Predsednik suda negira da je davao savete kriminalcima

Predsednik suda negira da je davao savete kriminalcima

Foto: KRIK

Viši sud u Beogradu naveo je da su neistini navodi iz teksta KRIK-a, koji je preneo detalje iz policijskog izveštaja koji je objavio NIN, da je predsednik ovog suda Aleksandar Stepanović, preko policajca Nenada Vučkovića, savetovao pripadnike kriminalne grupe Veljka Belivuka kako da odlože izdržavanje zatvorske kazne. 

Piše: Bojana Pavlović

„Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović nije nikada upoznao, niti ostvario kontakt sa pripadnikom žandarmerije (Nenadom Vučkovićem), niti mu je davao bilo kakva uputstva u vezi sa tim na koji način je moguće odložiti zatvorsku kaznu“, navodi se u mejlu Višeg suda u Beogradu koji je poslat KRIK-u. 

U odgovoru sud dodaje i da niko iz okruženja kriminalnog klana, MUP-a, države, bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović niti državna sekretarka Dijana Hrkalović nije tražio od predsednika suda da izvrši radnje koja bi išle u korist pripadnicima bilo kog kriminalnog klana. 

Navodi se i da Viši sud u Beogradu nije doneo nijednu odluku kojom se odlaže izvršenje kazne zatvora Veljku Belivuku, Darku Ristiću i Aleksandru Stankoviću, već naprotiv – u dva slučaja donete su odluke kojima se odbijaju žalbe osuđenog Stankovića za odlaganje izvršenja kazne zatvora. 

U odgovoru se navodi i da je za izvršenje kazne zatvora nadležan sud prema mestu prebivališta osuđenog lica, što u slučaju Ristića nisu osnovni sudovi iz Beograda.

„Samim tim ni Viši sud u Beogradu nikako nije mogao biti nadležan za postupanje po eventualno izjavljenim žalbama na odluke prvostepenog suda“, navodi se u odgovoru suda. 

Sud je KRIK-u dostavio i dva rešenja kojima je Stepanović odbio da odloži kaznu kriminalcu Aleksandru Stankoviću.

„Pa ako se imaju u vidu gore pomenuta odbijajuća rešenja postavlja se pitanje koje su to prethodne odluke bile sporne kojima se odlučivalo po žalbi na odbijanje molbe za odlaganje izdrazavanja kazne zatvora, a koje ukazuju da će ubuduće Viši sud prihvatati žalbe na odluke mesno nadležnog suda? Odnosno, koje su to odluke donete u proteklih 6 godina od navodne, citirane SMS poruke koje bi govorile suprotno“, piše dalje u mejlu koji je Viši sud poslao KRIK-u. 

Sud je ovaj odgovor poslao pošto je KRIK danas, prenoseći detalje izveštaja koje je objavio nedeljnik NIN, objavio poruke koje su razmenjivali Belivuk i pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković, a u jednoj od njih Vučković je pomenuo predsednika suda Stepanovića. Poruke su nastale u periodu nakon što su Belivuk i Ristić zbog prebijanja obezbeđenja Miloša Vazure, direktora fudbalskog kluba Partizan, sklopili sporazum sa tužilaštvom i osuđeni na godinu dana, odnosno godinu i 10 meseci kućnog zatvora.

„Što se tiče Belivuka i Ristića, čekaju poziv Prvog suda za izdržavanje, a onda ide kao za Saleta procedura za odlaganje (…) Ako Prvi sud odbije, onda šalje advokat žalbu Višem sudu i Viši sud će da prihvati. Ovo mi je sve Stepa jutros rekao”, piše u poruci koju je Vučković poslao Belivuku, navodi NIN. 

Stankoviću je, kako je ranije otkrio KRIK, Prvi osnovni sud 12 puta odlagao odlazak u zatvor na koji je osuđen zbog trgovine drogom.

Podsetimo, NIN je došao do izveštaja o veštačenju telefona Belivuka. Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović optužena je da je naredila da se ovaj izveštaj ne dostavi na vreme tužiocu koji je vodio istragu protiv Belivuka za ubistvo Vlastimira Miloševića. 

Više pročitajte u priči

Comments are closed.