Prijava protiv sudije Zrelec zbog navodno nedoličnog ponašanja

Prijava protiv sudije Zrelec zbog navodno nedoličnog ponašanja

Palata pravde (foto: KRIK)

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda (VKS) i Visokog saveta sudstva (VSS) Jasmina Vasović podnela je juče disciplinsku prijavu protiv sudije Višeg suda u Beogradu Anje Zrelec zbog sumnje da je prekršila Zakon o sudijama i narušila ugled sudstva, saopšteno je iz VSS. Prijava protiv Zrelec, supruge ubijenog advokata Vladimira Zreleca, podneta je zbog sumnje da je pre pet dana, navodno u alkoholisanom stanju, napala gošću kafića na Vračaru. 

Piše: Jelena Radivojević

Vasović je, piše u saopštenju Visokog saveta sudstva (VSS), reagovala nakon tekstova koji su objavljeni u medijima u prethodnih pet dana, a u kojima se navodi da je Zrelec u kafiću u Beogradu u navodno alkoholisanom stanju, verbalno i fizički napala gošću lokala, a zatim pobegla pre nego što je stigla policija.   

Sudija Vasović je od policije dobila zvanični izveštaj o ovom događaju i na osnovu njega procenila da postoji sumnja da je sudija Zrelec napravila disciplinski prekršaj, pa je podnela prijavu disciplinskom tužiocu, ali i inicijativu za utvrđivanje kršenja Etičkog kodeksa.

Prijavu je, kako piše u saopštenju VSS-a, Vasović podnela zbog kršenja Zakona o sudijama i to odredaba Etičkog kodeksa.

„Težak disciplinski prekršaj postoji ako je došlo do ozbiljnog poremećaja u vršenju sudske vlasti ili obavljanja radnih zadataka u sudu ili do teškog narušavanja ugleda i poverenja javnosti u sudstvo“, piše u članu zakona koji je, kako se sumnja, Zrelec prekršila.

Zrelec je inače bila supruga advokata Vladimira Zreleca koji je ubijen u decembru 2015. godine ispred svoje kancelarije na Vračaru. Zbog ubistva advokata na trideset godina zatvora je osuđen Vladimir Šaranović, rođak poznatog kriminalnog šefa Slobodana Šaranovića, za kog je Zrelec radio godinama unazad. Slobodan Šaranović, koji je pre četiri godine ubijen u Crnoj Gori, označen je kao naručilac ubistva jer je bio nezadovoljan njegovim uslugama. 

Sudija Nataša Albijanić koja je osudila Šaranovića, rekla je da je odredila ovako visoku kaznu jer je Zrelec obavljao posao od javnog interesa i da je zbog toga ubijen, te da to nije bio samo napad na njega već i na advokaturu. Detaljnije o slučaju pročitajte ovde.

Više o Jasmini Vasović, predsednici VKS-a, pročitajte ovde

Više o sudijama saznajte u našoj bazi „Prosudi ko sudi“

Comments are closed.