Potvrđena optužnica za pokušaj ubistva navijača bliskog škaljarskom klanu

Potvrđena optužnica za pokušaj ubistva navijača bliskog škaljarskom klanu

Zgrada Višeg javnog tužilaštva/Lazar Vukićević (foto: krik/arhiva)

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Marka Drakule da je pokušao da ubije Lazara Vukićevića tako što je postavio bombu pod njegov automobil 2019. godine. Vukićević, koji je bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu, ubijen je godinu dana kasnije, a tužilaštvo je utvrdilo da ga je ubila grupa Veljka Belivuka.

Piše: Milica Vojinović

Drakula je optužen da je u oktobru 2019. na Vračaru postavio bombu pod Vukićevićev „porše“ i aktivirao je daljinskim putem kad se ovaj približio automobilu. Vukićevića je odbacila detonacija i zadobio je lakše povrede, dok je njegov automobil potpuno uništen.

Na odluku suda o potvrđivanju optužnice Drakulini advokati se mogu žaliti, a ukoliko njihove žalbe ne budu usvojene suđenje bi ubrzo trebalo da počne.

Drakula je inače nedavno nepravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora zbog opiranja prilikom hapšenja krajem 2019. godina, kada je kod njega i još trojice policija našla su pištolje, kačkete i prsluke sa natpisom Uprave kriminalističke policije (UKP) i futrolu sa značkom MUP-a.

U tom slučaju on je prvobitno bio optužen za pokušaj ubistva vođe škaljarskog kriminalnog klana Jovana Vukotića, ali je tu optužbu sud odbacio još pre početka suđenja.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Drakula i drugi optuženi, noseći lažnu policijsku opremu, zaustavili taksi u kom se vozila Vukotićeva devojka i pokušali da podmetnu otrov u hranu koju mu je nosila u zatvor.

Vukićević, za čiji pokušaj ubistva se Drakula sada tereti, bio je blizak Vukotićevom škaljarskom klanu. On je, takođe, godinama bio u sukobu sa grupom Veljka Belivuka koja je bila bliska suparničkom kavačkom klanu.

Vukićević je verovao da iza napada bombom koja je 2019. stoji Nikola Vušović koji je povezan sa Belivukovom ekipom. Naime, ovaj konflikt, po svemu sudeći, započeo je pre više od decenije – kao navijač Crvene zvezde Vukićević se sukobljavao sa Partizanovim navijačima i Belivukovom ekipom. Tako je, u jednom o sukoba, 2008. godine ranio Vušovića.

Vukićevićev otac je, u istrazi njegovog nestanka, ispričao da je bio u konfliktu i sa Belivukovom desnom rukom Markom Miljkovićem jer je 2007. ili 2008. godine bio u ljubavnoj vezi sa Miljkovićevom sadašnjom suprugom.

Belivukova grupa dugo je targetirala Vukićevića, a ubili su ga u oktobru 2020. – Belivukovi saradnici oteli su ga i brutalno mučili u kući u Ritopeku, a zatim ga, kao i druge žrtve, samleli u mašini za mlevenje mesa i bacili u Dunav, tvrdi tužilaštvo. Kako se navodi u optužnici, Belivuk i Miljković u tom trenutku bili su u Crnoj Gori, ali su svojim saradnicima poručili da Vukićevića najviše muče: „Ovoga puta dajte 102 odsto sebe. Molim vas, znači, iz petnih žila.“

Za ovo i još četiri ubistva, Belivuku, Miljkoviću i njihovoj grupi treba da počne suđenje, ali se  već mesecima odlaže – prvo zbog bolovanja sudije koja se žalila što je dobila ovaj slučaj, a kasnije zbog toga što neki od optuženih nisu imali advokate.

Više o Belivukovoj grupi pročitajte u posebnom tekstu

Comments are closed.