Potvrđena presuda Simoviću za pokušaj ubistva Sretka Kalinića

Potvrđena presuda Simoviću za pokušaj ubistva Sretka Kalinića

Sretko Kalinić i Miloš Simović (foto: mup.gov.rs)

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je član zemunskog klana Miloš Simović osuđen na šest godina zatvora jer je u Hrvatskoj 2010. pokušao da ubije svog saradnika, brutalnog ubicu ove kriminalne grupe Sretka Kalinića. Obojica su već u zatvoru gde služe višedecenijske kazne na koje su osuđeni kao članovi ozloglašenog zemunskog klana.

Piše: Bojana Pavlović

Apelacioni sud u Beogradu je u saopštenju samo kratko naveo da je odbio žalbe i potvrdio presudu. 

Simović je osuđen da je u junu 2010. godine, u Rakitju u Hrvatskoj pokušao da ubije Kalinića tako što je pucao u njega i teško ga ranio.

Suđenje je počelo prošle godine, deset godina posle pucnjave za koju je optužen. 

Kada se dogodio sukob među njima, dvojica zemunaca bila su u bekstvu. Oni su nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. pobegli iz Srbije i tako izbegli hapšenje u policijskoj akciji „Sablja”. U odsustvu su osuđeni na višegodišnje kazne.

Nakon pucnjave su uhapšeni u Hrvatskoj i izručeni Srbiji.

Kalinić je ispričao da je mogući motiv za pucnjavu to što je Simović želeo da ga okrivi za ubistvo Đinđića i spreči da ispriča da je Simovićev brat Aleksandar ubio zaštićenog svedoka protiv zemunskog klana Zorana Vukojevića Vuka. Aleksandar Simović je kasnije za to osuđen na 20 godina zatvora.

Simović na suđenju nije iznosio odbranu jer, kako je kratko rekao, „nije kriv i nema od čega da se brani“. 

Pročitajte više o Kaliniću i Simoviću u našoj bazi sudija i poznatih sudskih postupaka

Comments are closed.