Potvrđena optužnica protiv Kosmajca

Potvrđena optužnica protiv Kosmajca

Dragoslavu Kosmajcu, koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko-dilera, sud potvrdio optužnicu da je nelegalno na svoje ime uknjižio 7,5 ari zemljišta.

Piše: Bojana Pavlović

Kosmajac je već bio optužen za ovo delo u oktobru prošle godine, ali sud nije bio zadovoljan optužnicom i zahtevao je od tužilaštva da je dopuni tražeći da navede tačno na koji način je ovim postupkom oštećen grad.

Sud je ovaj put utvrdio da prikupljeni dokazi daju dovoljno osnova za zaključak da su optuženi izvršili krivično delo, piše u saopštenju Višeg suda.

Kosmajčev advokat Đorđe Simić rekao je za KRIK da će na ovu odluku uložiti žalbu.

Kosmajcu se stavlja na teret da je podstrekao rukovodioca katastra da oko 7,5 ari zemlje upiše u njegovo vlasništvo.

On se, kako se navodi u dokumentima iz istrage, u septembru 2010. godine sastao sa Dragom Milidragim, zaposlenim u privatnoj firmi koja je imala ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom. Milidrag je bio angažovan da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi.

Tužilaštvo tvrdi da je Kosmajac podstrekao Milidraga da mu omogući da se u katastar upiše kao jedini vlasnik parcele. Na ovom sastanku bio je geometar Milan Rapaić koji je posredovao da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

Milidrag je izbrisao iz katastra ostale suvlasnike parcele i upisao Kosmajca kao jedinog korisnika 763 kvadratna metra zemljišta. Tužilašto je izračunalo da je budžet Srbije oštećen za oko 95.000 evra. Osim Kosmajca, Milidrag i Rapaić se terete da su zloupotrebili službeni položaj.

Nakon što je Vučić nazvao Kosmajca „najvećim narko-dilerom u Srbiji kome niko ne sme ni ime da spomene“, ministar policije Nebojša Stefanović napravio je radnu grupu koja je trebalo da istraži njegove veze s organizovanim kriminalom. Posle premijerovog obraćanja Kosmajac je napustio Srbiju, a uhapšen je u novembru prošle po povratku u zemlju.

Policijska istraga nije uspela da dokaže Kosmajčevo učešće u trgovini narkoticima, pa se policija fokusirala da ga optuži za utaju poreza.

Vučić je u intervjuu za KRIK naveo da akcija protiv Kosmajca nije uspela jer nije bilo dovoljno dokaza, ali i jer su mnogi iz policije „radili sa Kosmajcem“.

„Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je Vučić.

I ove optužbe su, međutim pale. Kosmajac je bio optužen i da je utajio oko četiri hiljade evra poreza, ali je sud utvrdio da u pitanju nije krivično delo već prekršaj.

Kosmajac je, prema izveštajima policije, bio jedan od većih krijumčara kokaina na Balkanu, ali za ova dela nikada nije bio uhapšen ili optužen.

On je, navodno, drogom snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji – „surčinskog“ i „zemunskog klana“.

Kosmajac ima veze i sa narko bosom Darkom Šarićem. On i Šarić imali su prijavljeno prebivalište na istoj adresi u Bratislavi, u stanu člana Šarićeve grupe.

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Postanite prijatelj sajta i pomozite nam da nastavimo da istražujemo. Kako da donirate KRIK možete pročitati na ovom linku. Hvala što nas podržavate!

1 Comment

  1. pedja kaže:

    E sad lepo gosn Kosmajac da tuzi premijera za klevetu i da naplati milonsku odstetu