Presuda u slučaju „Potočari“ 1. aprila

Presuda u slučaju „Potočari“ 1. aprila

Policajci na tajnom zadatku (foto: Screenshot Al Jazeera)

Juče je okončano suđenje dvojici policajaca zbog navodnog odavanja službene, a objavljivanje presude zakazano je za 1. april. Odlukom sudije Zorana Božovića suđenje se odvijalo bez prisustva javnosti, dok će objavljivanje presude biti javno.

Piše: Jelena Radivojević

Iznošenjem završnih reči juče je završeno suđenje policajcima Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću koji su optuženi jer su u javnosti govorili o nezakonitim akcijama policije.

Suđenje je počelo 2018. godine, a postupak je od početka zatvoren za javnost jer su sudije smatrale da bi informacije koje budu iznete na suđenju mogle da ugroze bezbednost države. Takvu odluku je najpre donela sudija Violeta Jovanović koja je tada sudila u slučaju, a isto je smatrao i sudija Zoran Božović kom je kasnije dodeljen predmet.

Trbović i Dumanović, kao policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje, podneli su protiv svojih šefova krivičnu prijavu u avgustu 2016. tvrdeći da se u odeljenju sprovode nezakonite akcije. Ukazali su na zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem, a kao jednu od odgovornih označili su i tadašnju sekretarku Uprave kriminalističke policije (UKP) Dijanu Hrkalović.

Kako su naveli u krivičnoj prijavi koju KRIK poseduje, oni i njihove kolege radili su na osnovu lažnih naloga za rad, bez naloga suda, a informacije, snimci i fotografije koje su prikupljali tajnim praćenjem i snimanjem osoba davali su nadređenima koji su ih koristili u privatne svrhe.

Sudija bio pod istragom
Protiv sudije Božovića se pre desetak godina vodila istraga jer je nestalo 13 predmeta u kojima je sudio. On je navodno predmete odneo kući da bi napisao presude i nikada ih nije vratio u sud, pisalo je u krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnela predsednica suda u kom je radio. Istraga protiv Božovića je obustavljena jer tužilaštvo nije došlo do dokaza da je on odgovoran za njihov nestanak. Nakon toga Božović je napredovao. Više o ovom slučaju pročitajte ovde.

U krivičnoj prijavi detaljno su opisali kako su policajci nelegalno bili angažovani tokom komemorativnog skupa u Potočarima u julu 2015. godine na kom je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. Kako je navedeno, na zadatak su otišli bez službene legitimacije, samo sa opremom za tajno snimanje, a na granici su se predstavili kao novinari. Kada su se vratili, shvatili su da se njihovi izveštaji sa terena lažiraju – u zvaničnim izveštajima je, tvrde, bilo zavedeno da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini.

Krivična prijava koju su policajci podneli je odbačena, nakon čega su njih dvojica rešili da sve iznesu u javnost. Posle intervjua za Al Jazeeru u oktobru 2016. uhapšeni su zbog navodnog odavanja službene tajne, a ubrzo su optuženi.

Proces je sporo tekao, a krajem 2020. godine advokati su podneli zahtev za promenu sudije Božovića, smatrajući da je pristrasan. Njihov zahtev je odbijen, pa će Božović biti taj koji će 1. aprila doneti presudu.

Comments are closed.