Produžen pritvor osumnjičenima u slučaju „Jovanjica”

Produžen pritvor osumnjičenima u slučaju „Jovanjica”

Marihuana na „Jovanjici” i Koluvijina falsifikovana značka (foto: MUP)

Viši sud u Beogradu danas je produžio pritvor Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica”, i još osmorici osumnjičenih za proizvodnju i trgovinu drogom. Pritvor im je produžen za 30 dana, potvrđeno je za KRIK u Višem sudu u Beogradu.

Piše: Sara Smolović

Koluviji i ostalima pritvor je produžen danas rešenjem Višeg suda u Beogradu, pošto je prethodno rešenje ukinuo Apelacioni sud i naložio ponovno odlučivanje. Ono je ukinuto zbog nejasih razloga za određivanje pritvora za svakog od optuženih, kazala je za KRIK Mirjana Piljić iz Apelacionog suda. 

„Razlozi za pritvor moraju biti individualizovani za svakog okrivljenog ponaosob, što u rešenju na koje smo se žalili nije bio slučaj”, objašnjava Zora Dobričanin, advokatica Predraga Koluvije. 

Koluvija, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica”, i osmorica njegovih saradnika optuženi su početkom maja za proizvodnju i trgovinu drogom. Optužnicu je podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali je sud još nije potvrdio.

Oni su uhapšeni u novembru prošle godine kada je policija na „Jovanjici” pronašla gotovo 4 tone marihuane, ali se o hapšenju i zapleni nije odmah oglasila, što je bilo neuobičajeno. Kod Kuluvije je tada pronađena i falsifikovana policijska značka – na kojoj su bili njegova fotografija i ime. 

Za ceo slučaj javnost je saznala od poslanika opozicione Narodne stranke Miroslava Aleksića, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pravdao se da policija nije želela da se oglašava kako ne bi upozorila moguće izvršioce.

Ono što ovaj slučaj čini interesantnim je i to što su predstavnici aktuelne vlasti vlasniku „Jovanjice” pomogli da izgradi brend. Tako su od 2015. Koluvijine rasade, na kojima se proizvodila i organska hrana, posećivali bivši ministar za rad Aleksandar Vulin, sadašnji direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić, ali i bivši direktor „Koridora Srbije” Zoran Babić. Član gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević, najčešće je bio viđen u društvu Koluvije, kako je ranije otkrio KRIK.

Predstavnici opozicije tvrdili su da je sa Koluvijom povezan brat predsednika Srbije Andrej Vučić, ali za to nisu pružili jasne dokaze. 

Poslanik Miroslav Aleksić je rekao da je Koluvija na dan hapšenja pozvao Andreja Vučića. Da bi dokazao da ovo nije istina, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv braće Vučić, koju je tužilaštvo ekspresno proverilo i obavestilo javnost da nije pronašlo dokaze da je Koluvija komunicirao sa braćom Vučić u danima hapšenja. Prema podacima KRIK-a, tužilaštvo nije istražilo da li je Koluvija ranije bio u kontaktu sa njima.

Država je Koluviji i finansijski pomogla. Njegova firma dobila je od 2016. godine najmanje 3 kredita u vrednosti od 3,9 miliona evra od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), po saznanjima Insajdera. 

Više o slučaju Jovanjica” pročitajte u ovom tekstu

Comments are closed.