Postupak protiv Vlade po tužbi KRIK-a godinu dana stoji u mestu

Postupak protiv Vlade po tužbi KRIK-a godinu dana stoji u mestu

Foto: KRIK

Sudski postupak u kome je KRIK tužio Vladu Srbije i Kancelariju za Kosovo i Metohiju (KiM) zbog nedostavljanja dokumentacije u vezi sa javnom nabavkom postavljanja kamera na KiM i posle godinu dana stoji u mestu. Agencija za borbu protiv korupcije posumnjala je ranije da je ova nabavka koruptivna, a posao je obavljen dok je na čelu Kancelarije bio Aleksandar Vulin.

Piše: Jelena Radivojević

Prilikom provere imovine ministra Aleksandra Vulina Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da on ne može da objasni poreklo 205 hiljada evra kojima je kupio stan i to dovela u vezu sa javnom nabavkom kamera za opštinu Zvečan.

Naime, ovu javnu nabavku sprovela je Kancelarija za KiM na čijem je Vulin bio čelu. Agencija je posumnjala da je reč o koruptivnom poslu jer je posao dodeljen po hitnom postupku firmi „DBS Konsel security service“ čiji je vlasnik prijatelj Aleksandra Vulina i činjenicu da je iznos plaćen unapred, a da se ne zna koliko je kamera postavljeno.

Novinarka KRIK-a zatražila je zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja dokumentaciju u vezi sa ovom nabavkom, međutim, iz Kancelarije je stigao odgovor da su dokumenta označena kao „strogo poverljiva“ i da ih neće dostaviti.

S obzirom da se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja protiv rešenja Vlade Srbije ne može podneti žalba Povereniku za informacije od javnog značaja, već samo pokrenuti upravni spor, KRIK je podneo tužbu Upravnom sudu.

Tužba je podneta u decembru 2017. godine, a postupak tapka u mestu već godinu dana.

Nakon što su u januaru prošle godine iz Kancelarije za KiM odgovorili na tužbu, više se ništa nije dogodilo u postupku.

Uvidom u zvaničnu evidenciju Ministarstva pravde, novinari su uočili da je došlo do promene sudije koja će voditi predmet. Ranije je pisalo da je slučaj dodeljen sudiji Jasmini Vukašinović, a sada stoji ime sudije Tije Bošković.

„Tetka iz Kanade“

Bračni par Vulin kupio je stan i parking mesto u julu 2012. u vrednosti od 244.620 evra, navodi se u ugovoru do koga su došli novinari KRIK-a.

Vulin je pri prijavljivanju imovine Agenciji naveo da je stan plaćen od prodaje nekretnine, međutim, iznos koji je dobio od prodaje prošlog stana nije mogao da pokrije ni prvu ratu. Naime, prethodni stan Vulin je prodao svom bratu za 38.000 evra, a prva rata koju su uplatili za novi stan iznosila je 40.000 evra.

Agencija je to primetila, te je zahtevala od njega da objasni na koji način je stan plaćen pogotovo imajući u vidu da je Vulin stan kupio samo mesec dana nakon što je postao narodni poslanik.

Ministar je tada promenio priču i rekao da su supruga Nataša i on novac pozajmili od njene tetke iz Kanade.

Nakon što je utvrdila da ne postoje dokazi da je Vulin zaista pozajmio novac, Agencija je sastavila izveštaj i poslala ga Tužilaštvu za organizovani kriminal. U njemu je navela da bi trebalo proveriti upravo nabavku kamera.

Ovo tužilaštvo je potom okončalo postupak, a da nije ni ispitivalo da li je novac proistekao iz krivičnih dela, niti proveravalo spornu nabavku kamera. Službena beleška do koje je došao KRIK pokazuje da tužilaštvo nije pozvalo Vulina na razgovor, niti je pronašlo tetku koja mu je navodno pozajmila novac. Prihvatilo je sve dokaze koje je ranije odbacila Agencija.

Izveštaj je prošao kroz još dva tužilaštva – Prvo osnovno i Više tužilaštvo u Beogradu – i oba su odlučila da ne pokrenu istragu i zatvorila slučaj.

Priču o „Tetki iz Kanade“ pročitajte ovde.

Pogledajte šta od imovine poseduje Aleksandar Vulin.

Comments are closed.