Presuda Terziću krajem meseca, zastarilo još optužbi

Presuda Terziću krajem meseca, zastarilo još optužbi

Zvezdan Terzić (foto: KRIK arhiva)

Posle više od 12 godina danas je okončano suđenje generalnom direktoru fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ Zvezdanu Terziću zbog sumnje da je nezakonito uzimao novac od transfera fudbalera. Suđenje se godinama nije održavalo i često je odlagano, zbog čega su zastarile dve od tri optužbe protiv Terzića. Izricanje presude zakazano je za kraj meseca.

Piše: Jelena Radivojević

Zvezdan Terzić se danas, nakon niza nedolazaka, pojavio u Palati pravde u Beogradu. Društvo su mu pravili sinovi Nikša i Kostadin, brat Dejan i sestrić, kao i dvojica telohranitelja. Terzić u prethodnom periodu nije dolazio na suđenje, kako je naveo, iz zdravstvenih razloga – iako se u međuvremenu pojavljivao u javnosti.

Suđenje je, posle više od 12 godina, stiglo do kraja – danas su tužilaštvo i odbrana izneli završne reči i sudija Ana Đuričković Trifunović je zakazala izricanje presude.

Zbog dugog trajanja suđenja, koje se godinama uopšte nije održavalo, a kasnije često odlagalo, dve optužbe su zastarile, tako da se Terzić sada tereti samo za jedan od tri sporna transfera fudbalera „OFK Beograda“ – prelazak Branislava Ivanovića u „Lokomotivu“ iz Moskve. 

Ovaj transfer desio se 2006, a tužilaštvo tvrdi da je Terzić kao predsednik Fudbalskog saveza Srbije omogućio američkoj firmi „Gardian worldwide llc“ da od njega nezakonito zaradi 2,2 miliona evra.

Tužilac Branislav Ilić danas je rekao da je zastario deo optužnice koji se odnosi na prelazak fudbalera Srđana Stanića u „Spartak“ iz Moskve sredinom jula 2003. godine. Terzić je tada, kako je tužilaštvo tvrdilo, kao direktor „OFK Beograda“ pribavio 1,3 miliona firmi „Integrated investment services ltd“ iz Vašingtona.

Ranije su, podsetimo, zastarile optužbe da je 1998. nezakonito zaradio više od milion tadašnjih maraka (pola miliona evra) od prodaje fudbalera Vanje Grubača „Hamburgeru“ iz Nemačke

U završnim rečima tužilac Ilić bio je kratak. Kazao je da su optužbe potkrepljene dokazima i zatražio da Terzić bude osuđen. 

Terzićeva advokatica Dragica Brajušković, međutim, tvrdi da tužilaštvo nije ponudilo dokaze da je njen branjenik imao učešće u prodaji Ivanovića i da se sve svodi na pretpostavke i sumnju.

„Ovaj deo optužnice je netačan, proizvoljan i bez ikakvog dokaza“, rekla je Brajušković o jedinom preostalom delu optužnice protiv Terzića koji nije zastario. Podsetila je da je Ivanović svedočio da Terzić nije bio deo pregovora i sastanaka oko njegove prodaje.

Sam Terzić je ponovio da nije kriv. 

„Nisam imao nikakvu ulogu u transferu Ivanovića. Predlažem da me oslobodite”, rekao je Terzić

Advokati fudbalskog menadžera Dražena Podunavca kom se takođe sudi za mahinacije prilikom prodaje fudbalera smatraju da tužilaštvo nije dokazalo krivicu i traže da on bude oslobođen optužbi.

Presuda će biti javno obavljena poslednjeg dana ovog meseca. To neće biti kraj postupka – i tužilaštvo i odbrana moći će da se žale na odluku koja bude doneta, o čemu će dalje odlučivati sudije Apelacionog suda u Beogradu.

Terzić je jedan od najmoćnijih ljudi domaćeg fudbala.

Najveći deo karijere, najpre igračke, a potom i direktorske proveo je u „OFK Beogradu“. Direktor kluba postao je u junu 1997.  – nepunih godinu dana kasnije, kako je tvrdilo tužilaštvo, sa ove pozicije je izvršio prvo krivično delo – sporni transfer Grubača. Na ovoj funkciji ostao je do 2005, kada je izabran za direktora Fudbalskog saveza Srbije (FSS). 

Kada je pokrenuta istraga zbog malverzacija sa prodajom fudbalera, Terzić je nestao u januaru 2008. i bio u bekstvu gotovo tri godine. Posle predaje policiji, nekoliko meseci proveo je u pritvoru, a po izlasku na slobodu nije mu trebalo mnogo vremena da se vrati u vrh fudbala. 

Postao je direktor „OFK Beograda“ – uprkos činjenici da je bio optužen da je sa te pozicije nezakonito prisvajao novac od prodaje fudbalera. 

Posle dve godine, u junu 2014, na poziv predsednika države Aleksandra Vučića, napredovao je i postao direktor fudbalskog kluba „Crvena zvezda“, a od maja prošle godine je i predsednik upravnog odbora Sportskog društva Crvena zvezda. 

Comments are closed.