Pretučen aktivista nevladinog sektora Ivan Ninić

Pretučen aktivista nevladinog sektora Ivan Ninić

Ivan Ninić nakon napada

Direktor Centra za vladavinu prava Ivan Ninić pretučen je sinoć na ulazu u stambenu zgradu na Karaburmi

Piše: Dragana Pećo

Napad se dogodio oko 23:30, a na njega su fizički nasrnula dva mladića u trenerkama i crnim kačketima. Napadači su Ninića udarili metalnim štanglama dva puta u glavu, a deset udaraca zadobio je u predelu leđa i nogu.

„Kada sam ulazio u zgradu video sam dva mladića koji sede na stepeništu ulaza“, kaže Ninić za KRIK. „Razmakli su se da prođem. Nakon drugog koraka čuo sam šuštanje, okrenuo se i video da vade štangle iz žbunja. Tada su krenuli da me udaraju u leđa, noge i u glavu. Pobegli su kada sam utrčao u zgradu. Prijavio sam slučaj policiji i otišao do urgentnog“.

Ninić veruje da su ga napali zbog njegovog rada na razotkrivanju korupcije.

„Oko 300 autorskih tekstova, oko 15 krivičnih prijava u Ministarstvu privrede, rad na izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije − stiglo je na naplatu“, kaže Ninić.

Ivan Ninić je dugo radio kao novinar i aktivista nevladinog sektora. Objavio je više stotina istaživačkih tekstova o korupciji i pokrenuo brojne afere. Pisao je za portal „Pištaljka“ i bio je saradnik dnevnog lista „Alo“.

Radio je i kao savetnik u Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu privrede u vreme dok je ministar bio Saša Radulović. Za to vreme podneo je 15 krivičnih prijava zbog nepravilnosti otkrivenih u dokumentaciji koja mu je bila dostupna.

Sarađivao je i sa Savetom za borbu protiv korupcije na izradi izveštaja o vlasničkoj strukturi i kontroli medija. Od 2008. do 2012. bio je zaposlen u Narodnoj skupštini Srbije kao član Srpske radikalne stranke (SRS). Nakon toga je napustio radikale.

Ninić je nedavno osnovao udruženje Centar za vladavinu prava (CVP) čiji je zastupnik.

1 Comment

  1. Gilesi kaže:

    Kako da vi istrazitelji nista niste pronasli za aktuelnu vlast, sns i vucica? (namerno su mala slova) Sa kritikom beznacajnih ljudi u trenutnoj situaciji necete daleko stici.