Protest „Jedan od pet miliona“: „Kampovanje“ ako se ne ispune zahtevi

Protest „Jedan od pet miliona“: „Kampovanje“ ako se ne ispune zahtevi

Učesnici protesta ispre RTS-a (foto: krik.rs)

Na večerašnjem protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu najavljeno je formiranje „slobodne zone“ – danonoćno dežuranje građana i organizatora ispred Predsedništva Srbije ukoliko vlast do 4. maja ne ispuni tri zahteva izneta prošle subote.

Piše: Milica Vojinović

Večerašnji protest počeo je na Terazijama u 18 časova, a završio se dva sata kasnije ispred RTS-a.

Okupljenima se sa Terazijske česme obratio glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić koji se osvrnuo na jučerašnji miting predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Utrkivao se diktator da plati bar delić atmosfere i emocije sa protesta opozicije. Da bar na minut oseti stvarnu podršku i iskreni aplauz. Da i on ima baklje kao na protestu opozicije, sto baklji za jednu od opozicije“, poručio je Lečić.

On je podsetio na tri osnovna zahteva koja je opozicija iznela – formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za stvaranje fer izbornih uslova, izbor novog rukovodstva Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog rukovodstva Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i dodao da će opozicija predložiti stručnjake za pregovore sa vladom.

Među njima mogli bi se naći profesor Čedomir Čupić, docent Dušan Vučićević, profesorka Snježana Miliovojević, dr političkih nauka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i predstavnik Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović.

Kolona je prošetala ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije gde su sa kamiona čitane vesti „Dnevnika slobodne Srbije” – među njima i KRIK-ova priča o poznanstvu Zvonka Veselinovića, ozloglašenenog biznismena sa Kosova i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

Na kraju protestne šetnje Janko Veselinović, jedan od predstavnika „Saveza za Srbiju“, najavio je da će u Beogradu biti formirana „slobodna zona“ ukoliko vlast ne bude želela da pregovara sa građanima.

Kako je naveo, nju će činiti „slobodni narodni parlament sastavljen od slobodnih odbornika iz Srbije“.

Novinari KRIK-a pitali su Borka Stefanovića šta će tačno biti ova „slobodna zona“.

Ako Aleksandar Vučić do tog datuma koji smo odredili ne izađe u susret građanima, a sva je verovatnoća da neće, onda ćemo oformiti ’slobodnu zonu’, verovatno ispred Predsedništva, gde će ljudi moći da stoje neprekidno. Imaćemo obraćanje medijima, slobodan Dnevnik, slobodan parlament. Dakle, neka vrsta paralelizma“, rekao je Stefanović.

On je na pitanje da li je reč o nekakvom kampovanju rekao da jeste i dodao da će lideri opozicije „prednjačiti u onome na šta pozivaju građane“.

Naredni protest najavljen je za sredu 24. aprila u beogradskoj četvrti Savamala gde su pre tri godine nepoznate osobe bespravno srušile nekoliko objekata.

Ovo je 20. po redu protest „Jedan od pet miliona“ koji se održavaju od početka decembra prošle godine. Prošle nedelje održan je veliki protest „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona“ kada su se građani iz cele Srbije pridružili protestu u Beogradu.

1 Comment

  1. George kaže:

    Sramota tzv.opozicije,samo se bore za vlast i pare.Jadno a onda i zalosno da opozicija ne zeli da vidi napredak Srbije,usprkos tome sto to cijeli svijet vidi.
    Jednostavno recene vi se ne borite za Srbiju vec za strane interese,strane sponzore koji vas podrzavaju i placaju.
    Pozdrav
    George