Ponovo odloženo suđenje za ubistvo Dunjića

Ponovo odloženo suđenje za ubistvo Dunjića

Velibor Dunjić (foto: društvene mreže)

Suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića danas je odloženo pošto se u sudnici nije pojavio jedan od optuženih. Nastavak je zakazan za kraj novembra. 

Piše: Bojana Pavlović

Optuženi Goran Knežević nije danas došao na suđenje zbog bolesti, pa je ono odloženo za kraj novembra. Kako je rekao njegov advokat, Knežević nekoliko dana ima temperaturu i simptome kovida, a zdravstvenu dokumentaciju će dostaviti naknadno.

Suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića 2014. godine traje već šest godina, ali se često odlaže – za to vreme bilo je dvostruko više neodržanih nego održanih suđenja. Razlozi za odlaganja bili su brojni – izostanak optuženih, advokata ili sudije, renoviranje Palate pravde, a jednom prilikom suđenje je odloženo jer monitori u sudnici nisu bili povezani pa nije bilo uslova da se pregledaju snimci zločina. Prošle godine suđenje se nije održalo nijednom, a ove samo jedanput.

Osim toga, zbog izmena članova sudskog veća, suđenje je više puta počinjalo ispočetka što je dodatno usporilo postupak. U junu ove godine promenjen je i predsednik veća, pa umesto Zorana Đorđevića, u slučaju sada sudi Ana Trifunović Đuričković koja tek treba da ponovo sasluša okrivljene i pregleda dokaze.

Krajem septembra tužilaštvo je izmenilo optužnicu, ali ni tužiteljka niti sudija danas nisu objasnile šta je u njoj promenjeno.

Dunjić je ubijen u maju 2014. kada je kolima prilazio splavu „Džimis“. Na mestu suvozača bila je njegova prijateljica i bivša devojka Nina Šobota koja je takođe pogođena. 

Za ubistvo je bilo optuženo ukupno devet osoba. Šef obezbeđenja noćnog kluba Vladimir Đurović optužen je da je pucao, a ostalima se na teret stavljalo da su mu pomogli da pobegne i reši se dokaza. 

Đurović je u bekstvu, petoro je priznalo krivicu, te su na optuženičkoj klupi ostali Miloš Milosavljević, suvlasnik splava, optužen da je uništio opremu za video nadzor, kao i Bojan Starovlah i Goran Knežević koji su optuženi da su Đuroviću pomogli da pobegne sa mesta ubistva.

Optuženi su u svojim odbranama pokušali da umanje sopstvenu krivicu kao pomagača pa su krivična dela za koja su optuženi pripisivali onima koji su ranije priznali krivicu i već su osuđeni. 

Šobota je na suđenju iznela nove detalje koje nije spominjala kada je posle ubistva davala iskaz u tužilaštvu. Ispričala da je Dunjić imao pištolj i da ga je bio uperio u pravcu splava pre nego što je prišao pucač. Ovaj detalj mogao bi da utiče na tok postupka pošto ide u prilog prvooptuženom i otvara mogućnost da je Đurović pucao u samoodbrani.

Dunjić je bio vođa navijača Crvene zvezde, a kada je ubijen već je bio osuđivan za različita krivična dela. Protiv njega su vođeni postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, kao i napad na službeno lice.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.