Policijski sindikat Srbije: Nema razloga za slavlje

Policijski sindikat Srbije: Nema razloga za slavlje

Veljko Mijailović (foto: mc.rs)

Povodom sutrašnje proslave Dana policije u Beogradu predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović istakao je da nema razloga za slavlje – da su plate i dnevnice policajaca niske i da oni i dalje ne znaju na koje su iznose osigurani.

Piše: Bojana Pavlović

Mijailović je rekao da, osim što će mladi videti kako se troši novac Ministarstva unutrašnjih poslova, održavanje ovakve proslave promašuje suštinu policijskog posla.

„Šta treba da slavimo? Da li slavimo smanjenje zarada koje su se vratile na nivo pre 6 godina, da ne računamo poskupljenja i inflaciju? Da li slavimo dnevnice koje su 150 dinara“, pitao je Mijailović i dodao da se ne zna na koje su iznose osigurani policajci.

On je rekao da sindikat već šest meseci pokušava da od ministartva dobije polise osiguranja, ali da ono ignoriše rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja da im te podatke dostavi.

„Ljudi koji rade najsloženije poslove u državi koji imaju za cilj bezbednost države i građana do danas ne znaju na koje iznose su osigurani. Po našim saznanjima ti iznosi su ponižavajući, da ne kažem uvredljivi. Oko 400.000 dinara košta život policajca“.

Mijailović je rekao da napadi na policajce prolaze nekažnjeno i da u vezi sa tim ne postoji nijedna presuda već da se takvi slučajevi najčešće završavaju poravnanjima ili sporazumima.

On je podsetio na događaje od prošlog meseca kada su navijači Partizana sa tribina isterali pripadnike Žandarmerije.

„To je poražavajuće. Ko su ta lica što su ih oterala? Osim ometanja policajaca u obavljanju dužnosti, tu su izvršena još neka krivična dela. Da li je neko uhapšen, dajte da vidimo ko su ti ljudi, da li su oni imali nečiji blagoslov“, rekao je predsednik sindikata i istakao da MUP nije stao u zaštitu svojih zaposlenih.

Prema njegovim rečima iz MUP-je u skorije vreme otišlo oko 2.000 ljudi, a primljeno je oko 1.000 uprkos zabrani zapošljavanja.

1 Comment

  1. Dele kaže:

    Ne razumem .. ja ovo nisam čuo nigde .. Sasvim slučajno sam naleteo na ovu izjavu“ nekog“ iz policije.. Baš blam da policiju može da istera neka grupa huligana. Katastrofa koliko se stvari skrivaju od naroda.. Nema tu pravde.. Meni izgleda da smo na ivici žileta i da uživamo kada se klizamo po njemu – onako mazohistično. Svi nervozni, niko ne reaguje, apatičnost na svakom koraku…neka lažna demokratija – ovo neće da izađe dobro. Previše je negativne energije svuda oko nas..Kao da neko – namerno sve ovo priprema sa novim borbenim taktikama – lažnim vestima, prećutkivanjem problema, guranjem prljavog veša ispod i ko zna čega još. Što se tiče KRIK-a – čestitam na hrabrosti .. ali mislim da vlast baš namerno voli da vi postojite..da govorite o vlasti drugačije. Potrebno im je da bi videli šta narod misli, kako se izjašnjava, koliko je napeta situacija… Postajete nesvesno, pijun vlasti hteli vi to ili ne. Ukoliko niste primetili – klasični ratovi nisu više u modi..sada se koriste profesionalni psiho-analitičari da svojim bezobranim veštinama drže stalno masu polunapetu.. Žao mi je što će se po sve nas -nas većinu – ovo loše završiti.