“ i „Vučiću pe*eru!“.

Ispred skupštine je dosta policajaca, a tu je i konjica.

U Pionirskom parku se okupio i veliki broj nabildovanih momaka. Novinarkama KRIK-a ne žele da kažu zašto su tu. Neki od njih razgovaraju sa pripadnicima Žandarmerije, ali su se sklonili nakon što su primetili da ih novinarke KRIK-a snimaju.

Deo građana okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu na poziv opozicionog Saveza za Srbiju. Oni su odatle prošetali do Predsedništva, a potom stali ispred skupštine gde su građani takođe počeli da se okupljaju jer je sedam sati najavljen protest na koji su pozvali iz pokreta „Dosta je bilo“.

Obe stranke pozvale su građane na protest nakon što je juče predsednik Aleksandar Vučić najavio da će biti pooštrene mere za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom ponovo i da će biti uveden policijski čas od petka do ponedeljka.

„Ovo je narodni protest i pozivamo narod da izađe na ulicu i pošalje poruku vlasti da neće tolerisati još jedno zatvaranje ljudi u kućni pritvor“, naveli su iz DJB.

Upravo na ovom mestu nekoliko hiljada građana se juče spontano okupilo nakon što je predsednik Vučić najavio uvođenje policijskog sata. Deo okupljenih, među kojima i nekadašnji član pokreta Dveri Srđan Nogo, nasilno je upao u skupštinski hol. Policija ih je ubrzo potisnula, a potom je u nekoliko navrata dolazilo do sukoba između demonstranata i policije.

Policija je rasterala demonstrante upotrebom suzavca, a tokom uživo prenosa na televiziji N1 moglo se videti i da je u nekoliko navrata brutalno tukla građane. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.