Produžen pritvor Belivuku, dvoje članova grupe prelaze u kućni pritvor

Produžen pritvor Belivuku, dvoje članova grupe prelaze u kućni pritvor

Veljko Belivuk/Marko Miljković (foto: skrinšot/arhiva)

Veljku Belivuku i većini članova njegove grupe optužene za pet brutalnih likvidacija i druga krivična dela produžen je pritvor, saopštio je danas Viši sud u Beogradu. Iz pritvora će izaći dvoje optuženih – Slađana Sekulić i Nikola Stefanović – koji prelaze u kućni pritvor.

Piše: Milica Vojinović

U pritvoru ostaju Belivuk, njegova desna ruka Marko Miljković i još 23 optužena člana kriminalne grupe. Kada je sud prethodni put produžavao pritvor, u avgustu ove godine, iz pritvora puštena trojica optuženih koji su tokom istrage ispričali detalje o zločinima za koje se grupa tereti – Bojan Hrvatin koji je otkrio detalje o otmicama i ubistvima, Vladimir Dimitrijević koji je govorio o dilovanju droge i Vojislav Đorđević koji je opisao mučenje jednog mladića u kafiću na stadionu Partizana.

Ovoga puta iz pritvora su pušteni Slađana Sekulić i Nikola Stefanović, ali, kako je odlučio Apelacioni sud u Beogradu, oni će preći u kućni pritvor sa nanogvicom.

Sekulić je optužena da je kao članica grupe učestvovala u trgovini drogom, kao i da su ona i suprug Vlade Georgijev Belivuku dali na korišćenje svoju kuću u blizini Loznice gde je on držao i isprobavao oružje. Georgijev i Sekulić su optuženi i da su obaveštavali Belivuka o prisustvu policije u okolini stadiona „Partizan“.

Nikola Stefanović za Belivuka i Miljkovića nabavljao je i održavao automobile, među kojima i jedan blindirani „audi“, tvrdi tužilaštvo.

Belivuk i njegova grupa optuženi su za pet ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja. Optužnica je potvrđena i suđenje bi trebalo uskoro da počne.

Kako se navodi u optužnici, žrtve ove grupe su mahom bile pripadnici suparničkih kriminalnih grupa, a među njima su Zdravko Radojević, Goran Veličković Goksi, Lazar Vukićević, Aleksandar Gligorijević Puki i Milan Ljepoja. Njih su Belivuk i njegovi saradnici, kako tvrdi tužilaštvo, otimali i mučili u kući u Ritopeku, nakon čega su ih ubijali i otarasili se njihovih tela tako što su ih mleli u mašini za mlevenje mesa i bacali u Dunav.

Tužilaštvo grupu odnedavno sumnjiči i za ubistvo Nikole Mitića, ali je ovaj postupak još u fazi istrage.

Grupa je imala jake veze u policiji i politici, a zbog ovih veza trenutno se vode postupci protiv dva policajca, bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Gorana Papića i inspektora ove službe Božidara Stolića. Za sada je samo protiv Papića podignuta optužnica i njemu se trenutno sudi da je uticao da se Miljkoviću vrati blindirani automobil koji mu je policija oduzela prilikom hapšenja.

Tužilaštvo se, međutim, nije bavilo drugim važnim ljudima koji su bili povezani sa ovom ekipom. Među njima su generalni sekretar Vlade Novak Nedić i žandarm Nenad Vučković Vučko – koji je bio veza između Belivukove ekipe i tadašnje sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.