Poverenik: Novi zakon otežaće rad ove institucije

Poverenik: Novi zakon otežaće rad ove institucije

Stanojla Mandić (foto: Poverenik.rs)

Poverenik za informacije od javnog značaja izneo je kritike na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U mišljenju koje potpisuje zamenica Poverenika Stanojla Mandić navodi se da će novi zakon, ukoliko bude usvojen, otežati rad ove institucije.

Piše: Milica Vojinović

Ključne zamerke koje se navode u mišljenju Poverenika su izuzimanje određenih institucija od primene ovog zakona, što znači da one više neće morati da dostavljaju informacije koje od njih budu tražene zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Tako, ukoliko preduzeća poput „Telekoma Srbije“ ili „Air Serbia“,  koje su delom u vlasništvu države, odbiju da daju odgovore na zahteve za informacijama, tražioci ovih informacija neće moći da se žale Povereniku.

Kako navodi Poverenik, ova preduzeća su i do sada bila najproblematičnija, jer su informacije o svom radu neosnovano uskraćivala mnogo više nego druge institucije i kompanije na koje se zakon odnosi.

U mišljenju Poverenika kritikuje se i deo Nacrta zakona koji je predložilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a u kom se navodi da Poverenik neće imati pravo uvida u podatke koje institucija označi tajnim kako bi utvrdio da li ova tajnost osnovana.

Izbor novog Poverenika
Nacrt novog zakona u više navrata je kritikovao i bivši Poverenik Rodoljub Šabić. Njemu je mandat istekao pre oko 10 dana, a uskoro bi trebalo da bude započet proces izbora novog Poverenika. Grupa medija i nevladinih organizacija tražila je da ovaj proces bude transparentan i poslala predlog kriterijuma za izbog novog Poverenika nadležnom skupštinskom Odboru za informisanje i kulturu, ali je odbor odbio da razmatra njihov zahtev.

Ovim se, kako se navodi u mišljenju, potpuno obesmišljavaju ovlašćenja Poverenika da proceni zakonitost odluke organa.

„Na kraju, ali svakako ne manje važno, postupak izbora poverenika i dalje ostaje netransparentan“, ističe Poverenik.

U Nacrtu zakona nisu predviđene odredbe kojim se omogućava da se Poverenik izabere na transparentan način, na primer, na konkursu, već se izbor Poverenika „isključivo stavlja u domen političkih stranaka“.

Podsetimo, Nacrt novog zakona koji reguliše pristup informacijama od javnog značaja, a koji predlaže Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavljen je u martu ove godine.

Već dan kasnije izazvao je kritike javnosti. Nevladina organizacija Transparentnost Srbija odmah je reagovala iznoseći slične kritike koje naglašava i Poverenik, kritikujući, između ostalog, to što će određena preduzeća biti izuzeta od ovog zakona.

1 Comment

  1. Aleksandar Radojković kaže:

    She dok ne dodji Kralj I monarhija na vlast vladaće bespravnost I beznadje u Srbiji