Produžen pritvor dvojici osumnjičenih za ubistvo Ivanovića

Produžen pritvor dvojici osumnjičenih za ubistvo Ivanovića

Oliver Ivanović (foto: mc.rs)

Dvojici osumnјičenih za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću danas je produžen pritvor za još dva meseca, potvrdio je za KRIK jedan od branilaca osumnjičenih. Oni su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, a ukupno je sedmoro osumnjičenih da su učestvovali u ubistvu Ivanovića.

Piše: Bojana Pavlović

Sud je produžio pritvor dvojici osumnjičenih za pomaganje u ubistvu Ivanovića, kaže za KRIK Spasojevićev branilac Negovan Šaranović, i dodaje da odluka nije konačna pošto će na nju uložiti žalbu.

Tužilac Sile Hodža je u zahtevu za produženje pritvora naveo da je Spasojević blisko sarađivao sa osumnjičenima za ubistvo i omogućio im da se kreću službenim policijskim vozilom. Za Rošića tužilac navodi da je pratio Ivanovića u čijem je džepu pronađena ceduljica sa brojem registracije automobila u vlasništvu Rošićeve porodice.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine. Osim njih dvojice postoji još petoro osumnjičenih da su učestvovali u Ivanovićevom ubistvu.

Policajca Dragišu Markovića, koji je takođe uhapšen u novembru, tužilaštvo tereti da je prenosio podatke sa lica mesta jednom policijskom službeniku u Srbiji. Marković je u februaru pušten iz pritvora.

Kao četvrtog osumnjičenog tužilaštvo Kosova je tada imenovalo Milana Radoičića, međutim, on je izbegao hapšenje jer se nalazio u centralnoj Srbiji. Srpska policija ga je privela i navodno ispitala o učešću u ovom ubistvu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje i da „sa sigurnošću može da se tvrdi da nije učestvovao u ubistvu Ivanovića“. Zapisnik sa saslušanja proglašen je tajnim i označen kao „strogo poverljiv“.

Da je pomogla u ubistvu osumnjičena je i Ivanovićeva dugogodišnja sekretarica Silvana Arsović.

Tužilaštvo je pre desetak dana saopštilo da je istraga proširena za još dve osobe, ali nije objavilo njihova imena. KRIK je otkrio da je reč o Zvonku Veselinoviću i Milanu Mihailoviću.

Veselinović je kontroverzni biznismen sa severa Kosova koji je široj javnosti postao poznat 2011. godine, kada je organizovao postavljanje barikada na administrativnim prelazima sa Kosovom.

U izveštaju BIA-e do kog je došao KRIK Veselinović je označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

Veselinović i Radoičić su kumovi i bliski su vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. KRIK je prošle nedelje objavio fotografije Veselinovića i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

Napad na Radu Trajković

Predstavnici vlasti u Srbiji prošle nedelje, pre nego što je sud doneo odluku o produženju pritvora za osumnjičene, optužili su političarku Radu Trajković da je uticala da Spasojević i Rošić ostanu u pritvoru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je zahtev tužioca sudu u kom citira izjavu koju je Trajković dala prošle godine.

Ona je ispričala da je bila u kontaktu sa Ivanovićem, da je bio praćen i prisluškivan. Prema njenim rečima, iza njegovog ubistva stoji Milan Radoičić i njegovi ljudi iz Srbije. Ivanović je naslućivao da će biti ubijen o čemu je obavestio i srpske i kosovske organe, BIA, kao i predsednika Srbije, ali mu niko nije pružio podršku.

Vučić je optužio Trajković da ovakvim izjavama pomaže Albancima da zagospodare severom Kosova, dok je ona istakla da Vučić manipuliše njenim izjavama koje je javno više puta ponovila.

Više o Veselinoviću pročitajte ove

Comments are closed.