Presuda za zemlju ilegalno datu porodici Mali za mesec dana

Presuda za zemlju ilegalno datu porodici Mali za mesec dana

Privredni sud u Pančevu

Suđenje kojim država pokušava da vrati 10 hektara zemlje koje je ilegalno prisvojila porodica gradonačelnika Siniše Malog završeno je juče u Privrednom sudu u Pančevu. Iako je u novembru prošle godine bilo održano poslednje suđenje i najavljena presuda, sudija je u međuvremenu zakazao ročište kako bi pribavio još dokumentacije.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Boško Vuković objasnio je za KRIK da je pri pisanju presude primetio da nedostaju neka dokumenta, među kojima građevinske dozvole i dokumentacija iz katastra nepokretnosti. Presuda će biti doneta za oko mesec dana, rekao je.

Podsetimo, Državno pravobranilaštvo 2007. godine tužilo je „Alfa Protein“ i „Compost group“ – firme preko kojih je porodica sadašnjeg gradonačelnika Beograda nezakonito došla u posed zemljišta.

Reč je o 10 hektara državne zemlje kod Vršca koje je koristilo preduzeće „Alfa protein“. Srđan Gajić, vlasnik firme nakon privatizacije, ovu zemlju je ilegalno poklonio kompaniji „Compost group“ koja je bila u vlasništvu porodice Mali. Na poklonjenoj zemlji porodica Mali započela je proizvodnju komposta – organske materije za gajenje šampinjona.

Nakon što je 2009. godine „Alfa protein“ otišao u stečaj, sudski postupak se prekinuo. On je nastavljen šest godina kasnije, pošto je KRIK objavio istraživačku priču da je zemlju nezakonito dobila porodica Mali.

Gajić je u međuvremenu osuđen na uslovnu kaznu zbog nezakonitog ustupanja državne zemlje. Porodica gradonačelnika nikada nije bila pod istragom.

Siniša Mali nije demantovao otkriće KRIK-a, ali je posle objavljivanja priče rekao da prisvojena zemlja ne vredi ništa.

Govorimo o deset hektara poslednje klase koji vrede osam hiljada evra. To je milion dinara“, rekao je Mali u intervjuu za „Kurir“.

KRIK je u serijalu „Gradonačelnikova priča“ otkrio više sumnjivih poslova u kojima je Siniša Mali učestvovao. Pročitajte sve priče.

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Pomozite nam malim donacijama da nastavimo da pratimo ovaj slučaj. O tome kako možete da donirate pročitajte na ovom linku.

1 Comment

  1. magistar antropologije kaže:

    Nekim ljudima je 8.000 evra ogromno. Moja poznanica kupila staru kuću od 62 kvadrata u železničkoj koloniji u Velikoj Plani za 5.000 evra i sredila je za još 5.000 evra kao bombonjeru za nju i muža koji su pred penzijom. Grad od 20.000 stanovnika na 45 minuta kolima/65 minuta busom od Beograda. A u malim mestima u Vojvodini još jeftinije, ima i za 3.000.

    Dakle, gradonačelnik nesrećnog Beograda (kojem je Mali zapao da ga vodi) lupeta.