U slučaju „Potočari“ ostaje isti sudija, odbijen zahtev advokata

U slučaju „Potočari“ ostaje isti sudija, odbijen zahtev advokata

Policajci na zadatku (foto: screenshot Al Jazeera)

Prošlonedeljni zahtevi advokata iz slučaja „Potočari“ da se u ovom postupku promeni sudija Zoran Božović, odbijeni su, saznaje KRIK. Advokati su tražili izuzeće sudije jer sumnjaju da je pristrasan. U ovom postupku sudi se dvojici policajaca za odavanje službene tajne jer su u javnosti govorili o navodno nezakonitim akcijama policije, između ostalog, i onoj na komemoraciji u Potočarima 2015. godine.

Piše: Jelena Radivojević

Advokati optuženih policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića smatrali su da je sudija Zoran Božović pristrasan i tražili da se on izuzme iz postupka. Oni su, naime, od novinara saznali da je za prošlu nedelju bilo zakazano iznošenje završnih reči, ali im nije bilo jasno kako je to moguće kada nije bilo završeno iznošenje dokaza. Sudija je pre zakazivanja završnih reči trebalo da sasluša svedoke koje je predložilo tužilaštvo – direktora policije Vladimira Rebića i nekadašnju sekretarku MUP-a Dijanu Hrkalović i donese odluku o dokazima koje je predložila odbrana.

Advokati su naveli da smatraju da je sudija zakazivanjem završnih reči unapred odlučio o dokazima, ali i da je zakazivanje kraja suđenja moglo da se dogodi samo uz dogovor sa predsednikom suda Aleksandrom Stepanovićem i sudskom upravom, te su zbog toga i tražili i Stepanovićevo izuzeće.

Zamenica predsednika Višeg suda u Beogradu Svetlana Aleksić odbila je ove zahteve smatrajući da nema dokaza o tome da su sudija i predsednik suda bili pristrasni, piše u rešenju o odbijanju.

Aleksić je navela da je nakon izjašnjenja sudije Božovića utvrdila da nema osnova za sumnju da je sudija odlučio pristrasno, kao i da se navodi iz zahteva advokata odnose na vođenje predmeta što je u potpunosti u nadležnosti samog sudije.

Zahtev za izuzeće predsednika Stepanovića odbila je uz obrazloženje da on ne postupa u ovom predmetu i da nije imao veze sa zakazivanjem završnih reči. U rešenju o odbijanju piše i da to što su završne reči najavljene u rasporedu suđenja koji se dostavlja novinarima ni na koji način ne obavezuje sudiju.

Suđenje u slučaju „Potočari“ zatvoreno je za javnost jer sudija smatra da bi informacije iznete tokom postupka mogle da ugroze bezbednost zemlje.

Dumanović i Trbović su uhapšeni 31. decembra 2016. godine jer su navodno odali službenu tajnu time što su u intervjuu za Al Jazeeru govorili o nezakonitim akcijama policije u kojima su učestvovali pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda. Njih dvojica su tvrdili da se podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koriste za privatne poslove.

Policajci su se obratili medijima tek nakon što su podneli krivičnu prijavu protiv nadređenih u policiji zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem koja je odbačena. Ukazali su, između ostalih, i na tadašnju sekretarku Uprave kriminalističke policije (UKP) Dijanu Hrkalović.

Jedna od operacija koje su naveli bio je i komemorativni skup u Potočarima u julu 2015. godine na kome je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. Kasnije su shvatili da su njihovi izveštaji lažirani i da je netačno navedeno da su tog dana bili na teritoriji Srbije.

Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči

Comments are closed.