Ponovo odloženo suđenje Koluviji, pripadnicima bezbednosnih službi i policije

Ponovo odloženo suđenje Koluviji, pripadnicima bezbednosnih službi i policije

Koluvija izlazi iz suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu (foto: KRIK)

Suđenje Predragu Koluviji, policajcima i pripadnicima Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije da su kao kriminalna grupa čuvali Koluviju i njegovo imanje „Jovanjica“ na kome je pronađeno više od tone i po marihuane danas je odloženo jer jedan od optuženih nije došao zbog bolesti. Ovo suđenje, u javnosti poznato kao „Jovanjica 2“, odlaže se mesecima, a sledeće je zakazano za početak naredne godine. 

Piše: Sara Smolović

Suđenje koje se kolokvijalno zove „Jovanjica 2“ danas je odloženo jer se jedan od optuženih, policajac Radovan Bojović, nije pojavio na sudu zbog bolesti, rekao je advokat Veljko Delibašić. Sledeće je zakazano za početak februara naredne godine. 

Ovo suđenje od samog početka prate odlaganja – kada je trebalo prvi put da se održi u maju ove godine, odloženo je zbog nepojavljivanja nekoliko advokata, a potom jer je Koluvija, inače optužen da je šef kriminalne grupe, otkazao svoje advokate. 

U junu je održano pripremno ročište, koje je po zakonu zatvoreno za javnost, i na kome se okrivljeni izjašnjavaju o krivici, a tužilac i odbrana predlažu dokaze. Tužilac Saša Drecun tada je završio svoje izlaganje, a kada je trebalo to da uradi i odbrana – ovo suđenje ponovo je krenulo u odlaganja, i od tada nije održano nijednom. 

Razlozi za odlaganje poslednjih meseci bili su uglavnom nepojavljivanje okrivljenih ili njihovih advokata.

Predrag Koluvija u ovom postupku optužen je kao šef kriminalne grupe koju su činili policajci i pripadnici bezbednosnih agencija BIA i VOA. 

Oni se terete da su štitili Koluviju i njegov biznis tako što su mu pružali bezbednosnu i logističku podršku. Činili su to, kako tvrdi tužilaštvo, na različite načine – dostavljali mu poverljive podatke, obezbedili mu oružje, falsifikovanu dokumentaciju, specijalne policijske tablice, a čak su i fizički čuvali imanje. 

Imali su i poseban način komunikacije – specijalno napravljenu i zaštićenu aplikaciju „Razgovor“ u okviru koje su imali grupni čet „Savet za bezbednost“. Kako se vidi iz poruka citiranih u optužnici čije je detalje još početkom godine objavio KRIK, preko ove aplikacije su planirali ko će šta da radi, a Koluvija je nekima davao zaduženja. Koristeći ovu aplikaciju dogovarali su se i kako da utiču na saradnika koji je uhapšen sa gotovo 30 kilograma marihuane, a koja, kako tvrdi tužilac Saša Drecun, potiče sa imanja Koluvijine firme „Jovanjica“. Osim toga, planirali su i kako da nakon Koluvijinog hapšenja u novembru 2019. spreče da se vest o tome, kao o i velikoj zapleni marihuane ne proširi u medijima. 

Kada se pripremno ročište na ovom suđenju završi, predsednik sudskog veća sudija Zoran Ganić doneće odluku o tome da li ovaj postupak da spoji sa drugim suđenjem – koje već traje i u kome se Koluviji sudi za proizvodnju više od tonu i po marihuane na „Jovanjici“. 

U oba suđenja optuženo je ukupno 18 muškaraca, od kojih su dvojica u bekstvu, a ostali se ili brane sa slobode ili su u kućnom pritvoru sa nanogicom. 

Koluvija je u septembru prešao u kućni pritvor, nakon čega je postao čest gost u provladinim medijima, a u gostovanjima negira krivicu, dok policajce koji su ga uhapsili optužuje za nameštaljku. Deluje i da je krenuo i u obračun sa medijima, budući da je podneo dve tužbe protiv KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića zbog navodne povrede časti i ugleda i traži da mu se isplati čak tri miliona dinara. Njegove tužbe novinarska udruženja ocenila su kao pritisak na KRIK. 

Comments are closed.