Sudija Vasović nova predsednica Vrhovnog kasacionog suda

Sudija Vasović nova predsednica Vrhovnog kasacionog suda

Jasmina Vasović i bivši predsednik VKS-a Dragomir Milojević (foto: Vrhovni kasacioni sud)

Sudija Jasmina Vasović izabrana je juče za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda, najvišeg suda u zemlji, pošto je za to glasala većina poslanika Narodne skupštine. Vasović je bila jedini kandidat za ovo mesto, a njenu karijeru obeležilo je nekoliko kontroverznih postupaka između ostalog, bila je članica veća koje je nezakonito oslobodilo biznismena Stanka Subotića za šverc cigareta, kako je utvrdio Vrhovni kasacioni sud.  

Piše: Bojana Jovanović

Poslanici su juče sa 185 glasova podržali predlog Visokog saveta sudstva (VSS) i Jasminu Vasović, sudiju Vrhovnog kasacionog suda, izabrali za predsednicu tog suda. 

Vasović je bila jedini kandidat za ovo mesto, a to je u javnosti imalo negativne konotacije, rekao je u skupštini aktuelni predsednik Vrhovnog kasacionog suda i predsednik VSS-a Dragomir Milojević. On je podsetio da su sve sudije Vrhovnog kasacionog suda bile obaveštene o konkursu za predsednika suda, ali da se niko nije prijavio.

„Sami znate, lepoticu sveta biramo između kandidata koji su se prijavili, tako je i u ovom slučaju“, rekao je Milojević.

Mandat predsednika VKS-a traje pet godina i po zakonu Vasović ne može biti ponovo birana na ovu funkciju. 

Vasović je karijeru započela u Prvom opštinskom sudu u Beogradu gde je sudila osam godina, potom je tri godine bila sudija Višeg suda u Beogradu, a 2013. napreduje u Apelacioni sud. 

U ovom sudu je sudila u odeljenju za organizovani kriminal i učestvovala u donošenju odluka u nekim od najvećih i najpoznatijih postupaka.

Vasović je bila članica veća koje je pravosnažno oslobodilo optužbi moćnike sa Severa Kosova – Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića kojima se sudilo da su učestvovali u krađi kamiona uzetih na lizing. Bila je i u veću koje je potvrdilo konačnu presudu i sudiju Blagoja Jakšića osudilo na dve i po godine zatvora zbog overe lažnog ugovora, kao i među sudijama koje su potvrdile osuđujuću presudu Siniši Stojičiću, bratu pokojnog generala policije Radovana Stojičića Badže, i bivšem direktoru carine Mihalju Kertesu za šverc cigareta. Vasović je bila članica veća koje je ukinulo presudu kojom je bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić osuđen za zloupotrebu položaja.  

Jedna od najspornijih odluka sudije Vasović bila je ona kada je sa kolegama iz sudskog veća nezakonito oslobodila kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta optužbi za šverc cigareta. Sudije su ovakvu presudu donele nakon što su iz postupka izbacile neke od glavnih dokaza tužilaštva. Tužilaštvo se zbog toga žalilo Vrhovnom kasacionom sudu, koji je utvrdio da su sudije apelacije prekršile zakon kada su to uradile. 

Vasović 2018. napreduje i postaje sudija Vrhovnog kasacionog suda.

Jedna od odluka koju ovaj sud uskoro treba da donese tiče se postupka u kome je narko-bos Darko Šarić pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina. Šarićevi advokati podneli su zahtev za zaštitu zakonitosti i očekuje se odluka VKS-a o tome da li su sudije koje su sudile narko-bosu prekršile zakon. Ukoliko se utvrdi da jesu, presuda Šariću će biti ukinuta.

Više o postupcima u kojima je sudija Vasović donosila odluke pogledajte u našoj bazi o sudijama „Prosudi ko sudi”

Comments are closed.