Predstavljeni prvi dokazi na suđenju bivšem šefu Dačićevog kabineta

Predstavljeni prvi dokazi na suđenju bivšem šefu Dačićevog kabineta

U nastavku suđenja Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, za odavanje službene tajne članovima Šarićeve grupe predstavljeni dokazi tužilaštva s početka istrage. Lazarević ponovio da neće iznositi odbranu dok sud ne odluči koje će dokaze koristiti protiv njega.

Piše: Bojana Pavlović

Zbog Lazarevićevog izostanka sa suđenja, sud je prošlog meseca privremeno razdvojio postupak protiv njega i ostalih optuženih sve dok se on ne pojavi.  Na početku ročišta sudija je rešio da spoji postupak.

„Kao što znate, dobio sam naredbu Ministarsva spoljnih poslova da se pojavim na velikoj ceremoniji na Krfu povodom obeležavanja stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske. Ja sam pet godina u Atini i tamo nikad nije dolazila važnija delegacija sa predsednikom i ministrima. Obavešten sam da je ministarstvo uputilo dopis sa molbom da ja odsustvujem, kao i da se moj advokat izvinio sudu u moje ime. Nijednog trenutka nisam imao nameru da iskažem nepoštovanje sudu“, rekao je Lazarević.

Lazarević je istakao da više neće izostajati sa suđenja jer mu je istekao mandat na mestu ministra savetnika u ambasadi u Atini i da se vraća u Srbiju. On je ponovio i da neće izlagati odbranu sve dok sud ne odluči koje će dokaze koristiti protiv njega u ovom postupku.

Dačićev bivši šef kabineta optužen je da je odavao službene tajne saradnicima narko-bosa Darka Šarića. Njemu je, kako se navodi u optužnici, poverljive podatke dostavljao Boris Gara, zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode, a Lazarević ih je prenosio Šarićevom advokatu Radovanu Štrpcu i Rodoljubu Raduloviću koji su takođe optuženi u ovom postupku. Pripadnici kriminalne grupe su, pošto su dobili ove informacije, promenili način komunikacije, tvrdi tužilaštvo.

Kao dokaz na današnjem suđenju predstavljen je dokument koji pokazuje da je Štrbac dva puta posetio Lazarevića u sedištu MUP-a tokom 2008. i 2009. godine. KRIK je prošle godine otkrio ove posete što možete pročitati u posebnoj priči.

Prikazane su i naredbe za Radulovićevo praćenje i prisluškivanje koje su branioci pokušali da ospore tvrdeći da su u pitanju overene kopije, a ne originali sa potpisom istražnog sudije.

Odbrana Lazarevića ne negira da se on sastajao sa Radulovićem, ali kaže da je to radio uz znanje svojih pretpostavljenih, pre svega Dačića.

Boris Gara je prošlog meseca rekao da je upozorio Lazarevića da se kriminalci hvale da ga poznaju i da planiraju da dođu kod njega u sedište MUP-a jer je to smatrao svojom dužnošću. On je tada ispričao da je išao kod Lazarevića u kabinet pre nego što je dobio unapređenje i da je tom prilikom tu bio i Vanja Vukić.

„Da li ste znali da ste bili na razgovoru sa ljudima koje je ministar odredio da u njegovo ime razgovaraju sa Vama?“, pitao ga je Lazarevićev branilac Veran Zečar.

„To sve zavisi od ministra i kakva je on usmena ovlašćenja davao svom šefu kabineta“, odgovorio je Gara.

Prilikom praćenja Radulovića, kamere bezbednosnih službi snimile su i njegove susrete sa čelnim ljudima iz MUP-a. Osim Lazarevića, snimljeni su njegovi sastanci sa tadašnjim ministrom policije Ivicom Dačićem, Lazarevićevim zamenikom Vanjom Vukićem i Dačićevim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ivicom Tončevim.

Snimke ovih sastanaka KRIK je objavio prošle godine.

Suđenje se nastavlja 13. juna.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Jedini pozitivan detalj u celoj ovoj lakrdiji (proces je već nerealna kvalifikacija) je da se Branko M. Lazarević, na opšte zadovoljstvo širokog kruga svojih prijatelja, konačno vraća u Srbiju. Vidim draga Bojana da ponovo pominjete „dokaze, posebne priče, kriminalce, snimke…“ i sve to tendenciozno naglašeno crvenim slovima a čini mi se da ste mi lično obećali prošli put kako ćete se bar malo potruditi da budete objektivniji 🙂 Niko u te budalaštine ne veruje. Poštenijeg i boljeg čoveka od Branka nisam upoznao a što se tiče njegove službe u MUP-u, MSP-u i sveukupnim aktivnostima na pozitivnoj promociji naše Otadbine, to je samo za duboko poštovanje. Detalji naravno nisu poznati široj javnosti jer se protiv njega ovde vodi organizovana haranga ali biće… Neka nam je on živ, zdrav i dobro došao !‎