Branko Lazarević ne želi da iznese odbranu

Branko Lazarević ne želi da iznese odbranu

Branko Lazarević i njegov branilac Veran Zečar (foto: P.Petrović)

Posle godinu dana čekanja da se izjasni o događajima iz optužnice i objasni svoje veze sa narko-kartelom, bivši šef kabineta ministra policije Branko Lazarević odbio je da govori pred sudom.

Piše: Bojana Pavlović

Branko Lazarević, bivši šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, optužen da je odavao poverljive informacije iz policijskih istraga klanu Darka Šarića, nije želeo danas da iznese svoju odbranu pred sudom.

„Optužni predlog tužilaštva smatram nedokazivim – nešto što se nije dogodilo, ne može se ni dokazati“, rekao je Lazarević i dodao da postoji veliki broj dokaza o kojima sud tek treba da odluči, te će od toga da zavisi i njegova odbrana.

Rekao je i da neće odgovarati na pitanja tužioca, branilaca, ostalih okrivljenih, kao ni članova sudskog veća.

Dačić 

Lazarevićev branilac Veran Zečar predložio je da se kao svedok u postupku sasluša Ivica Dačić koji bi trebalo da potvrdi da Lazarević nije imao pristup poverljivim podacima i da govori o profesionalnom kredibilitetu njegovog klijenta.

Zečar je rekao da se Lazarević viđao i komunicirao sa članom narko-bande Rodoljubom Radulovićem uz znanje nadređenih, među kojima i šefa Dačića – što se čuje na snimcima prisluškivanih telefonskih razgovora.

„Radulović prvo poziva Dačića, pa kada se on ne javi, zove Lazarevića“, rekao je Zečar.

Telefonske razgovore koje je Radulović vodio sa Lazarevićem, Dačićem i drugim zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) tužilaštvo je predložilo kao dokaze i trebalo bi da budu pušteni tokom suđenja.

Odbrana ostalih optuženih tražila je da se kao svedoci saslušaju bivši predsednik Srbije Boris Tadić, nekadašnja ministarka pravde Snežana Malović, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Saša Vukadinović.

Povlačenje iskaza

Sudsko veće je, pošto Lazarević nije želeo da iznese odbranu, rešilo da se izvrši uvid u iskaz koji je on dao u policiji i tužilaštvu u februaru 2014. godine. U njemu, Lazarević je govorio o svom odnosu sa dva člana narko-organizacije – Raduloviću i Radovanu Štrpcu.

Odbrana je danas pokušala da ospori ovaj iskaz tvrdeći da su  Lazareviću prilikom ispitivanja puštani snimci prisluškivanih razgovora koje policija nije smela da ima.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić potvrdio je da su Lazareviću bili puštani tonski zapisi i da je policija bila ovlašćena da ih koristi. Snimci su, istakao je Ivanić, nastali tokom istrage i prisluškivanja članova narko-klana Štrpca i Radulovića i od 2010. godine koriste se na sudu u postupcima protiv Darka Šarića.

Odbrana je navela da će dokazati da Lazarević nije mogao da narko-klanu dostavlja poverljive informacije jer takvim podacima nije imao pristup. Advokat Zečar predložio je da se u dokaze uvrsti dokument koji potvrđuje da je Lazarević prilikom zaposlenja u MUP-u prošao sve bezbednosne provere, zatim i e-mail i SMS prepiska između Lazarevića i nekadašnjeg sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i koordinatora službi bezbedosti Miodraga Rakića, koji je preminuo 2014. godine.

Štrbac se saglasio sa Lazarevićem i rešio da ne iznosi odbranu dok se ne utvrdi zakonitost dokaza. Radulović se nalazi u bekstvu.

Jedini okrivljeni koji će iznositi odbranu tokom postupka biće Boris Gara, bivši zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije, optužen da je dostavljao informacije Lazareviću.

Suđenje se nastavlja 13. aprila.

Optužnicu protiv Lazarevića i ostalu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pogledati u našoj bazi dokumenata.

Na ovom linku pogledajte snimke sastanaka koje su Ivica Dačić, Branko Lazarević i ostali radnici MUP-a imali sa članom narko mafije.

Ostale izveštaje sa ovog i drugih suđenja pročitajte u sekciji „vesti“.

 

Reakcija Branka Lazarevića na tekst


 

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Zar ne mislite da je naslov ovog teksta tendeciozan ? Ako je gospodin Lazarević tražio da suđenje bude JAVNO to znači da nema šta da krije. Ako je odbio da se bavi špekulacijama iz optužnog predloga to je zato što je u svakom, pa i u ovom očigledno montiranom političkom procesu, teret dokazivanja na tužilaštvu itd. Ovde je situacija kristalno jasna pa ni ja eto ne želim da gubim vreme baveći se nekom dubljom analizom. Više konstatacija nego pitanje je zašto se renomirani i dokazano sposobni Srpski privrednici povlače po sudovima umesto da im se omogući da nastave da rade za dobrobit Otadžbine. Mislim da oni koji ovu nepravdu čine nisu ni svesni ugleda koji Branko M. Lazarević ima u našoj dijaspori. Kao dobar primer navešću vam deo iz ličnog razgovora sa prijateljicom iz Čikaga: „They can speak, write and judge as they wish. Sir BmL has already won.“