Poverenik: Dostaviti KRIK-u podatke o radnom stažu Vučića i Nikolića

Poverenik: Dostaviti KRIK-u podatke o radnom stažu Vučića i Nikolića

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond), da novinarima KRIK-a dostavi informacije o radnom stažu predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

Piše: Nataša Marković

Novinari KRIK-a su zahtev za pristup informacijama o tome gde su Vučić i Nikolić bili zaposleni i u kom periodu, te da li su im po tom osnovu plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, uputili još u novembru 2014. godine. PIO fond je tada odbio da dostavi tražene podatke navodeći da spomenute osobe nisu dale saglasnost da se njihovi podaci daju trećim licima.

Doniraj KRIK_300x140Novinari su se potom žalili kancelariji poverenika, koji je poništio odluku i zatražio od fonda ponovno postupanje po zahtevu.

Odlučujući drugi put po zahtevu, PIO fond je ponovo doneo rešenje da neće dostaviti tražene informacije. Fond je tada napomenuo da podaci koje poseduju predstavljaju poslovnu tajnu.

Nakon druge žalbe upućene povereniku, ova institucija donela je rešenje kojim PIO fondu nalaže da informacije o radnom stažu Nikolića i Vučića dostavi novinarima KRIK-a.

,,Kako su u pitanju najviši državni funkcioneri, informacije o njihovim biografijama su, van svake sumnje, informacije u pogledu kojih postoji interes javnosti da ih zna”, navodi se u obrazloženju ove odluke.

,,To jesu podaci o ličnosti, ali se ne radi o nedozvoljenoj obradi tih podataka”, piše u rešenju.

Novinari KRIK-a su, inače, informaciju o radnom stažu jednog drugog funkcionera dobili od PIO Fonda. I u tom slučaju je intervenisala kancelarija poverenika.

 

4 Comments

 1. Srle kaže:

  Vrlo je realna prica da je Dragica Nikolic godinama bila fiktivno zaposljena kod Predraga Mikica u firmi Trgomen Kraljevo, inace Tominog kuma i sadasnjeg savetnika.

 2. Milka kaže:

  Strasno je da mi ne znamo ko su ti ljudi. Ceo zivot su se slepali uy Seselja, a sada nam odredjuju sudbinu. Sramotno i, u danasnje vreme neshvatljivo.

 3. jaran kaže:

  kada ce gazda da kaze za onih 1000m2 jeli dvadeset stanova ili 19 vidjen je na opstini stari grad kod kafanice hercegovina gde je inace bugarski biznismen shinishov prokopao parkic vise od pola godine a prica se da je pronasao naftu i kupio 24 apartmana inace drugi parkic koji su napravili za penzose koji jedu leba na recku postaje klizav poput leda kada padne kisica, nekoliko penzosa je izlomilo ruke, noge i kukove kada je ovih dana padala kisica.

 4. Dusan kaže:

  Vas interesuje gde su bili zaposleni gos. VUCIC I gos. NIKOLIC?
  VUCIC I NIKOLIC nisu podneli zahtev za ponziju te u tome slucaju nije vazno gde su radili I koliko su radili. Vazno je jesuli placali porez na dohodak.
  Mnogo bi vaznije bilo da Vi istrazujete gde su radili radnici I radnice 14 godina 6 meseci I 15 dana,, a sada su bez ikakvih prava za starosnu penziju.
  NEPRAVDA:

  Provedeno vreme na sluzenju vojnog obavezno roka od jedne godine nije priznato u radni staz.
  Ljudi koji su sluzili svom narodu I cuvali svoju zamlju pod obavezom bez ikakve naknade, danas mogu da idu I traze hleba po kontajnerima I zdravstveno da se lece na trot varima. Istrazivanja u tom smeru zasluzuju donaciju I pohvale u svakom slucaju. Sa postovanjem dosta pozdrava .