Prepolovljena kazna policajki bliskoj kavačkom klanu

Prepolovljena kazna policajki bliskoj kavačkom klanu

Marija Nikolić (foto: krik.rs)

Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je kaznu policajki Mariji Nikolić jer je iz kola posle pucnjave u kojoj je ubijen član kavačkog klana iznela njegov pištolj pa je sada umesto na godinu dana kućnog zatvora sa nanogvicom osuđena na šest meseci. Nikolić je u kolima bila sa svojim kumom, članom kavačkog klana, Davorinom Baltićem.

Piše: Bojana Pavlović

Kako se navodi u saopštenju, Apelacioni sud smatrao je da olakšavajućim okolnostima nije dat dovoljan značaj u prvostepenoj presudi, pa je policajki prepolovio kaznu koja je ionako bila ispod zakonskog minimuma. 

Nikolić je bila u automobilu sa svojim kumom Davorinom Baltićem, istaknutim članom kavačkog kriminalnog klana, kada je on ubijen u januaru 2018. godine u garaži zgrade u Beogradu. Nakon pucnjave ona je uzela njegov pištolj koji je bio u pregradi u suvozačevim vratima i bacila ga u kontejner. Nikolić se na sudu branila da je bila u šoku i uplašena za svoj život. Sudije Apelacionog suda su joj poverovale.

„Ona je radnju preduzela nakon potpuno iznenadnog napada i pucnjave u kojoj je život izgubio njen kum kada je i njena vitalna egzistencija bila ozbiljno ugrožena“, navodi Apelacioni sud i dodaje da je krivično delo koje je policajka Nikolić izvršila posledica „šoka, emocionalne napetosti i afekta, straha visokog intenziteta koji se usled navedenog događaja razvio kod okrivljene“.

Osim toga, sud je ocenio da uklanjanjem pištolja Nikolić nije izazvala nikakve nenadoknadive posledice i da je sama obavestila svoje kolege koje su došle na uviđaj gde je bacila pištolj.  

Bliska veza policajke sa članom kavačkom klana nije bila predmet ovog niti, koliko je poznato bilo kog drugog postupka. 

Ona je na sudu ispričala je da je Baltić bio njen kum, ali da nije znala da je kriminalac. Njene kolege iz policije posvedočile su, međutim, da je ona kao službeno lice bila dužna da zna da je za Baltićem bila raspisana poternica, kao i da su takvi odnosi nespojivi sa poslom koji obavlja. 

Ona je ispričala da je sa kumom tog dana bila na Kopaoniku, a novinari KRIK-a objavili su fotografiju na kojoj se vidi da su se Baltić i Nikolić tamo sreli sa članom navijačke grupe  „Principi”, a koja je bliska kavačkom klanu, a koju je predvodio Veljko Belivuk.

Baltić je jedna u nizu žrtava višegodišnjeg rata između kavačkog klana, kome je pripadao, i suparničkog škaljarskog. Do sukoba je došlo 2014. godine, a u njemu je ubijeno najmanje 60 osoba. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.