Presuda policajki bliskoj kavačkom klanu pred Apelacionim sudom

Presuda policajki bliskoj kavačkom klanu pred Apelacionim sudom

Marija Nikolić (foto: M. Ćakić/KRIK)

Sudije Apelacionog suda u Beogradu danas su počele razmatranje žalbi na presudu kojom je policajka Marija Nikolić osuđena na godinu dana kućnog zatvora zbog nezakonitog nošenja oružja. Nikolić je bila u automobilu sa bitnim članom kavačkog klana Davorinom Baltićem kad je on ubijen 2018, a nakon ubistva je iz kola iznela njegov pištolj i bacila ga u kontejner – zbog čega je osuđena.

Piše: Jelena Radivojević

Sudije Apelacionog suda u Beogradu danas su pročitale presudu kojom je policajka Marija Nikolić osuđena na godinu dana kućnog zatvora zbog nošenja oružja bez dozvole, kao i žalbe tužilaštva i njenog advokata. Obe strane smatraju da je kazna neprimerena – tužilac traži da kazna bude veća, a advokat smatra da mora da bude manja. 

Kazna na koju je osuđena Nikolić, podsetimo, dvostruko je manja od minimuma koji je propisan zakonom za ovo krivično delo. 

Advokat Denis Bećirić ipak ističe da bi kazna morala da bude manja jer je Nikolić neosuđivana, priznala je delo i, kako je utvrdilo veštačenje na suđenju, bila je u stanju smanjene uračunljivosti kada je pištolj svog ubijenog kuma Davorina Baltića iznela iz automobila i bacila u kontejner. 

Nikolić je bila na mestu suvozača u automobilu sa Baltićem, bitnim članom kavačkog klana, kada su dvojica napadača zapucala na njih. Baltić je poginuo, a Nikolić, koja je prošla nepovređeno, zatim je uzela kumov pištolj, iznela ga iz kola i bacila u kontejner. Nekoliko meseci kasnije optužena je zbog nošenja pištolja bez dozvole.

Suđenje je trajalo dve godine, a prilikom izricanja presude u januaru ove godine sudija Višeg suda u Beogradu Zoran Božović objasnio je da je policajku osudio na kaznu manju od propisane zakonom zbog olakšavajućih okolnosti da je veštačenje pokazalo da je Nikolić bila u stanju smanjene uračunljivosti. Veštak je, naime, utvrdio da je policajka bila pod velikim stresom i u stanju šoka zbog pucnjave. 

Policajka je ranije na sudu ispričala da je tog dana sa kumom išla do Kopaonika i nazad. Ona je te večeri bila u policijskoj uniformi, jer je, kako je rekla, trebalo da radi u blizini Baltićeve zgrade. Detaljnije o suđenju pročitajte ovde

Baltić je stradao u ratu klanova – kavačkog, kome je pripadao, i škaljarskog. Sukob traje od 2014. godine i u njemu je život izgubilo više od 50 ljudi. Na suđenju, međutim, niko nije postavio pitanje zašto je policajka išla sa Baltićem na Kopaonik.

Novinari KRIK-a otkrili su da su se njih dvoje na ovoj planini sreli sa Urošem Ljubojevićem, članom huligansko-navijačke grupe „Janjičari“ koja je bliska kavačkom klanu, ali je svrha njihovog sastanka ostala nepoznata.

Policajka Marija Nikolić sa Davorinom Baltićem iz kavačkog klana (ispred) i huliganom iz „Janjičara“

„Janjičari“, kako smo ranije otkrili, bili su bliski sa jednim od važnijih ljudi Žandarmerije, Nenadom Vučkovićem zvanim Vučko. Vučković je klanu bio veza do nekadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Grupa je bila povezana i sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, a jedan od članova „Janjičara“ obezbeđivao je inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića kada su novinari i građani nasilno izbačeni sa događaja. Drugi član, Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, često je viđen u društvu predsednikovog sina Danila Vučića. 

Vođstvo nad „Janjičarima“ je nakon ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi preuzeo njegov blizak saradnik Veljko Belivuk i preimenovao naziv grupe u „Principi“. Belivuk i 19 njegovih saradnika uhapšeni su početkom februara zbog sumnje da su odgovorni za najmanje tri ubistva, otmice, kao i zbog posedovanja oružja. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.